تاریخ: ۰۳ فروردين ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۳۰
بازدید: ۱۶۱
کد خبر: ۳۳۶۱۲۹
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازار سرمایه ارزیابی کرد:

دورنمای بازار سهام در سال ۱۴۰۳

دورنمای بازار سهام در سال ۱۴۰۳
‌می‌متالز - کاهش احتمالی نرخ بهره ایالات متحده از اوایل اردیبهشت‌ماه سبب رونق مجدد بازار‌های مالی و تا حدودی کالایی می‌شود و شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه ایران نیز می‌توانند از این بستر دچار تحولات مثبتی شوند.

به گزارش می‌متالز، «فرشید زرین‌کیا»، کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی در خصوص «چشم‌انداز بورس در سال ۱۴۰۳» نوشت:

به جهت بررسی فرصت‌ها و پیش‌بینی روند بازار سرمایه در سال ۱۴۰۳ در ابتدا باید متغیرهای کلان و وضعیت بازار‌های موازی را در سال ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار دهیم.

سال ۱۴۰۲ با هدف و شعار کنترل تورم آغاز شد، به جهت مدیریت و کنترل تورم در ابتدا موضوعات اقتصاد سیاسی با رویکرد کاهش تنش با غرب در دستور کار قرار گرفت و در کنار آن مدیریت بازار ارز و رویکرد انقباضی بانک مرکزی سبب شد تا ثبات نسبی در بازار‌ها حکم‌فرما شود.

دستیابی به منابع بلوکه شده در کره‌جنوبی و انتقال آن به قطر در کنار دسترسی به ارز حاصل از صادرات نفت و میعانات موجب استمرار این ثبات تا پایان ۶ ماهه نخست سال جاری شد.

آغاز جنگ غزه و صف‌کشی‌های سیاسی این جنگ منجر به توقف آرامش نسبی در بازار‌های مالی که متکی به موضوعات اقتصاد سیاسی پیش گفته و افزایش قابل توجه واردات شد و همچنین بروز ریسک‌های جدید سیاسی در کنار ریسک‌های قبلی زمینه‌ساز بروز انتظاراتی نو در بازار‌ها شد.

به طور کلی در روز‌های نخست اسفندماه بازدهی ملک ۴۶.۵%، تورم۳۶%، صندوق درآمد ثابت۲۶%، شاخص هم وزن۱۵.۳%، سکه بهار آزادی۱۰.۴%، دلار۱۰.۴%، شاخص کل ۲.۴% بوده است.

عمده دلیل عملکرد ضعیف بازار سرمایه در سال جاری متاثر از تصمیمات خلق‌الساعده دولت و کاهش تولید و فروش شرکت‌ها به واسطه عدم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و حوزه انرژی از سمت دولت بوده است.

به طور طبیعی ریسک دولت‌ها به عنوان ریسک سیستماتیک در ادبیات مالی قابل تعریف است، اما تغییرات نرخ خوراک، کاهش قیمت فروش صنعت پالایشی، انتشار اوراق بدهی با نرخ قابل توجه، محدود کردن قیمت ارز شرکت‌ها و... از جمله موضوعاتی هستند که در قالب ریسک سیستماتیک قابل طبقه‌بندی نبوده و به نوعی محدود کردن کلی شرکت‌ها و انتقال انتفاع از شرکت‌ها به دولت است.

در کنار این موضوع بررسی تراز تجاری کشور بدون احتساب درآمد نفت و میعانات در ۱۰ ماهه نخست کشور نشانگر کاهش ۱۰ درصدی صادرات در کنار افزایش حدود ۱۰ درصدی واردات بود، به گونه‌ای که کل صادرات کشور و کل واردات کشور به ترتیب در حدود ۴۰ و ۵۴ میلیارد دلار بوده است.

موارد یاد شده ازین جنبه قابل اهمیت است که حدود ۷۰ درصد شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه متکی به درآمد‌های ارزی بوده و افزایش فاصله ارز سامانه نیما و ارز بازار آزاد به عنوان پتانسیل بالقوه بازار در سال ۱۴۰۳ خواهد بود.

امید می‌رود با کاهش آمار تورم نقطه‌به‌نقطه و ریسک‌های قابل توجه افزایش نرخ بهره در اقتصاد نسبتا درون‌زای کشور و نمایان شدن تاثیرات سو انتشار اوراق ۳۰ درصدی، سیاست استمرار و افزایش نرخ بهره در دستور کار نهاد قانون‌گذار نباشد و موضوع مدیریت تورم با ایجاد موازنه بین کالا‌های مشمول واردات مجاز و تطبیق آن با آمار صادرات صورت پذیرد.

بر اساس پیش‌بینی صورت گرفته، به نظر می‌رسد با نزدیک شدن به فصل مجامع توجه به صنایع دارای عملکرد مناسب در بازار سرمایه بیشتر شده و در ادامه در صورت اجازه به شرکت‌های صادراتی به عرضه ارز خود با نرخ حاشیه بازار و همچنین مدیریت موثر و کارا در نرخ بهره شبکه بانکی و اوراق شرایط برای عملکرد مطلوب بازار سرمایه مهیا شود.

همچنین کاهش احتمالی نرخ بهره ایالات متحده از اوایل اردیبهشت‌ماه سبب رونق مجدد بازار‌های مالی و تا حدودی کالایی می‌شود و شرکت‌های صادرات محور بازار سرمایه از این بابت تاثیر مثبت خواهند پذیرفت.

در کنار موضوعات پیش گفته انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا موضوعی چالش‌برانگیز در سال آتی خواهد بود.

در پایان امید می‌رود، تصمیمات اقتصادی آتی در سال ۱۴۰۳ از جانب دولت با توجه به همه جوانب صورت پذیرد؛ چراکه پیشنیاز اقبال سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه توجه به این مهم خواهد بود.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده