به گزارش میمتالز به نقل از وزارت نیرو، چهارمین کنفرانس بینالمللی آب بغداد روز یکشنبه ۰۹ اردیبهشتماه با حضور وزرای آب و آبیاری کشورهای عراق، سوریه، مصر، تونس و تعدادی از سازمانهای بینالمللی در پایتخت کشور عراق آغاز به کار کرد.
محمد جوانبخت معاون وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز که یکی از میهمانان این کنفرانس بود، متن سخنرانی وزیر نیرو در کنفرانس بینالمللی آب بغداد را در آیین افتتاحیه قرائت کرد.
متن سخنرانی وزیر نیرو به این شرح است:
خداوند را شاکرم که همانند سال گذشته به نمایندگی از کشور جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس بینالمللی آب بغداد که با تدبیر مسوولین بلندپایه جمهوری عراق و با هدف به اشتراکگذاری دانش، تکنولوژی و علوم روز دنیا برگزار میشود، شرکت میکنم.
در ابتدا از دولت عراق و وزیر محترم منابع آب عراق و کلیه دستاندرکاران برگزاری این رویداد بینالمللی تشکر و قدردانی میکنم.
در ابتدا وظیفه خود میدانم به وقایع منطقه و خصوصاً جنایت انجام شده در حق مردم غزه اشاره کنم. مردم غزه در ۷ ماه گذشته تحت فشار شدیدترین جنایات ممکن از جمله کشتار کودکان، زنان، قطع آب و محاصره از سوی رژیمی بودند که نشان داده به هیچ تعهد اخلاقی و بینالمللی پایبند نیست.
البته حوادث اخیر مشخص کرد ماهیت این رژیم بدون حمایت آمریکا و کشورهای غربی مفهوم ندارد و تمامی دولتهای حامی رژیم صهیونیستی حامی جنایت و کشتار هستند. ما با صدای رسا در کنار تمامی آزادیخواهان جهان توقف جنایت در غزه و بازگشت این سرزمین را به صاحبان اصلی آن فریاد میزنیم.
هیات بینالدول تغییر اقلیم (IPCC) در ششمین گزارش ارزیابی خود اعلام کرده است که میانگین دمای جهانی در دوره ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ نسبت به آغاز انقلاب صنعتی به میزان ۱.۰۹ درجه سانتیگراد افزایش یافته است.
در این میان کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران که بر روی کمربند خشک و نیمه خشک جهان قرار دارند، تغییرات به مراتب شدیدتری را تجربه میکنند. به گونهای که متوسط سالانه نزولات جوی در کشور ما طی دهه گذشته ۱۰ درصد کاهش یافته است؛ بهعنوان مثال اثرات این تغییرات در بررسیها نشان میدهد که آبدهی رودخانه کرخه در جنوب غرب ایران در دوره ۲۰ ساله گذشته در ۴۵ درصد مواقع در یکی از طبقات بالای خشکسالی قرار داشته است.
بیشک مدیریت این شرایط بدون برنامهریزی و سیاستگذاریهای صحیح و عاجل امکانپذیر نیست. در این ارتباط میتوان به برنامههای سازگاری با تغییر اقلیم و خشکسالی، تحویل حجمی آب برای مصرفکنندگان کشاورزی، اصلاح سیستمهای آبیاری، بازچرخانی و استفاده مجدد از آب اشاره کرد.
در بخش آب شرب خوشبختانه توانستهایم حتی با یک استاندارد سختگیرانه، ۹۹.۹ درصد جمعیت شهری و ۸۶ درصد جمعیت روستایی خود را تحت پوشش شبکه یا سیستمهای تأمین آب شرب بهداشتی قرار دهیم.
در حال حاضر با تشکیل شورای جهاد آبرسانی انتظار داریم تا سال ۲۰۳۰ درصد پوشش جمعیت روستایی را نیز همانند شهرها به ۱۰۰ درصد برسانیم.
برنامهها و اقدامات در مدیریت رودخانهها و سیلاب موجبات ارتقای توانمندی در این زمینه را فراهم آورده است. به عنوان مثال در سیلابهای اخیر مناطق جنوبی کشور که در مقایسه با مقادیر تاریخی بیسابقه بوده، موفق شدیم با کمترین خسارت این رخداد را پشت سر بگذاریم.
در این خصوص طی سه ماه اخیر نیز یک کارگاه آموزشی با موضوع مدیریت جامع سیلاب (IFM) توسط مرکز منطقهای مدیریت آب شهری با همکاری یونسکو برگزار شد که تجربیات همه کشورها از جمله عراق، عمان، سوریه و تعدادی دیگر از کشورهای عضو شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری در این رویداد ارائه شد.
حضار و اعضای شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری حاضر در جلسه در جریان برگزاری سیزدهمین اجلاس شورای حکام مرکز منطقهای مدیریت آب شهری یونسکو در تهران در ۲۳ فوریه ۲۰۲۳؛ مایلم ضمن تشکر از حضور عالیجناب عون ذیاب در اجلاس مذکور، به آگاهی شما برسانم که هشت پروژه مهم در راستای دهه بینالمللی آب در دستور کار برنامه ۶ ساله این مرکز تا سال ۲۰۲۹ قرار گرفت که میتواند در تقویت همکاریهای منطقهای و حل و فصل مسائل و چالشهای آبی نیز مؤثر باشد.
فرصت را مغتنم میشمارم و در اینجا از وزرا و عضو شورای حکام که در اینجا حضور دارند برای شرکت در چهاردهمین اجلاس شورای حکام مرکز که مقرر است در پاییز ۲۰۲۴ در تهران برگزار شود، دعوت به عمل میآورم.
در انتهای صحبتم با توجه به تمرکز کنفرانس بر همکاری دو جانبه و مشارکت کشورها، لازم میدانم توجه شما را به پیشینه غنی و تاریخی معاهدات و مکانیزم همکاریهای آبی بین کشورهای منطقه جلب کنم.
شایان ذکر است که کشور ما هم با کشورهای همسایه خود دارای معاهدات و تفاهمنامههای متعددی است که برخی از آنها نزدیک به ۸ دهه قدمت دارد؛ که از آن جمله میتوان به قراردادها و موافقتنامهها با کشور جمهوری عراق در مرزهای غربی اشاره کرد.
مجدداً از دولت جمهوری عراق که زمینهساز برگزاری این رویداد مهم بوده است کمال تشکر را دارم. امیدوارم خداوند متعال همواره باران رحمت الهی را بر مردمان جهان و بهخصوص منطقه خاورمیانه ارزانی کند.
منبع: خبرگزاری مهر