تاریخ: ۱۶ دی ۱۴۰۲ ، ساعت ۲۰:۵۱
بازدید: ۱۶۰
کد خبر: ۳۲۸۹۹۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

بررسی قضیه معدن‌کاوی در «آلمابلاغ»

بررسی قضیه معدن‌کاوی در «آلمابلاغ»
‌می‌متالز - بهره‌بردار معدن آلمابلاغ با تأکید بر اینکه این معدن مجوز فعالیت دارد، گفت: نقص دستگاه اجرایی (سازمان حفاظت محیط زیست) در اجرای قانون و عدم تعامل باعث به وجود آمدن مشکل برای معدن سنگ آهن فولادکوه شهرستان بهار شده است.

به گزارش می‌متالز، رشید عبدالرضایی با بیان اینکه معدن سنگ‌ آهن در سال ۸۷ به بهره‌بردار واگذار شده است، اظهار کرد: در سال ۸۷ منطقه آلمابلاغ منطقه حفاظت‌شده نبوده و طبق قانون معدن به بهره‌بردار واگذار شده است ضمن اینکه قرار نیست محیط زیست و روستا تخریب شود.

وی با بیان اینکه در معرفی مناطق حفاظت‌شده کسب نظر سازمان صمت الزامی است، تصریح کرد: همچنین قانونگذار در قانون معادن دیده که برای انجام هر گونه فعالیت معدنی کسب نظر محیط زیست انجام شود تا علاوه بر حفظ محیط زیست از پتانسیل‌های معدنی مناطق استفاده شود.

عبدالرضایی با اشاره به اینکه معدن سنگ‌ آهن آلمابلاغ ملزم به ارائه برنامه زیست‌محیطی است، تصریح کرد: در سال ۸۷ که معدن مذکور واگذار شد، منطقه آلمابلاغ شکارممنوع بوده است.

وی با بیان اینکه براساس قانون معادن، مناطق شکارممنوع جزو موارد استعلامی برای فعالیت معدنی نبوده است، افزود: ارتقاء مناطق قانون دارد و باید با دستگاه‌های ذی‌ربط به اشتراک گذاشته و نظر آن‌ها کسب شود در حالیکه استعلامی از سازمان صمت گرفته نشده است بنابراین این ارتقاء را به رسمیت نمی‌شناسد.

عبدالرضایی با اشاره به اینکه منطقه آلمابلاغ به صورت یک‌طرفه به منطقه حفاظت‌شده ارتقاء پیدا کرده است، که خلاف قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست است، یادآور شد: چند معدن قبل از ارتقاء این منطقه فعالیت داشتند و بعد از این ارتقاء مجوزی برای معدن جدید صادر نشده است.

بهره‌بردار معدن سنگ‌ آهن فولادکوه ادامه داد: بند و ماده ۶ قانون محیط زیست صراحتاً اعلام کرده که حدود اختیارات سازمان محیط در مناطق شکارممنوع تنها محدودیت در صید و شکار است.

وی با بیان اینکه اختلاف‌نظر بین محیط زیست و سازمان صمت باعث ایجاد مناقشه شده است، اظهار کرد: عدم اجرای قانون از سوی محیط زیست باعث تشویش شده که چرا معدن در منطقه حفاظت‌شده واگذار شده است.

عبدالرضایی با تأکید بر اینکه مجوز معدن سنگ‌ آهن به صورت قانونی صادر شده است، افزود: متأسفانه موجی که محیط زیست راه انداخته که ناشی از اشتباه خودش بوده به ضرر کشور و مردم است.

وی با اشاره به اینکه ذات معدن‌کاری تخریب است، گفت: سلسله مراتب واگذاری معدن به صورت قانونی صورت گرفته و اتهاماتی که زده شده کاملاً اشتباه است چراکه محیط زیست و منابع طبیعی روند قانونی واگذاری را تأیید کردند.

بهره‌بردار معدن سنگ آهن فولادکوه با بیان اینکه کسب نظر وزارت صمت در ارتقاء منطقه آلمابلاغ از منطقه شکارممنوع به منطقه حفاظت‌شده صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: سازمان محیط زیست با علم به این موضوع به تعامل با سازمان صمت اقدام کرده و با وجود اینکه محیط زیست این موضوع را پذیرفته است، این موج را علیه معدن راه انداخته است.

وی با تأکید بر اینکه به احترام فعالان محیط زیستی فعلاً فعالیت معدن را متوقف کرده‌ایم، افزود: از صدور مجوز معدن سنگ‌ آهن فولاد کوه ۱۵ سال گذشته است و تنها یک ماه است که فعالیت برداشت از این معدن آغاز شده و این موج علیه این معدن ایجاد شده است.

عبدالرضایی با بیان اینکه مساحت موافقت اولیه منابع طبیعی جهت کار اکتشافی این معدن یک هکتار است، اظهار کرد: منابع طبیعی در ابتدا موافقت خود را اعلام کرده، اما بعد از گذشت چند سال اعلام کرده این معدن به علت قرارگیری در منطقه حفاظت‌شده اجازه فعالیت ندارد و در واقع عدم توجه به قانون اتفاق افتاده است.

وی با اشاره به اینکه در سال ۸۷ توافقی با روستاییان آن منطقه داشتیم، گفت: معدن ما متعهد شده سالانه مبالغی به منظور امور عمرانی به روستا پرداخت کند و نیروی کار را از روستاییان انتخاب کند.

عبدالرضایی با بیان اینکه مساحت موافقت اولیه منابع طبیعی برای کار اکتشافی این معدن یک هکتار است، افزود: با وجود اینکه منابع طبیعی موافقت اولیه را داشته، بعد اعلام مخالفت کرده که کاملاً متناقض با نامه‌های قبلی بوده است. یک‌سو جریان اداری و عدم توجه به قانون اتفاق افتاده است.

وی با اشاره به اینکه منطقه آلمابلاغ پراستعدادترین منطقه به لحاظ ذخایر معدنی است، خاطرنشان کرد: معدن ثروت ملی است و قانون معادن برای ما مشخص کرده که معدن به صورت موجر و مستأجر به بهره‌بردار داده شود و به ازای هر تن ماده معدنی مبلغی را به عنوان حقوق دولتی پرداخت شود که بعداً برای بازسازی استفاده شود.

عبدالرضایی با بیان اینکه خاک‌هایی که برداشته شده بعد از اتمام کار مجدداً به حالت قبلی برگردانده می‌شود، با ابرازناراحتی از برچسب عناوینی، چون غارتگر و تخریب‌گر به معدن‌کاران، تأکید کرد: ارزآوری و اشتغالزایی که معدن دارد، بالاتر از این است که به معدن‌کاران عنوان تخریب‌گر داده شود. کشور‌هایی مثل کانادا، استرالیا و برزیل هم برداشت سنگ‌ آهن و موادمعدنی را دارند و این موضوع مختص ایران نیست.

وی با تأکید بر اینکه قانون همه جوانب کار معدن‌کاری را دیده است، افزود: مسوولان محیط زیست بدون توجه به قصورات و کوتاهی در اجرای قانون، جنجال رسانه‌ای ایجاد کردند و اطلاعات غلط را به رسانه‌ها داده‌اند.

عبدالرضایی آمادگی خود را در راستای حفظ و حراست از حیات‌وحش منطقه بر مبنای نص صریح قانون شکار و صید در غالب ایجاد قرق‌های اختصاصی با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد.

بهره‌بردار معدن سنگ‌ آهن آلمابلاغ با تأکید بر اینکه برخی رفتار‌های مسوولان باعث فرار سرمایه‌گذار می‌شود، اظهار کرد: معدن سنگ‌ آهن شش کیلومتر از نخستین روستای این منطقه فاصله دارد و هیچ مزاحمتی برای روستاییان ندارد.

وی خاطرنشان کرد: بر طبق مصوبه کارگروه تعامل سازمان محیط زیست و وزارت صمت بهره بردار معدن موظف به ارائه طرح زیست محیطی شده است و فعالیت معدنی منوط به رعایت ضوابط زیست محیطی است.

عبدالرضایی افزود: واگذاری معدن در سال ۱۳۸۷ و قبل از معرفی منطقه حفاظت شده آلمابلاغ بوده و مطابق بند۳ماده ۳قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست در تعیین مناطق حفاظت شده کسب نظر وزارت صنعت و معدن به لحاظ وجود طرح‌های معدنی در منطقه الزامی است.

منابع طبیعی: مجوز‌های داده شده غیرعلمی بوده است

مدیرکل مناطبع طبیعی استان همدان نیز با بیان اینکه مجوز‌هایی که به معادن داده شده بدون استعلام از منابع طبیعی و محیط زیست بوده است، گفت: مجوز‌هایی که در آن زمان داده شده، علمی نبوده و تنها قانونی بوده است.

اسفندیار خزایی اظهار کرد: منابع طبیعی در سال ۹۱ با محدوده کوچکی در حدود یک هکتار موافقت کرده، اما با توجه به اینکه منطقه حفاظت‌شده است، باید از محیط زیست هم استعلام انجام می‌گرفت در حالیکه بدون استعلام و در کارگروه اقدام که منابع طبیعی و محیط زیست حضور نداشتند، مجور صادر شده است.

وی با بیان اینکه محیط زیست بیان کرده باید این معدن تعطیل شود، تصریح کرد: به هر حال دولت موافقتی را در سطح یک هکتار صادر کرده و بخشی نیز برداشت شده است.

خزایی افزود: نظر منابع طبیعی این است که بهره‌برداری از یک هکتار معدن سنگ‌ آهن صورت بگیرد و بعد از اتمام زمان مجوز پایان عمر معدن در یک هکتار اعلام شود.

وی با تأکید بر محدود کردن فعالیت همه معادن، یادآور شد: معدن دیگری (صبانور) در همان منطقه فعالیت دارد که با ۳۰۰۰ هکتار سطح فعالیت بیشترین میزان تخریب را دارد و به نظر بنده باید این معدن هم پیوست محیط زیستی تهیه کند.

مدیرکل منابع طبیعی استان همدان ادامه داد: به هیچ وجه قبول نداریم که معدنی با ۳۰۰۰ هکتار در کنار معدن یک هکتاری کار کند و ما تنها معدن یک هکتاری را ببینیم بلکه قانون باید برای همه رعایت شود.

خزایی در پاسخ به اینکه مجوز در زمانی که منطقه شکارممنوع بوده، صادر شده است، اظهار کرد: به هر حال این معادن مجوز گرفتند، اما بعد از تغییر منطقه باید چهارچوب منطقه حفاظت‌شده را رعایت کنند.

وی با بیان اینکه معدن‌کاران علاقه دارند در سطح کار کنند، تصریح کرد: ذات معدن‌کاری تخریب به دنبال دارد، اما تمامی معادن باید برداشت از سطح را کاهش داده و به عمق بروند چراکه در سطح پوشش گیاهی نابود و تخریب بیشتر صورت می‌گیرد.

این مقام مسوول با اشاره به اینکه کار منابع طبیعی بازسازی است، یادآور شد: تا زمانی‌که پایان عمر معدن اعلام نشود ما نمی‌توانیم بازسازی کنیم.

خزایی با طرح این سوال که آیا سازمان صمت می‌خواهد به معدن‌داران اجازه افزایش سطح بدهد و عمر معدن تمام نشود؟ خاطرنشان کرد: کارگروهی باید از محل بازدید کند و اگر معدن‌دار از مجوزی که صادر کرده است، پیشروی کرده باشد باید برخورد قانونی صورت بگیرد.

مدیرکل منابع طبیعی استان همدان با تأکید بر اینکه نظر ما این است که فعالیت‌های معدنی به مجوز محدود شود، بیان کرد: زمانی‌که مجوز تمام شد به میزان محدوده معدنی اضافه نشود.

وی با بیان اینکه در بقیه معادن استان نیز محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها را بررسی می‌کنیم، افزود: طبق قانون همه معادن باید پیوست محیط زیستی ارائه دهند تا هم طبیعت حفظ شود و هم در کنار تخریب اصلاحیه صورت بگیرد.

محیط زیست: فعلاً نمی‌خواهم درباره این موضوع صحبت کنم

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا، گفت: فعلاً نمی‌خواهم درباره این موضوع صحبت کنم.

گفتنی است؛ طبق اسناد ارائه شده از سوی بهره‌بردار معدن، در تاریخ ۹۱/۰۷/۰۹ اداره‌کل منابع طبیعی استان همدان موافقت خود را با فعالیت معدنی رشید عبدالرضایی در سطح ۲ هزار و ۱۸۱ مترمربع سینه کار و ۳۶۰ مرتع احداث جاده در اراضی ملی روستای اختاچی را اعلام می‌دارد.

در ضمن چندی پیش اهالی روستای تاج‌آبادی در مقابل استانداری در اعتراض به معدن‌کاوی در محدوده منطقه حفاظت‌شده آلمابلاغ تجمع کردند تا صدای خود را به گوش مدیر ارشد استان برسانند. آن‌ها معتقدند وزارت صمت بدون استعلام از محیط زیست مجوز صادر کرده و اگر این مجوز ابطال نشود، غرب کشور با فاجعه عظیم زیست‌محیطی مواجه خواهد شد و خسارات زیادی به کشاورزان و ساکنان ۱۷ روستای مجاور وارد می‌شود.

برخی از مدارک مرتبط با این موضوع در اختیار این خبرگزاری است و برای صحت و سقم این موضوع چندین بار با اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان که محور اصلی این موضوع است، تماس گرفتیم که هر بار بدون نتیجه ماند، اما هم‌چنان ایسنا آمادگی دارد پاسخ‌های اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان همدان را منتشر کند.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت