تاریخ: ۲۴ فروردين ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۴:۱۴
بازدید: ۱۸۴
کد خبر: ۳۳۱۶۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
دو قطب مخالف بورس تهران

نقشه نیمروز بورس شنبه (24 فروردین)

می متالز - رشد قیمت سهام در ابتدای معاملات امروز سبب شد تا شاخص کل پس از شش و نیم ماه رکورد قبلی را به طور مقطعی بشکند و پس از عبور از این مرز روانی، تحت فشار عمومی عرضه در بازار از سقف روزانه و تاریخی خود اندکی عقب بنشیند. قرارگرفتن در این سطح حساس از منظر بسیاری از معامله‌گران و شبیه‌سازی روند فعلی با الگوی قبلی صعود شاخص، نقش پررنگی در بازگشت نماگر اصلی بازار از سقف داشت. این در حالی است که شاخص هم‌وزن با معاملات پرهیجان در قطب مخالف، یعنی در سهم‌های کوچک و متوسط همچنان در حال رکوردشکنی است.
نقشه نیمروز بورس شنبه (24 فروردین)

به گزارش می متالز، در پی صعود متوالی قیمت‌ها، شاخص کل بورس تهران در معاملات امروز توانست رکورد تازه‌ای را در طول تاریخ فعالیتش ثبت کند. پیش از این، شاخص کل در نهم مهرماه توانسته بود به رکورد تاریخی 195 هزار و 480 واحد دست یابد و از آن پس عمدتا در سیر نزولی طی مسیر کرد تا اینکه از اواخر سال گذشته و با دریافت سیگنال‌های بنیادی مجددا وارد موج ممتدی از رشد شد. این روند صعودی سرانجام در ابتدای معاملات امروز به شکستن رکورد قبلی و عبور از این مرز انجامید. دماسنج اصلی بازار بلافاصله پس از شروع دادوستدهای امروز ضمن جهش 1761 واحدی توانست به رکورد تازه 195 هزار و 739 واحد دست یابد و برای مقاطعی از معاملات 259 واحد بالاتر از اوج قبلی بایستد.

افزون بر رشد قیمت در سهام شرکت‌های بزرگتر، تداوم جهش‌های متوالی در سهم‌های متوسط و کوچک هم به تقویت دماسنج بازار و رکوردشکنی مقطعی آن کمک کرد. اما این روند، با شیب اولیه تداوم نیافت و فشار فروش پس از شکستن رکورد قبلی در بازار افزایش یافت. در واقع، همین که شاخص سقف تاریخی را شکست، فروشندگان محتاط‌تر دست‌ به کار شدند و غالبا در نماد شرکت‌های بزرگتر دست به عرضه سهام برای خروج از جریان معاملات کردند. این فشار فروش را مشخصا می‌توان در گروه‌های کالایی نظیر فلزات و پتروپالایشی‌ها دید که بیشترین اثر منفی را بر شاخص به جای گذاشته‌اند.

از محرک‌های رشد تا افول از اوج

اهالی بازار طی روزهای اخیر در انتظار لحظه ثبت رکورد تازه برای شاخص و نحوه واکنش بازار پس از این رویداد بودند. چنان که در گزارش‌های قبلی «دنیای بورس» اشاره شده بود، این ظرفیت برای شاخص جهت عبور از اوج قبلی وجود دارد. با وجود این، مسائلی پیرامون آرایش نیروها و توزیع نقدینگی در بین صنایع مختلف بورسی مورد مناقشه فعالان سهام در این سیر صعودی است. ناگفته پیداست که رشد شدید ارزش معاملات در چند روز اخیر و حضور پررنگ سهامداران حقیقی در سمت خرید عامل اصلی افزایش شتابنده قیمت‌هاست. به عبارت دیگر، پیوستن پول‌های تازه به بازار سهام که در پی دریافت سیگنال‌های بنیادی به بورس تهران سرازیر شد در حال تبلور در رشد قیمت‌هاست. عدم تفکیک بین سهام مختلف از حیث ارزندگی و رشد دسته‌جمعی قیمت به‌خصوص در صنایع کوچک، سرشت و ماهیت تقاضای جدید به بازار را بهتر نشان می‌دهد.

واقعیت این است که بسیاری از سهم‌ها در این موج با اخبار مساعد و یا دریافت سگینال‌های بنیادی از آخرین گزارش‌های عملکرد به رشد خود ادامه دادند. اما به‌ تدریج قطب‌نمای نقدینگی به سمت صنایع کوچکتر گرایش پیدا کرد و همین امر سبب سبقت شاخص هم‌وزن از شاخص کل و تشکیل دو قطب مخالف در بورس تهران شد. این الگو در معاملات امروز با اختلاف چشمگیر رشد قیمت در صنایع کوچک در مقابل صنایع کالایی ادامه یافت. به نظر می‌رسد، قدرت پول‌های تازه و سناریوهای رویایی به حدی است که امکان بررسی و سنجش سهام ارزنده و غیرارزنده را بار دیگر از شمار زیادی از سهامداران ستانده و به رشد یکسان و یکدست قیمت در سهام کوچک انجامیده است.

منطقه حبابی سهام کجاست؟

به نظر می‌رسد این روند صعودی در برخی از سهم‌ها به سمت حبابی شدن پیش می‌رود. در پی رشدهای اخیر شاخص برخی از صنایع بورسی پیوسته در حال ثبت رکوردهای جدید است. بیشترین بازدهی صنایع بورسی در موج صعودی اخیر عمدتا به گروه‌های کوچک تعلق دارد. شاخص گروه‌هایی نظیر زراعت، سیمان، قند و شکر، غذایی، دارویی، لاستیک، زغالسنگ و ماشین‌آلات جزو صنایعی است که به دلیل ورود حجم بالای نقدینگی در حال ثبت رکوردهای تازه هستند. این روند یکدست نشان از انتظارات رویایی  از اثر اخبار پیرامون بر رشد قیمت در این گروه‌ها  دارد که قیمت‌ها را در برخی از سهم‌ها به سمت منطقه حبابی می‌برد.

احتمال حذف نرخ 4200 تومانی ارز از معادلات اقتصادی کشور احتمالا در برخی از این گروه‌ها خود را به شکل افزایش نرخ فروش محصولات نشان خواهد داد. با این حال باید در نظر داشت که در همه گروه‌های یاد شده تنها سقف مصوب نرخ‌های فروش مانع اصلی رشد سود نیست. «دنیای بورس» در گزارش پیشروی «ستران» در مه به این مورد پرداخته و ضمنا به بررسی این موضوع پرداخته است که آیا عوامل و امکانات بنیادی ادامه رشد قیمتی سهام این شرکت را توجیه می‌کند یا خیر.  مطالعه این گزارش به مخاطبین توصیه می‌شود.

عناوین برگزیده