تاریخ: ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۳:۰۳
بازدید: ۶۸
کد خبر: ۳۱۳۱۰۸
سرویس خبر : انرژی
تعطیلی غیرمترقبه، رینگ شیمیایی‏‏‌ها را کساد کرد

جولان سیگنال جهانی در رینگ پتروشیمی

‌می‌متالز - قیمت پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در بازار فیزیکی بورس‌کالا ظرف هفته آینده با حمایت سیگنال جهانی با رشد نرخ قابل ملاحظه اعلام شد. افزایش تقاضا برای خوراک از سوی پالایشگاه‌ها حامی رشد نرخ پایه ظرف هفته اخیر بود. از آنجا که به شکل جدی احتمال می‌رود روند افزایشی ایجادشده در بازار جهانی در میان‌مدت ادامه دار شود، رشد قیمت می‌تواند محرک تقاضا در رینگ داخلی نیز باشد.

جولان سیگنال جهانی در رینگ پتروشیمی

نرخ‌های پایه صعودی شد

به گزارش می‌متالز، دفتر توسعه صنایع تکمیلی، نرخ‌های پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران را عمدتا با افزایش نرخ اعلام کرد. در حالی که نرخ ارز معیار در تعیین بهای پایه محصولات پتروشیمی همچنان برابر ۲۸‌هزار و ۵۰۰ تومان تثبیت شده است، افزایش بهای جهانی محصولات پتروشیمی، زمینه رشد قیمت‌های پایه در بازار فیزیکی بورس‌کالا را مهیا کرد.

به این ترتیب قیمت‌های پایه محصولات پلیمری برای عرضه در هفته پیش رو از روز دوشنبه ۱۶ مرداد تا روز یکشنبه ۲۲ مرداد در حالی اعلام شد که بهای ۲۲ محصول افزایشی، نرخ دو مورد بدون تغییر و بهای پنج‌محصول کاهشی اعلام شد. کاهش نرخ پایه مربوط به انواع گرید‌های پلی اتیلن ترفتالات بطری بود. در فصل بهار و پیش از آغاز گرما در نیمکره‌شمالی، تقاضا برای پلی ترفتالات افزایش یافت و نرخ این محصول برخلاف جریان کاهشی سایر محصولات پتروشیمی افزایشی بود، اما در شرایط کنونی و در میانه تابستان تمایل برای خرید پلی اتیلن ترفتالات بطری از سوی تولیدکنندگان بطری پلاستیکی کاهش یافته است. خرید در این زمان به تولید محصول در پاییز می‌انجامد؛ اما تولیدکنندگان این حوزه با پیش‌بینی کاهش تقاضای مصرفی با اتمام فصل گرما از خرید مواد اولیه خطوط تولید خود در شرایط کنونی کاسته اند و این موضوع خود را در کاهش نرخ این محصول پلیمری نشان داده است.

بیشترین نرخ رشد قیمت پایه در رینگ پلیمری‌ها مربوط به پلی پروپیلن شیمیایی بود که بهای آن ۵‌درصد رشد داشت. این درحالی بود که از نرخ پلی ترفتالات بطری به میزان ۶‌درصد برای عرضه در هفته پیش رو کاسته شد. غلبه جریان افزایشی در رینگ شیمیایی به مراتب بیشتر بود؛ از ۲۰ محصول شیمیایی نرخ ۱۸ مورد افزایشی و تنها بهای دومحصول کاهشی اعلام شد. دفتر توسعه صنایع تکمیلی در حالی قیمت پایه محصولات شیمیایی برای عرضه در بازار فیزیکی را اعلام کرد که ۲۲‌درصد بر نرخ بوتان و ۵/ ۱۷‌درصد بر بهای پروپان افزوده شد. این رشد قیمت به شکل مستقیم متاثر از صعود بهای این محصولات در بازار جهانی بود. گرمای کم سابقه هوا در نیمکره‌شمالی ظرف هفته‌های اخیر، زمینه صعود نرخ گاز پروپان را که در تولید برق نیروگاهی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد افزایش داد.

صعود نفتا؛ حامی رینگ داخلی

ظرف هفته ابتدایی ماه اوت مطابق با دومین هفته مردادماه، عمده محصولات پتروشیمی در بازار‌های جهانی در مسیر رشد نرخ قدم برداشتند. در این میان نفتا به عنوان خوراک بسیاری از واحد‌های تولیدکننده محصولات پلیمری که نرخ بسیاری از محصولات پتروشیمی با آن همگراست، در این بازه زمانی یک‌هفته‌ای رشد ۱۱ درصدی را به ثبت رساند و در نهایت در روز جمعه چهارم ماه اوت با نرخ ۶۳۹ دلار و ۱۳ سنت به فروش رفت که این رقم بیشترین نرخ فروش آن در بازه سه‌ماهه و پس از ابتدای ماه مه امسال بود. جهش یکباره بهای نفتا در بازار‌های جهانی اگر در دومین هفته از ماه اوت نیز ادامه یابد، باید منتظر رشد بهای محصولات پتروشیمی در بازار‌های جهانی و به تبع آن در بازار داخلی طی میان‌مدت بود. همچنین نفتا در بازه ماهانه رشد نرخ ۲۱ درصدی را به ثبت رسانده است.

افزایش فعالیت پالایشگاه‌ها در آمریکا ظرف هفته‌های اخیر از مهم‌ترین محرک‌های قیمتی نفتا بوده است. با این حال، داده‌های اقتصادی چین برای ماه ژوئیه چندان رضایت بخش نبود. شاخص مدیران خرید بخش تولید این کشور برای ژوئیه کمتر از پیش‌بینی و در فاز انقباضی اعلام شد و این موضوع سیگنال کاهشی برای تمامی بازار‌های کالایی به همراه داشت. البته همچنان بخش قابل‌توجهی از فعالان بازار‌های کالایی به بازگشت اقتصاد چین به مسیر رشد با افزایش حمایت‌های دولتی امیدوارند. در شرایطی که قیمت پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران از نرخ جهانی فوب خلیج‌فارس اخذ می‌شود، تداوم جریان افزایشی در بازار نفتا می‌تواند از رشد قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در میان‌مدت حمایت کند.

تعطیلی، رینگ پتروشیمی را کساد کرد

بررسی روند معاملات محصولات پتروشیمی در رینگ بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران از آن حکایت دارد که از حجم معاملات در هفته منتهی به روز جمعه ۱۳ مرداد کاسته شده است. البته افت حجم معاملات هفتگی مربوط به تعطیلی یکباره روز چهارشنبه در کشور و تعویق عرضه‌های مربوط به آن بود و خبری از رکود یا کاهش تمایل به خرید در این بازار نیست. ظرف هفته منتهی به روز جمعه ۱۳ مردادماه، بالغ بر ۱۱۲‌هزار تن محصول پلیمری در بازار فیزیکی بورس‌کالا عرضه شد که برای آن تقاضایی بالغ بر ۱۵۷‌هزار تن در بازار به ثبت رسید و در نهایت به فروش ۹۵‌هزار تن محصول پلیمری از این بازار انجامید؛ به این ترتیب در این بازه زمانی ۸۵‌درصد عرضه‌ها معامله شد.

همچنین در هفته گذشته بالغ بر ۱۱۴‌هزار تن محصول شیمیایی در بازار فیزیکی بورس کالای ایران عرضه شد که برای آن تقاضایی برابر ۱۳‌هزار و ۷۰۰ تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش ۱۱‌هزار تن محصول شیمیایی در این بازار انجامید. میزان عرضه هفتگی محصولات شیمیایی در رینگ بازار فیزیکی بورس‌کالا به دلیل تعطیلی روز پایانی معاملات در این هفته افت محسوسی داشت.

ظرف هفته گذشته همچنان انواع گرید‌های پلی پروپیلن شیمیایی، پلی پروپیلن نساجی، پلی پروپیلن فیلم و پلی‌ونیل کلراید با رقابت قابل‌توجهی از سوی متقاضیان مواجه شدند. با توجه به کسری عرضه نسبت به تقاضا در رینگ پلی پروپیلن ها، همواره تقاضا برای این محصول بالا بوده است. برتری تقاضا نسبت به عرضه، متقاضیان انواع گرید پلی پروپیلن را به رقابت قیمتی برای کسب سهم از این بازار سوق داده است. در چنین شرایطی تعیین قیمت پایه پلی پروپیلن بر مبنای نرخ ارز ۲۸‌هزار و ۵۰۰ تومانی، فضا را برای رقابت قیمتی میان متقاضیان باز می‌گذارد. البته بررسی معاملات پلی پروپیلن حاکی از آن است که رقابت میان متقاضیان بیش از فاصله میان نرخ ارز معیار در تعیین قیمت پایه و نرخ ارز در بازار آزاد است. در حالی که فاصله میان نرخ ارز معیار در تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی و نرخ ارز در بازار آزاد برابر ۷۳‌درصد است، رقابت برای کسب سهم از عرضه پلی پروپیلن‌ها در هفته گذشته عمدتا در محدوده ۴۰ تا ۹۰ درصد بود. البته رقابت ۱۰۵ درصدی نیز در این بازه زمانی برای محصول یک پتروشیمی خاص انجام شد.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده