تاریخ: ۰۳ دی ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۰:۴۸
بازدید: ۲۰۵
کد خبر: ۳۲۷۷۹۴
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

از جایگاه پنجم ذخایر مس تا رتبه ۲۰ تولید، چالش‌هایی که سرعت تولید ملی مس را کم کرد

از جایگاه پنجم ذخایر مس تا رتبه ۲۰ تولید، چالش‌هایی که سرعت تولید ملی مس را کم کرد
‌می‌متالز - چرا فاصله میزان ذخایر و میزان تولید مس با هم تفاوت بسیار دارد. بی شک بخشی از این دلیل به علت عقب ماندگی در اکتشاف در سال‌های گذشته بوده است.

به گزارش می‌متالز، تغییر کاربری فلز مس در سال‌های اخیر توانست جهش رشد قیمتی را به همراه داشته باشد. از سویی دیگر پیش بینی‌ها نشان می‌دهد که رشد تقاضا در سال‌های آینده بیش از پیش خواهد بود و با افزایش تولید خودرو‌های برقی، بازار مسی‌ها داغ‌تر از امروز می‌شود.

جهش قیمتی مس باعث شد تا شرکت ملی مس توسعه‌های جدید در بخش اکتشافات و تولید را در دستور کار خود قرار داده و حتی هدفگذاری را تغییر و به دنبال تولید ۱ میلیون تن کاتد در طرح جامع برود.

توسعه اکتشافات توانست میزان ذخایر مسی کشور را افزایش دهد

در جریان اکتشافات جدید در کرمان و آذربایجان شرقی و ...، بیش از یک میلیارد تن ذخیره جدید به منابع شرکت ملی مس اضافه شده است، درواقع حجم ذخایر این شرکت، از ۱۸ میلیارد تن به ۱۹ میلیارد تن رسیده است.

این موضوع توانست رتبه ایران را طبق اعلام موسسه زمین شناسی آمریکا در سال گذشته میلادی ارتقا دهد و بعد از شیلی، استرالیا، پرو و روسیه، پنجم باشد. جالب این که اکتشافات صورت گرفته توسط شرکت ملی مس، باعث شده تا کشور با بیش از ۵۴ میلیون تن ذخایر مس، از کشور‌های مکزیک و حتی خود آمریکا عبور کند و جزو پنج کشور برتر جهان باشد.

البته این رتبه در تولید متفاوت است، یعنی در تولید بین پانزده تا بیست کشور اول است. در حالی که توسعه صنعت مس می‌تواند برای اقتصاد کشور راه نجات باشد.

اما چرا فاصله میزان ذخایر و میزان تولید با هم تفاوت بسیار دارد. بی شک بخش از این دلیل به علت عقب ماندگی در اکتشاف در سال‌های گذشته بود. هرچند در سال‌های اخیر میزان اکتشافات در شرکت مس رکورد تاریخی خود را شکست، اما می‌توان گفت به نوعی این رکورد شکنی‌ها جبران سال‌های گذشته است.

از سویی دیگر امروز شرکت ملی مس برای افزایش تولید خود نیازمند جذب سرمایه است تا بتواند برنامه هدف گذاری شده خود را در مدت یاد شده محقق کند.

البته نباید شرایط تحریمی را در توسعه تولید بی تاثیر دانست به هر حال کارخانه‌های فعلی در شرایط غیر تحریمی ساخته شدند، اما امروز تحریم‌ها می‌تواند تامین قطعات و جذب سرمایه را سخت و در نهایت بر مدت اجرای پروژه اثر گذار شود.

در بخش دیگر نوسازی ماشین آلات و تجهیزات نیز بر افزایش تولید اثر گذار است، به عنوان مثال ماشین‌های فعال در معادن مس شاید برای ۴۰ سال قبل بودند که پس از پیگیری‌ها با یک شرکت بلاروسی برای خرید ماشین‌های جدید این مجموعه وارد همکاری شد.

البته در کنار این موارد تامین انرژی و مسائل زیست محیطی نیز توانسته بر سرعت تولید اثر گذار باشد، این در حالی است که تولید و صادرات مس می‌تواند نقش مهمی در ارز آوری غیرنفتی کشور داشته باشد و در اشتغالزایی و توسعه اقتصادی از بازیگران اصلی باشد.

منبع: تیتر ۲۰

عناوین برگزیده