تاریخ: ۱۳ دی ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۵:۵۹
بازدید: ۱۵۶
کد خبر: ۳۲۸۸۲۰
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
ریسک اصلی صنعت آلومینیوم مواد معدنی است

ضرورت تلاش برای کشف معادن بوکسیت در کشور

ضرورت تلاش برای کشف معادن بوکسیت در کشور
‌می‌متالز - ایران، بیستمین تولیدکننده بزرگ آلومینیوم در جهان است، اما به آلومینیوم بیشتری برای تامین تقاضای زنجیره این فلز نیاز دارد؛ اگرچه مزیت انرژی ارزان یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه این صنعت در کشور است، اما کمبود بوکسیت (ماده معدنی اصلی تولید آلومینیوم) مانعی برای رشد این صنعت و زنجیره آن به شمار می‌رود.

به گزارش می‌متالز، از سوی دیگر مساله اساسی تامین آلومینیوم از بورس کالاست چرا که در بازار رقابتی این فلز شرکت‌های بزرگ برنده می‌شوند و شرکت‌های کوچک بعضا مجبور می‌شوند محصول‌شان را از بازار با قیمت‌های بالاتر خریداری کنند. در کنار این اتفاقات فقدان نقشه راه برای توسعه این صنعت این ریسک را پدیدار می‌کند که آیا چشم انداز برای موفقیت و افزایش تولید وجود دارد؟ و حتی می‌توان گفت که شاید خلأ توجه به این فلز پرکاربرد در برنامه هفتم توسعه هم وجود دارد که البته تشکل‌های مرتبط این کم‌توجهی را به نمایندگان مجلس و ایمیدرو گوشزد کردند، اما افزایش یک میلیون تنی مورد توجه تشکل‌ها در یک برنامه پنج‌ساله سازوکار‌های ویژه‌ای با توجه به میزان تولید کشور می‌طلبد.

با وجود این به گفته مسوولان و تشکل‌ها ظرفیت به مراتب بالاتری برای کشف و استحصال بوکسیت به عنوان ماده معدنی تولید آلومینیوم وجود دارد و باید با اکتشاف، پژوهش و حتی استفاده از معدن‌کاری دیجیتال از یکسو این مهم پیگیری شود و از سوی دیگر با استفاده از معدن بوکسیت گینه در مسیر تحقق تولید یک میلیون و ۵۰۰‌هزار تنی آلومینیوم در افق ۱۴۰۴ که البته رسیدن به این افق کمی دور از دسترس به نظر می‌رسد، گام برداریم تا بتوانیم از حیث مواد اولیه پیشرفت‌هایی را در کشور رقم بزنیم. نکته اساسی اینکه تامین انرژی موردنیاز این صنعت امروزه برخلاف چند دهه پیش به سادگی قابل انجام نیست و لازم است ایمیدرو نگاه ویژه‌ای به این چالش داشته باشد.

تورم آلومینیوم خلاف جهت قیمت‌های جهانی

رئیس اتحادیه مصنوعات آلومینیوم گفت: در سطح جهانی اگر‌چه با افزایش قیمت آلومینیوم مواجه نبوده‌ایم، اما در کشور ما تورم در این صنعت همگام با تورم در سایر بخش‌ها رشد چشمگیری داشته است و این افزایش قیمت باعث کاهش مصرف آن شده است.

علی فاضلی ضمن اشاره به این مطلب افزود: آلومینیوم در اغلب صنایع کاربرد دارد و متاسفانه افزایش قیمت یک سال پیش، بنگاه‌های کوچک را با مشکل مواجه کرده است.

شرکت‌های کوچک موفق به خرید نمی‌شوند

وی با اشاره به اینکه در بورس‌کالا حراج باز آلومینیوم برقرار نیست، اظهار کرد: متاسفانه رقابت قیمتی در صنعت آلومینیوم مختص چند شرکت است و بسیاری از صنایع کوچک توانایی خرید از بورس‌کالا را ندارند و به همین دلیل مجبورند آلومینیوم موردنیاز خود را از بازار با قیمت بالاتر تهیه کنند؛ البته ما در حال رایزنی با ریاست کمیسیون صنایع برای رفع این مشکل هستیم. فاضلی با بیان اینکه پس از نشست اتحادیه مصنوعات تهران با سایر تشکل‌ها در یک‌سال و نیم گذشته به طور نسبی هماهنگی و توازن نسبتا مطلوبی بین صنایع بزرگ و صنایع کوچک و وارد‌کنندگان مواد اولیه در زمینه آلومینیوم ایجاد شده است، گفت: اگر‌چه خروجی این نشست منجر به رفع همه مشکلات نشد، اما اقدام مهم این بود که توانستیم با تعریف یک مانیفست مشترک با همکاری وزارت صمت از ورود کالا‌های ساخته‌شده آلومینیوم به کشور تا حد زیادی جلوگیری کنیم و صرفا بخشی از مواد اولیه را وارد کنیم. وی ادامه داد: در تمامی صنایع یک اشکال اساسی داریم. از یک طرف حوزه تامین تا تولید تبیین نشده و از طرفی زنجیره صنایع بزرگ و کوچک به هم متصل نیستند و ما باید این دو حوزه را تعریف کنیم.

ظرفیت بالای تولید محصولات آلومینیومی

فاضلی در مورد صادرات محصولات آلومینیومی گفت: هم‌اکنون صادرات آلومینیوم در حوزه قطعات و به ویژه در و پنجره انجام می‌شود، اما اعتقاد داریم ظرفیت ما بیش از این است و کشور‌هایی مانند امارات و بحرین بسیار موفق بوده‌اند. بر این اساس ما عنوان کردیم که در برنامه هفتم توسعه باید در حوزه تولید آلومینیوم به‌ویژه در حوزه اسلب و بیلت بیش از این فعال باشیم و ظرفیت کنونی به هیچ عنوان قابل قبول نیست. امیدواریم با پیشنهاد ما به ایمیدرو به عنوان متولی امر سرمایه‌گذاری در این خصوص رسیدن به ظرفیت یک میلیون و ۲۰۰‌هزار تن در دستور کار قرار گیرد.

رئیس اتحادیه مصنوعات آلومینیوم در پاسخ به این سوال که به نظر نمی‌رسد در برنامه هفتم توسعه برنامه ریزی مشخصی برای توسعه آلومینیوم تدوین شده باشد، اظهار کرد: متاسفانه شاهد این برنامه نیستیم و به همین دلیل ما پیشنهادهایمان را طی جلسه‌ای با حضور نمایندگان کمیسیون اقتصادی و صنایع و همچنین ایمیدرو ارائه کرده‌ایم که امیدواریم برای رشد و صنعت آلومینیوم و رفع مشکلات مورد توجه قرار بگیرد.

وی با انتقاد از محدودیت سرمایه‌گذاری‌ها در بخش اکتشاف در کشور گفت: حدود ۴۵ سال از اجاره معدن گینه برای تامین بوکسیت به عنوان ماده اولیه آلومینیوم می‌گذرد. اینکه تا چه اندازه موفق بوده‌ایم باید مورد کارشناسی قرار بگیرد. اما از دهه سوم انقلاب که فضا برای بهره‌برداری آماده‌تر بود، اقدامات جدی را شاهد نبوده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه صنعت آلومینیوم فاقد یک نقشه راه برای موفقیت است، خاطرنشان کرد: نقشه راهی از طرف نهاد‌های بالادستی یا تشکل‌ها تهیه نشده است و ما صرفا در خصوص رساندن ظرفیت‌ها به بیش از یک میلیون و ۲۰۰‌هزار تن پیشنهادهایمان را ارائه کرده‌ایم.

معادن بوکسیت کشف‌نشده در کشور

فاضلی در رابطه با کیفیت اکتشافات معادن بوکسیت خاطرنشان کرد: به عنوان یک فعال صنفی که ۵۳ سال در این حوزه فعالیت می‌کنم، معتقدم در این خصوص کم‌کاری شده و معادن بوکسیت بیشتری در کشور وجود دارد که نیازمند برنامه‌ریزی برای اکتشاف و استحصال آن‌ها هستیم. وی در پایان گفت: با وجود اینکه مقام معظم رهبری حدود ۱۱ سال با محوریت اقتصاد و مبارزه با تورم بر تلاش دولت‌ها تاکید می‌کنند، کمتر مجریان را در اجرایی کردن منویات ایشان موفق دیده‌ایم.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده