تاریخ: ۲۸ آبان ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۰:۲۴
بازدید: ۱۲۶
کد خبر: ۳۲۴۲۸۶

ایران؛ مسیری ارزان برای ترانزیت

ایران؛ مسیری ارزان برای ترانزیت
‌می‌متالز - همایش تجاری ایران و ترکمنستان روز گذشته در عشق‌آباد برگزار شد. در این همایش، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ایران با بیان اینکه اولویت دولت سیزدهم، توسعه روابط با کشور‌های همسایه است، گفت: ترکمنستان شریک راهبردی ایران در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی است.

به گزارش می‌متالز، مهدی صفری اظهار کرد: تا سال ۲۰۰۵ میزان تجارت ایران و ترکمنستان به ۵میلیارد دلار رسید که اگر همان روند ادامه می‌یافت، امروز به ۱۰میلیارد دلار می‌رسید. وی افزود: به دلیل مسائلی، روند رشد تجارت ایران و ترکمنستان متوقف شد.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه کشورمان تاکید کرد: ترکمنستان تنها کشوری است که با جمهوری اسلامی ایران مشکل و اختلاف مرزی ندارد و این کشور شریک راهبردی ایران در حوزه‌های سیاسی و اقتصادی است.

صفری تاکید کرد: زمانی که دولت سیزدهم بر سرکار آمد، آیت‌الله رئیسی اولویت خود را توسعه روابط با همسایگان قرار داد. وی ادامه داد: نخستین سفر رئیس‌جمهور ایران به ترکمنستان انجام شد و پس از آن ارزش تجارت دو کشور با رشد خوبی به ۵۰۰میلیون دلار رسید.

معاون وزیر خارجه ابراز امیدواری کرد که تجارت ایران و ترکمنستان به ۵میلیارد دلار و سپس به ۱۰میلیارد دلار برسد.

صفری اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در ۱۰سال گدشته رشد بسیار عالی از جمله در حوزه خدمات فنی و مهندسی داشته و صادرات این بخش ترکیب با فناوری‌های مدرن است. البته ترکمنستان هم رشد خوبی داشته است.

وی اظهار کرد: امروز ایران بر لبه فناوری حرکت می‌کند. به‌عنوان مثال، پروژه‌هایی را در آمریکای لاتین در حال اجرا دارد که بازدهی کاری آن کشور را در کنترل ایستگاه ها، مسیر‌ها و فشار گاز ۲۵‌درصد افزایش داده و فاز نخست این پروژه ۱۰۰میلیون دلار و فاز آخر آن ۱.۲میلیارد دلار است.

معاون وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه ایران امروز می‌تواند به‌راحتی در بخش پتروشیمی و پالایشگاه لایسنس بدهد، گفت: جمهوری اسلامی ایران در تولید دارو‌های سرطان، به ویژه سرطان خون ید طولایی دارد و در این زمینه در آمریکای لاتین توانستیم شرکت آمریکایی را کنار زده و برنده یک مناقصه شویم.

صفری افزود: از ترکمنستان می‌خواهیم به شرکت‌های ایرانی در بخش های‌های ساختمان، جاده، پل‌سازی، انرژی، مخابرات و... پروژه بدهد و در قبال آن گاز تهاتر انجام شود؛ در این صورت حجم تجارت دو کشور به ۱۰میلیارد دلار خواهد رسید. وی گفت: ایران مسیری ارزان در کریدور شمال -جنوب برای حمل بار و ترانزیت کالاست.

پیشنهاد ترکمنستان برای ایجاد منطقه اقتصادی مشترک با ایران

در این همایش، معاون رئیس کابینه و وزیر امور خارجه ترکمنستان از علاقه مندی کشورش به توسعه روابط با ایران و پیشنهاد ایجاد منطقه اقتصادی مشترک خبر داد و از شرکت‌های ایرانی برای حضور در پروژه‌های ترکمنستان دعوت کرد.

رشید مردوف اظهار کرد: مشارکت طرف ایرانی با ترکیب گسترده در این همایش نشان از علاقه مندی ایران به ترکمنستان دارد.

وی افزود: تبادل نظر برای توسعه مبادلات تجاری، جست وجو برای مسیر‌های جدید همکاری و به کارگیری ظرفیت‌های دو کشور، اهداف برگزاری این نشست است تا فرصت‌های گسترده‌ای برای سرمایه‌گذاری فراهم کنیم.

وزیر امور خارجه ترکمنستان با بیان اینکه روابط تجاری ایران و ترکمنستان رشد مستمری دارد، گفت: ترکمنستان اقداماتی را برای تحقق اهداف راهبردی دو کشور انجام می‌دهد.

رشید مردوف ادامه داد: اقدامات لازم را برای افزایش حجم تجارت به عمل می‌آوریم و در حوزه نفت و گاز و بخش‌های دیگر ظرفیت عظیمی در ترکمنستان وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه یکی از اولویت‌های ترکمنستان ارتقای همکاری با ایران است، تاکید کرد: ترکمنستان دارای اقتصاد فعال، ذخایر طبیعی گاز و نفت و... است که فرصت‌های زیادی برای سرمایه‌گذاران ایرانی فراهم می‌کند.

وزیر امور خارجه ترکمنستان اعلام کرد: این کشور اقدامات لازم را برای افزایش حجم تجارت با ایران انجام خواهند داد.

وی با اشاره به نقش بازارچه‌های مرزی در رشد تجارت، بیان کرد: بازارچه‌های مرزی باجگیران در مرز دو کشور فعال است و ایجاد منطقه اقتصادی مشترک در منطقه سرخس و اینچه‌برون را به ایران پیشنهاد می‌دهیم. مردوف با بیان اینکه بخش خصوصی دو کشور در رشد مبادلات تجاری اهمیت دارد، گفت: در دوره‌های قبلی صادرات گاز به ایران تجارب خوبی کسب کرده ایم و این تجربه‌ها مبنای مناسبی برای صادرات گاز به ایران و افزایش آن است.

وزیر خارجه ترکمنستان ادامه داد: امروز سوآپ گاز به کشور ثالث در حال انجام است و ترکمنستان برای افزایش آن و گسترش بیش از پیش همکاری‌ها با ایران آمادگی دارد.

مردوف اضافه کرد: برای افزایش صادرات گاز به ایران با وزیر راه و شهرسازی مذاکره انجام می‌دهیم. رئیس کابینه وزرای ترکمنستان با بیان اینکه شرکت‌های ایرانی فناوری بالایی در اختیار دارند، بیان کرد: از شرکت‌های ایرانی درخواست می‌کنم با ما همکاری کنند.

وی با اشاره به پتانسیل ترکمنستان در حوزه‌های گاز و پتروشیمی، تاکید کرد: تاکنون چند میلیارد دلار در توسعه تولید فرآورده های نفت و گاز سرمایه‌گذاری شده است و پروژه‌هایی را در این بخش برای سرمایه‌گذاری داریم که آماده ایم با برادران ایرانی در این بخش‌ها همکاری کنیم. مردوف به همکاری‌های برقی ایران و ترکمنستان اشاره کرد و گفت: ساخت خط انتقال برق با قدرت ۴۰۰کیلووات ساعت توسط شرکت ایرانی در حال مذاکره است.

وی اظهار کرد: از شرکت‌های ایرانی می‌خواهیم در احداث جاده و ورود تجهیزات و فناوری‌های جدید به ما کمک کنند.

وزیر امور خارجه ترکمنستان گفت: امروز انرژی‌های تجدیدپذیر در دنیا اهمیت ویژه‌ای دارد که می‌توانیم با شرکت‌های ایرانی همکاری داشته باشیم. وی با اشاره به اینکه شهر جدید «آرکادا» براساس سیستم شهرسازی هوشمند و بالاترین استاندارد‌های بین‌المللی در سال ۲۰۱۴ ساخته شده است، اظهار کرد: فاز۲ شهر عشق‌آباد طراحی شده است و بخش‌های صنعتی آن برای حضور شرکت‌های ایرانی از مسائل مهم است. مردوف تاکید کرد: همکاری با شرکت‌های ایرانی از اهداف ترکمنستان است و در حوزه حمل‌ونقل و ارتباطات سال‌ها همکاری‌های داشتیم و تاکید داریم که این همکاری‌ها ادامه داشته باشد. وی درباره همکاری‌ها در بخش کشاورزی با ایران، افزود: برای کشت، افزایش بازده، اصلاح بذر و بهینه‌سازی مصرف برنامه داریم که در این راستا برای توسعه روابط تجاری با ایران پیشنهاد می‌دهیم.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده