تاریخ: ۰۹ بهمن ۱۴۰۲ ، ساعت ۱۲:۱۳
بازدید: ۱۳۸
کد خبر: ۳۳۱۳۶۸
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

سهم ناچیز زنجان از بازگشت حقوق دولتی معادن به استان

سهم ناچیز زنجان از بازگشت حقوق دولتی معادن به استان
‌می‌متالز - رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان گفت: سال گذشته میزان اعتبار مصوب درآمد حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی معادن استان برابر با ۱۰ هزار و ۱۰ میلیارد ریال بود که ۱۴ هزار و ۵۸۱ میلیارد ریال معادل ۱۴۵ درصد تحقق یافت، ولی از این رقم، مبلغ ناچیز ۴۴۹ میلیارد ریال به استان برگشت.

به گزارش می‌متالز، زنجان از استان‌های معدنی کشور محسوب می‌شود و وجود معادن غنی در شعاع ۲۰۰ کیلومتری زنجان زمینه و ظرفیت مناسب و قابل توجهی را برای راه‌اندازی واحد‌های فرآوری در آن ایجاد کرده است.

بنا بر اعلام اداره صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تاکنون بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در معادن استان انجام شده است و بیش از سه هزار نفر در این بخش اشتغال دارند.

این استان دارای ۳۶ نوع ماده معدنی بوده و جزو معدود استان‌های کشور با این تنوع مواد معدنی است.

در زمان حاضر از ۴۴۷ معدن ثبت شده در استان زنجان حدود ۲۰۰ معدن در وضعیت فعال قرار دارد.

وصول حقوق دولتی و مسوولیت‌های اجتماعی معادن از نیاز‌های اصلی استان است که گاهی بنا به دلایلی ایفا نمی‌شود؛ یکی از این مواد بازنگشتن درآمد حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی معادن به استان است.

در خصوص درآمد‌های حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی معادن استان با احمد خداوردی، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان گفتگو کرده‌ایم.

سهم ناچیز زنجان از بازگشت حقوق دولتی معادن به استان

وضعیت درآمد‌های استان در سال گذشته چگونه بود؟

در سال ۱۴۰۱ میزان درآمد مصوب استان به مبلغ ۵۹ هزار و ۶۴۲ میلیارد ریال و عملکرد استان بیش از ۷۲ هزار و ۳۰۶ میلیارد ریال معادل ۱۲۱.۲ درصد بوده است.

همچنین میزان مازاد درآمد استان در سال مذکور به مبلغ بیش از ۱۲ هزار و ۶۶۴ میلیارد ریال محقق شده است.

در این ارتباط میزان برگشت مازاد درآمد سال ۱۴۰۱ به تفکیک تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (عمرانی) مبلغ ۴۰۵ میلیارد ریال و هزینه‌ای ۱۰ میلیارد ریال بوده است.

شرایط درآمدی در سال جاری به چه صورت است؟

در سال ۱۴۰۲ میزان درآمد مصوب استان بیش از ۹۵ هزار و ۵۶۲ هزار میلیارد ریال است که عملکرد ۹ ماهه برابر با ۷۶ هزار و ۷۷۹ میلیارد ریال اعلام شده که مازاد درآمدی به میزان پنج هزار و ۱۰۷ میلیارد ریال محقق شده است.

حقوق معادن یکی از منابع درآمدی استان است، در این حوزه چه مقدار از درآمد‌ها به استان بازگشته است؟

سال گذشته میزان اعتبار مصوب درآمد حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی معادن استان برابر با ۱۰ هزار و ۱۰ میلیارد ریال بود که ۱۴ هزار و ۵۸۱ میلیارد ریال معادل ۱۴۵ درصد تحقق یافت.

از این رقم، مبلغ ۴۴۹ میلیارد ریال به استان برگشت که بسیار ناچیز بود و این موضوع یکی از چالش‌ها و مطالبات مورد پیگیری مردم و مسوولان استان است.

افزایش میزان برگشتی حقوق معادن به استان‌ها موجب می‌شود مسائل حاصل از فعالیت معادن از جمله تعمیر جاده‌ها و بهسازی حاشیه معادن حل شود البته موضوع کم بودن میزان برگشتی حقوق دولتی معادن مختص استان زنجان نیست و بر اساس یک فرمول محاسبه‌ای که وجود دارد، ساز و کار آن به نحوی است که سهم همه استان‌ها از آن قابل توجه نیست.

همه درآمد‌های حاصل از حقوق دولتی معادن ابتدای امر در یک کاسه جمع می‌شود و پس از آن به نسبت واریزی‌ها به استان‌ها برگشت داده می‌شود.

امسال هدفگذاری حقوق دولتی معادن در استان چه مقدار است؟

در سال ۱۴۰۲ میزان اعتبار مصوب درآمد حاصل از بهره مالکانه و حقوق دولتی معادن برابر با ۱۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال و عملکرد آن تا پایان آبان ماه سال جاری بیش از ۱۱ هزار و ۱۵۷ میلیارد ریال بوده که تاکنون اعتباری به مبلغ ۲۴ میلیارد ریال به استان ابلاغ شده است.

البته برخی از این وصولی‌ها از حقوق دولتی معادن مربوط به معوقات هم هست یعنی مربوط به سال‌های گذشته می‌شود که با تاخیر پرداخت می‌شود.

ارزیابی شما از میزان تحقق رشد اقتصادی هدفگذاری شده در استان چیست؟

چالش اصلی در تحقق رشد اقتصادی هدفگذاری شده ۷.۸ درصدی استان، تامین منابع اعتباری و مالی لازم است.

به رغم اقدامات ارزشمند در جذب سرمایه‌گذاری بخش‌های اقتصادی، فعال شدن برخی از بنگاه‌های تولیدی نیمه‌فعال و تکمیل سرمایه‌گذاری‌های موجود، ولی مسائل مربوط به تامین منابع مالی، چالش اصلی در تحقق رشد اقتصادی هدفگذاری شده است.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) زنجان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده