تاریخ: ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۴:۳۵
بازدید: ۲۳۵
کد خبر: ۳۳۹۲۰۰
سرویس خبر : آهن و فولاد
همزمان با اکسپو ۲۰۲۴ تهران و در نشست ارائه توانمندی‌های صادراتی صنعت فولاد ایران مطرح شد

پتانسیل نهفته صادرات فولاد

پتانسیل نهفته صادرات فولاد
‌می‌متالز - صنعت فولاد به‌عنوان یکی از صنایع ارز آور کشور پتانسیل‌های بالایی برای جذب سرمایه‌گذار و صادرات کالا و خدمات فنی-مهندسی دارد. بر همین اساس همزمان با نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران، نشستی به‌منظور ارائه توانمندی‌های صادراتی این صنعت با حضور مسوولانی از وزارت صمت، سازمان توسعه‌تجارت، انجمن تولید‌کنندگان فولاد، مدیران شرکت‌های فولادی و همچنین مهمانانی از ۱۰ کشور خارجی از جمله کوبا، ونزوئلا، پاکستان و... برگزار شد.

به گزارش می‌متالز، در ابتدای این نشست معاون اجرایی و هماهنگی انجمن فولاد ایران گفت: فولاد ایران در سال‌ ۲۰۲۳ با حدود ۳۱‌ میلیون تن تولید توانست رتبه دهم را با داشتن ۲‌ درصد از تولید جهانی و رشد یک‌درصدی نسبت به سال‌گذشته حفظ کند و بیشترین رشد تولید در سال‌ ۲۰۲۳ متعلق به هند بوده‌است.

وحید یعقوبی ضمن اشاره به این مطلب، افزود: با توجه به اینکه تولید فولاد در ایران بر اساس احیای مستقیم و استفاده از سنگ‌ آهن است، در سال‌ ۲۰۲۵ دستیابی به حدود ۱۶۲‌ میلیون تن سنگ‌ آهن هدف‌گذاری شده و ظرفیت کنونی تا پایان ۲۰۲۳، ۱۲۰‌ میلیون تن بوده‌است. وی گفت: تولید کنسانتره تا سال‌ ۲۰۲۵، ۸۰‌ میلیون تن هدف‌گذاری شده که تا سال‌ ۲۰۲۳، ۷۵‌ میلیون تن این ظرفیت محقق شده‌است و ۶۸‌ میلیون تن تولید را شاهد بوده‌ایم.

این مقام صنفی همچنین با اشاره به چشم‌انداز ۷۶‌ میلیون تنی گندله‌سازی برای سال‌ ۲۰۲۵ گفت: ظرفیتی که تا سال‌ ۲۰۲۳ محقق شده ۶۸‌ میلیون‌ تن بوده و ۵۶.۷‌ میلیون تن تولی دشده و از این میزان ۸‌ میلیون‌ تن صادرات داشته‌ایم.

یعقوبی در مورد آهن اسفنجی نیز گفت: برای سال‌ ۲۰۲۵ برنامه‌ریزی ۵۳‌ میلیون تنی را ترسیم کرده‌بودیم که تا پایان ۲۰۲۳، ۴۰‌ میلیون‌ تن از این ظرفیت محقق شده که در نهایت منجر به تولید ۳۳.۵‌ میلیون تن شده‌است و ۱.۳‌ میلیون‌ تن صادرات را در این بخش شاهد بوده‌ایم. یعقوبی در مورد میزان مصرف قراضه گفت: میزان مصرف قراضه ۳.۳‌میلیون تن است؛ درحالی‌که ما ۴.۵‌ میلیون‌ تن نیاز داریم. معاون اجرایی و هماهنگی انجمن فولاد ایران گفت: تا سال‌ ۲۰۲۰ صنعت فولاد به لحاظ بهره‌برداری روند صعودی را طی کرده‌است، اما از سال‌ ۲۰۲۱ تا انتهای ۲۰۲۳ به دلیل محدودیت‌های انرژی ضریب بهره‌برداری کاهش‌یافته و در پایان ۲۰۲۳ به ۶۴‌ درصد رسیده‌است؛ این در حالی است که میانگین ضریب بهره‌برداری دنیا ۷۳‌ درصد است.

وی گفت: ظرفیت فولاد ایران برای تولید بیلت و بلوم ۲۸.۸‌میلیون‌ تن تا پایان ۲۰۲۳ بوده که شرکت‌ها توانسته‌اند ۱۹.۳‌ میلیون‌ تن تولید و ۵.۳‌ میلیون تن صادرات داشته باشند؛ همچنین ظرفیت تولید اسلب ایران در سال‌۲۰۲۳، ۱۳.۲‌میلیون تن بوده که ۵ واحد فعال ۱۱.۵‌میلیون تن تولید داشته‌اند و ضریب بهره‌برداری مناسب بوده و ۲.۴‌ میلیون تن از تولید کشور صادر شده‌است. این مقام صنفی افزود: ۳۱‌ درصد فولاد ایران به چین صادر می‌شود و اندونزی با ۱۸‌ درصد در رتبه دوم قرار دارد و به‌ترتیب کشور‌های عمان، امارات، تایلند، عراق و ترکیه در رده‌های بعدی قرار دارند. یعقوبی با اشاره به اینکه سال‌گذشته ۷.۸‌ میلیارد دلار صادرات صنعت فولاد ثبت‌شد و امسال پیش‌بینی می‌کنیم این رقم افزایش پیدا کند، گفت: با رفع محدودیت‌های انرژی پیش‌بینی می‌شود صنعت فولاد امسال ۱۰‌ میلیارد دلار ارزآوری داشته‌ باشد.

معاون اجرایی و هماهنگی انجمن فولاد ایران افزود: ایران دهمین تولیدکننده فولاد در کشور و پانزدهمین صادرکننده این صنعت است، توانمندی‌های صادرات صنعت فولاد ایران بار‌ها اعلام شده‌است. یعقوبی بحث انرژی و سیاست‌های ارزی را از چالش‌های پیش‌روی صنعتگران دانست وگفت: برای توسعه صادرات، مشکلات ارزی باید بازنگری و یکپارچه‌سازی شود. وی همچنین با بیان اینکه صنعت فولاد ۱.۱درصد آب کشور را مصرف می‌کند، افزود: این صنعت عمده آب مورد‌نیاز خود را با سیستم‌های بازچرخانی آب از پساب تامین می‌کند، بنابراین صنعت فولاد نه‌تن‌ها مصرف آب را کم کرده؛ بلکه آب شیرین تولید می‌کند و با سرمایه‌گذاری روی انتقال آب از دریای عمان، آب را به استان‌های یزد و اصفهان انتقال می‌دهد، از این‌رو صنعت فولاد نه‌تنها صنعتی آب‌بر نیست؛ بلکه تنش‌های آبی را هم ساماندهی می‌کند.

در ادامه این نشست مدیر صادرات یکی از مجموعه‌های فولادی گفت: شرکت ما با شعار از سنگ تا رنگ، در سال ۱۹۹۱ به‌عنوان نخستین تولیدکننده فولاد تخت در ایران معرفی شد و هم‌اکنون بزرگ‌ترین تولیدکننده ایران است. علیرضا منصوری با بیان اینکه این هلدینگ دارای ۹زیرمجموعه در نقاط مختلف کشور است، گفت: ۸۴‌ درصد تولیدات ما در سال‌ ۲۰۲۳ راهی بازار‌های داخلی و ۱۶‌ درصد راهی بازار صادراتی شده‌است که درمیان بازار‌های صادراتی ۷۸‌درصد به کشور‌های خاور دور و ۱۴‌ درصد به خاورمیانه و ۸‌ درصد به اروپا صادرات داشته‌ایم.

وی ادامه داد: قطعا صادرکنندگان فولاد دغدغه‌های بسیاری دارند که از جمله آنها می‌توان به عوارض صادراتی که خلاف قانون است و چالش توسعه زیرساخت‌های کشور اشاره کرد که امیدوارم مسوولان درصدد حل مشکلات باشند.

در ادامه مسوول صادرات شرکت ذوب‌ آهن اصفهان گفت: شرکت ذوب‌ آهن اولین و بزرگ‌ترین تولیدکننده مقاطع فولادی با ۳.۶‌میلیون تن با روش کوره‌بلند است که سنگ‌ آهن به‌طور مستقیم احیا و با کمترین استفاده از قراضه تبدیل به فولاد می‌شود. فیاض ضمن اشاره به این مطلب، افزود: در حال‌حاضر ذوب‌ آهن اصفهان با صادرات یک‌میلیون و ۵۰۰‌هزار تن به ۳۰ کشور جهان در سال رکورددار صادرات در ایران است و در رتبه‌بندی ۱۰۰شرکت برتر صادراتی ایران در سال‌۱۴۰۲ در رتبه دهم قرار گرفته‌است. وی با اشاره به اینکه ریل را با بالاترین کیفیت تولید می‌کنیم، ادامه داد: با وجود اینکه کم‌ترین سهم را از یارانه انرژی کشور داریم، اما هیچ‌گاه از کیفیت غفلت نکرده‌ایم و دریافت گواهی‌نامه CE اروپا مهر تاییدی بر مسیر کیفی شرکت است. وی با اشاره به نبود مشوق‌های صادراتی تصریح کرد: برند ما ثبت جهانی شده و هفت‌بار صادر‌کننده نمونه کشور بوده‌ایم و با وجود رقبایی همچون چین و روسیه در عرصه صادرات آمار‌های قابل‌توجهی به‌ثبت رسانده‌ایم و سهم ۱۵‌درصدی از صادرات کشور داریم.

در ادامه این نشست یکی از مدیران فولادی ضمن معرفی خطوط تولید و سبد محصولات این شرکت فولادی با بیان اینکه در حوزه محصولات آلیاژی و کلاف به‌دنبال بازار‌های صادراتی هستیم، گفت: واحد کنسانتره که دو هفته پیش راه‌اندازی شد، قادر است یک‌میلیون و ۱۰۰‌هزار تن تولید کند. همچنین در صورت تامین گاز ۳‌میلیون‌ تن گندله و ۲‌میلیون‌ تن آهن اسفنجی تولید می‌کنیم که با ورود به کوره قوس‌الکتریکی قادریم ۱.۵‌میلیون تن شمش به بازار عرضه کنیم. محمدحسین ثقفی با بیان اینکه سال‌گذشته نزدیک ۱۵‌ هزارتن فولاد گرید‌های مخصوص چاه‌های نفت تولید کردیم، افزود: ما سه خط نورد داریم که دو خط آن راه‌اندازی شده‌است. یک خط SPQ است. همچنین در خط کلاف نیز از سایز ۱۲ تولیدمان را آغاز کرده‌ایم و خط دیگر که مربوط به لوله است، از ۲ تا ۸ اینچ تولید می‌شود، اما در حال طی‌کردن مراحل راه‌اندازی است.

همچنین مدیرعامل فولاد شرکت فولادی دیگر ضمن تشریح روند تولید فولاد در جهان و ایران، از این شرکت به‌عنوان یکی از سه صادرکننده بزرگ بریکت در دنیا نام برد و قابلیت صادراتی این شرکت فولادی را تشریح کرد.

 احسان دشتیانه ضمن اشاره به این مطلب افزود: این شرکت در سال‌ ۱۴۰۲ موفق به تولید بیش از یک‌میلیون و ۲۳۲‌ هزار تن بریکت گرم آهن اسفنجی (HBI) شده‌است.

در ادامه این نشست حاجی‌ابراهیمی، مسوول صادرات فولاد روهینا نیز اظهار کرد: مجموعه ما در دزفول با یک خط‌تولید نورد ۵۰۰‌ هزار تنی و یک خط ذوب و نورد ۴۵۰‌ هزار تنی واقع شده‌ است و در سال‌های اخیر به‌عنوان یک مجموعه صادرات‌محور در کشور شناخته می‌شویم؛ به گونه‌ای که جزو صادرکنندگان نمونه کشور قرارگرفته‌ایم.

وی افزود: در بخش محصولات ساختمانی از جمله میلگرد بزرگ‌ترین صادر‌کننده هستیم و حدود ۴۰۰‌ هزار تن صادرات را به‌ثبت رسانده‌ایم و در سال‌گذشته با تولید محصولات با ارزش‌افزوده بیشتر توانسته‌ایم سبد محصولات‌مان را توسعه دهیم و با تولید میلگرد‌های ۱۲ تا ۸۰میلی‌متر ساده وارد بازار کشور‌های آلمان، ایتالیا و... شده‌ایم. در ادامه این نشست با طرح سوالاتی از سوی مدیران شرکت‌ها و خبرنگاران، سرپرست دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت پاسخ داد: ما دخل و تصرفی در تخصیص ارز نداریم؛ در واقع تخصیص اعتبارات ارزی براساس بخشنامه بانک‌مرکزی درخصوص عملکرد خدمات و تولیدات ارائه می‌شود؛ ضمن اینکه مشوق‌های صادراتی را بانک‌مرکزی اعلام کرده که صنعتگران می‌توانند از آنها بهره‌مند شوند. علی قلی‌زاده در مورد تامین انرژی صنایع فولاد گفت: در سال‌گذشته شاهد بیشترین هماهنگی بین وزارت نیرو و وزارت نفت بودیم و به همین‌خاطر تبعات ناشی از محدودیت انرژی به حداقل رسید.

سرپرست دفتر صنایع معدنی وزارت صمت با بیان اینکه برنامه‌ریزی برای احداث نیروگاه‌های خود تامین صنعت فولاد انجام‌شده، تصریح کرد: تا پایان سال‌ ۱۴۰۵ بخشی از نیروگاه‌ها به بهره برداری می‌رسند و همین امر صنعت فولاد را در زمینه افزایش تولید تقویت می‌کند. وی گفت: کشور‌های خارجی از جمله ونزوئلا، کوبا و الجزایر خواستار تولیدات فولاد و همچنین صادرات خدمات فنی و مهندسی شرکت‌های ایرانی هستند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده