به گزارش میمتالز، با وجود این که در سال جاری شاهد کاهش شاخص کلی بورس بودیم، اما آمارها نشان میدهد طی ماههایی همچون مرداد، دی و بهمنماه امسال نه تنها شاخص کلی رشد داشته، بلکه سهام تعدادی از شرکتهای فلزات اساسی، شیمیایی و پتروشیمی که نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند افزایش داشته است، حال که به آخرین روزهای سال و شروع سال جدید نزدیک میشویم نظر تعدادی از کارشناسان را درباره پیشبینی آنها درخصوص وضعیت بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ جویا شدیم.
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به پیشیگرفتن شاخص کلی بورس در پنج سال منتهی به سال ۹۹، بیان کرد: در سال ۹۹ و تقریبا تا اواسط مردادماه ۹۹ شاهد بالاترین میزان سوددهی در بازار سرمایه و شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری بودیم.
وی با اشاره به این که آمارها نشان میدهد از مردادماه ۹۹ به مدت سه سال شاهد کاهش میزان سوددهی بودیم، یادآور شد: میزان سود بورس در این مدت فقط ۱۰ درصد بوده است.
آقابزرگی ادامه داد: با وجود این که آمارهای موجود فقط میتوانند پایهای برای پیشبینیهای آینده باشند، اما به نظر میرسد این سوابق آماری میتواند نشاندهنده بهتر شدن وضعیت بورس در سال جدید باشد.
به گفته این کارشناس بورس، عوامل خارجی نیز میتواند در افزایش و بهبود شاخص کلی بورس کشور تاثیر بگذارد، اما عوامل خارجی که شامل اقتصاد چین و هند هستند در حال حاضر محاسبه شده و تغییر خاصی ندارد تا قیمت نفت را بالا ببرد، البته وقوع جنگها در جهان و شرایطی مانند آن نیز روی تغییرات بازار سرمایه تاثیر میگذارد.
همچنین حمید میرمعینی کارشناس بورس، بازار سرمایه را موتور اقتصاد هر کشور عنوان کرد و گفت: در کشورهای پیشرفته تغییرات بازار سرمایه در اقتصاد تاثیرگذار است و نتیجه تنگاتنگی با اقتصاد دارد، اما در ایران این گونه نیست.
وی با بیان این که متاسفانه جایگاه بازار سرمایه در نزد مسوولان باارزش تلقی نمیشود، ادامه داد: در کشور ما بازار بورس تحت تاثیر اقتصاد و سیاست بوده و از جنبه تاثیرپذیریاش در اقتصاد کشور استفاده نشده است.
میرمعینی اضافه کرد: در صورتی حال بورس خوب میشود که اوضاع و احوال اقتصادی خوب باشد، البته به همان نسبت که عوامل کاذبزا مانند افزایش دلار نیمایی، ارز و تورم در وضعیت خوب یا بد اقتصاد تاثیر میگذارد این عوامل بر بازار سرمایه نیز تاثیرگذار است.
به گفته این کارشناس بورس، شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری بازار سرمایه نمیتواند به تنهایی افزایش بهرهوری داشته باشد.
وی افزود: اگر سیاستها تغییر کرده، جریان بازار سرمایه را جذاب کند که نقدینگی به سمت بازار سرمایه برود، میتوان امیدوار بود که وضعیت بورس در سال آینده بهتر شود، اما احتمالش خیلی کم است و در واقع اگر سیاستهای انقباضی دولت و بانک مرکزی ادامه یابد شرابط بورس بهبود نمییابد.