تاریخ: ۲۸ مرداد ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۳:۱۹
بازدید: ۱۳۴
کد خبر: ۳۱۴۳۸۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

اکتشاف ضعیف و ناقص، چالش پیش روی توسعه معادن در زنجان

اکتشاف ضعیف و ناقص، چالش پیش روی توسعه معادن در زنجان
‌می‌متالز - استان زنجان با وجود برخورداری از عرصه‌های معدنی متنوع و غنی، اما در حوزه اجرای عملیات‌های اکتشاف عمیق در معادن عقب مانده و حفاری‌های معدنی در آن زیر ۱۰۰ متر و به صورت سطحی انجام می‌شود.

به گزارش می‌متالز، زنجان از استان‌های معدنی کشور محسوب می‌شود و وجود معادن غنی در شعاع ۲۰۰ کیلومتری زنجان زمینه و ظرفیت مناسب و قابل توجهی را برای راه اندازی واحد‌های فرآوری در آن ایجاد کرده است.

بنابر اعلام اداره صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تاکنون بالغ بر سه هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در معادن استان انجام شده است و بیش از سه هزار نفر در این بخش اشتغال دارند.

در این راستا نمایشگاه معدن، صنایع معدنی، فرآوری مواد معدنی، ماشین آلات معدنی و راهسازی و تجهیزات وابسته از روز ۲۴ مرداد جاری به مدت چهار روز در محل نمایشگاه‌های بین المللی کاسپین زنجان برگزار شد.

در حاشیه این نمایشگاه در میزگردی با حضور مجید گلشنی منفرد مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان، رامین سلسانی رییس خانه معدن استان زنجان و رضا قندیلی مدیرعامل شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی زنجان، ابعاد مختلف برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی بر توسعه صنایع معدنی زنجان و همچنین چالش‌های این حوزه در استان بررسی شد.

اکتشاف ضعیف و ناقص، چالش پیش روی توسعه معادن در زنجان

برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی زمینه ساز تحقق سرمایه گذاری و سرمایه پذیری

مدیرعامل شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی کاسپین زنجان اهداف برگزاری نمایشگاه معدن و صنایع معدنی را تکمیل زنجیره تولید مواد معدنی، تامین ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز معدن، سرمایه گذاری در حوزه صنایع پایین دستی و بالا دستی معادن ذکر کرد.

رضا قندیلی اظهار داشت: در این نمایشگاه ۷۰ شرکت کننده از استان‌های تهران، اصفهان، البرز، قزوین، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و غربی، گیلان و نمایندگانی از کشور‌های سوئد، نروژ، چین و ترکیه شرکت کردند.

وی اضافه کرد: زمینه فعالیت مشارکت کنندگان در گروه کالایی شامل معادن روباز و زیرزمینی، اکتشاف، استخراج، بهره برداری و فرآوری مواد معدنی، ماشین آلات معدنی و راهسازی، مهندسین مشاور و پیمانکاران معادن، تولیدکنندگان تجهیزات خردایش و فرآوری مواد معدنی است.

قندیلی افزود: هدف از برگزاری این نمایشگاه معرفی استان زنجان به عنوان قطب معدنی شمالغرب کشور است، اما متاسفانه زیرساخت‌های لازم برای برگزاری چنین نمایشگاهی فراهم نیست.

وی خاطرنشان کرد: استان زنجان ظرفیت‌های بالایی دارد و این نمایشگاه بخش کوچکی از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های استان را به نمایش گذاشته است.

اکتشاف ضعیف و ناقص، چالش پیش روی توسعه معادن در زنجان

لزوم تبدیل نمایشگاه‌های تخصصی به رویداد‌های دنباله دار

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی نباید جنبه صوری و از سربازکنی به خود بگیرد، گفت: فعالان و حاضران در چنین نمایشگاه‌هایی باید در این بستر‌ها باهم ارتباط بگیرند و در واقع اقتصاد در این فضا موج بزند.

مجید گلشنی منفرد افزود: پایان نمایشگاه تخصصی باید یک آغاز برای شرکت کنندگان باشد تا نتیجه و ثمره ارتباط گیری‌ها را دریافت کنند.

وی به ضرورت آسیب شناسی برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی حوزه صنعت و معدن در استان تاکید کرد و گفت: لازم است همه جانبه گرایی را در چنین نمایشگاه‌هایی تقویت کنیم.

اکتشاف ضعیف و ناقص، چالش پیش روی توسعه معادن در زنجان

پیگیری ایجاد شهرک تخصصی فرآوری مواد معدنی در زنجان

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان با بیان اینکه ۲.۵ درصد سرمایه گذاری صنعتی کشور در این استان محقق شده است، گفت: این در حالی است که سهم جمعیتی استان از کشور، نصف این رقم است.

گلشنی منفرد به هدفگذاری نزدیک ۱۱ درصدی رشد در بخش صنعت و معدن طی سال جاری در استان اشاره کرد و ادامه داد: این هدفگذاری برای آن است تا رشد ۸.۵ درصدی استان محقق شود که در این راستا سهم صنعت و معدن نزدیک ۱۱ درصد تعیین شده است.

وی افزود: ما برای تحقق این میزان رشد هدفگذاری شده در سال جاری باید ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان جذب سرمایه گذاری صنعتی و ۴۵۰ میلیارد تومان هم سرمایه گذاری معدنی داشته باشیم.

گلشنی منفرد از وجود ۴۴۷ معدن ثبت شده در استان زنجان خبر داد و گفت: از این تعداد حدود ۲۰۰ معدن در وضعیت فعال قرار دارند.

وی با بیان اینکه استان زنجان از حیث وجود مواد معدنی دارای ۳۶ نوع ماده معدنی است، افزود: در این زمینه زنجان جزو معدود استان‌های کشور با این تنوع مواد معدنی است.

گلشنی از پیگیری ایجاد شهرک تخصصی فرآوری مواد معدنی در زنجان خبر داد و گفت: در استان زنجان بیش از ۵۰ واحد فرآوری روی، ۳۰ واحد فرآوری سرب و ۲۰ واحد فرآوری مس فعال است که در هیچ استانی چنین وضعیتی را نداریم.

وی ادامه داد: فعالیت کارخانه‌های فرآوری نیازمند مدیریت پسماند است و از این رو ایجاد شهرک تخصصی فرآوری مواد معدنی با تدابیری که در این زمینه در آن لحاظ خواهد شد، می‌تواند پیامد‌های زیست محیطی فعالیت‌های فرآوری مواد معدنی را به طور قابل توجهی کاهش دهد.

اکتشاف ضعیف و ناقص، از موانع توسعه معادن در زنجان

گلشنی اکتشاف ضعیف و ناقص را از موانع توسعه معادن در زنجان عنوان کرد و گفت: اکثر حفاری‌های اکتشافی در استان زنجان زیر ۱۰۰ متر است و ما همچنان سطحی کار می‌کنیم در حالی که در برخی استان‌های دیگر عمق حفاری‌ها چندین برابر است.

وی بر ضرورت ارتقای توان شرکت‌های بومی استان در انجام حفاری‌های عمیق تاکید کرد و گفت: لوازم درون چاهی برای اجرای حفاری‌های عمیق اغلب وارداتی است و برای تقویت این موضوع در استان در پی جذب سرمایه گذار و همچنین حضور شرکت‌های بزرگ و قوی در استان هستیم.

اکتشاف ضعیف و ناقص، چالش پیش روی توسعه معادن در زنجان

ضرورت توجه ویژه به بخش اکتشاف معادن در زنجان

رئیس خانه معدن زنجان با بیان اینکه برگزاری نمایشگاه تخصصی معدن زمینه تکمیل زنجیره فرآیند‌ها را در حوزه صنایع معدنی شامل اکتشاف، استخراج و فرآوری فراهم می‌کند، گفت: البته در این نمایشگاه وزن بخش فرآوری بیشتر بود و متاسفانه در حوزه اکتشاف، شرکت‌های مطرح حضور نداشتند.

آرمین سلسانی با بیان اینکه اکتشافات پهنه‌های معدنی در استان نسبت به میانگین کشوری پایین است، ابراز کرد: ما دغدغه‌ای جز پیشرفت و توسعه کشور نداریم و توسعه استان و کشور مرهون توسعه صنعت و معدن است.

وی خاطرنشان کرد: با همتی که اخیرا در استان انجام شده، حوزه اکتشاف در استان تقویت شده و شرکت‌های مختلفی در این حوزه وارد استان شده اند.

سلسانی به لزوم توجه به موضوع اکتشاف در پهنه‌های معدنی تاکید کرد و گفت: اکتشاف هزینه‌های بالایی دارد، ولی کم شدن اکتشاف‌ها موجب کاهش ذخایر معدنی می‌شود.

رییس خانه معدن زنجان با بیان اینکه ۹۸ درصد معادن استان کوچک مقیاس است، افزود: نیازمند محدوده‌های بزرگتر در فعالیت‌های معدنی هستیم.

برآیند:

استان زنجان به عنوان یکی از استان‌های معدنی کشور شناخته می‌شود و در حال حاضر از ۴۴۷ معدن ثبت شده در استان حدود ۲۰۰ معدن در وضعیت فعال قرار دارند.

یکی از موانع توسعه نیافتن بخش معدن در استان زنجان اکتشاف‌های ضعیف و ناقص و حفاری‌های سطحی و کم عمق است که در صورت تامین تجهیزات و دستگاه‌های مورد نیاز و جذب سرمایه گذاران در این بخش شاهد توسعه بخش معدن در استان خواهیم بود.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) زنجان

عناوین برگزیده