تاریخ: ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۵۱
بازدید: ۱۶۶
کد خبر: ۳۳۹۸۸۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
پتروشیمی‏‏‌ها، فلزات و معدنی‏‏‌ها، تقریبا نیمی از ارزش بازار سهام را تشکیل می‌دهند

صنایع بزرگ تالار شیشه‏‏‌ای

صنایع بزرگ تالار شیشه‏‏‌ای
‌می‌متالز - بررسی گزارش ماهانه وضعیت بازار سرمایه مربوط به اسفندماه ۱۴۰۲ که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر شده است، نشان می‌دهد که ارزش بازار سرمایه کشور در پایان اسفند ۱۴۰۲، به ۹‌هزار و ۴۳۵ همت رسیده است که رشد ۵ درصدی را نسبت به مقدار پایانی سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد. ۱۰ صنعت با بیشترین ارزش بازار، ۸۳.۳۷‌ درصد و سایر صنایع نیز ۱۶.۶۳‌درصد از ارزش بازار را به خود اختصاص داده‌اند.

سه صنعت بزرگ بازار

به گزارش می‌متالز، بر اساس آمار منتشرشده در گزارش فوق الذکر، تا پایان سال ۱۴۰۲، گروه محصولات شیمیایی در صدر فهرست صنایع با بیشترین ارزش بازار قرار دارد. گفتنی است که این صنعت ۲۲.۶۵‌درصد از کل بازار سهام ایران را تشکیل می‌دهد. رتبه بعدی به صنعت فلزات اساسی اختصاص دارد. این صنعت با ارزش بازار هزار و ۷۴۶ همت، ۱۸.۵۱‌درصد از ارزش بازار سهام ایران را به خود تخصیص داده است. صنعت استخراج کانه‌های فلزی نیز در رتبه سوم صنایع بزرگ بازار قرار دارد و در پایان سالی که گذشت با ۷۱۷ همت ارزش بازار، ۷.۶۱‌درصد از ارزش بازار سرمایه را نصیب خود کرده است. چون بیشتر شرکت‌های بزرگ و ارزآور کشور در صنعت فولاد و پتروشیمی فعالیت می‌کنند، طبیعتا ارزش بازاری بالای شرکت‌های حاضر در این بخش‌ها موجب شده تا این صنایع جزو صنایع بزرگ بورس تهران باشند.

نکاتی در باب صنایع بزرگ بازار

نکته قابل‌توجه در این آمار‌ها این است که سه صنعت یادشده، ۴۸.۷‌درصد از ارزش کل بازار را تشکیل می‌دهد که این موضوع اهمیت صنایع مذکور را یادآور می‌شود. یعنی اگر هدف شاخص سازی باشد، می‌توان با تزریق پول به نماد‌های بزرگ صنایع فوق، بازار را به سمت اهداف موردنظر هدایت کرد. موضوع دوم اهمیت نماد‌های این صنایع برای کسب بازدهی همسو با شاخص کل است. به بیانی ساده تر، اگر یک شخص حقیقی یا یک صندوق، قصد کسب بازدهی همسو با شاخص کل داشته باشد، اگر بخش اعظم پرتفوی خود را از نماد‌های این صنایع انتخاب کند، می‌تواند بازدهی متناسب با شاخص کسب کند. سه صنعت یادشده از صنایع دلاری و کامودیتی محور بورس تهران هستند که هم در بازار داخلی و بورس‌کالا و هم به صورت صادراتی محصولات خود را می‌فروشند و نقش قابل توجهی در ارزآوری به داخل مرز‌های کشور دارند.

۱۰ صنعت بزرگ بازار

بعد از سه صنعت یادشده، صنایع شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی، فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته ای، بانک‌ها و موسسات اعتباری، سرمایه‌گذاری ها، خودرو و ساخت قطعات، مواد و محصولات دارویی و نهایتا صنعت سیمان، آهک و گچ قرار دارند. بررسی سهم این صنایع از کل ارزش بازار سهام نشان می‌دهد که ۱۰ صنعتی که در صدر فهرست صنایع با بیشترین ارزش بازار قرار دارند، ۸۳.۴درصد از ارزش تالار شیشه‌ای را به خود اختصاص داده اند.

پتروشیمی ها، بزرگ‌ترین صنعت بازار

پتروشیمی‌ها تجربه ارزآوری ۱۶ میلیارد دلار در سال را در کارنامه خود دارند و با توجه به نوسان قیمت‌های جهانی مخصوصا افزایش ظرفیت تولید، این پتانسیل وجود دارد که تجمیع فروش داخلی و صادراتی آنها بتواند بخش مهمی از صنایع کشور را تامین مالی کند. اگر قیمت دلار را چیزی نزدیک به ۴۰‌هزار تومان لحاظ کنیم، کل فروش صنعت پتروشیمی چیزی بیشتر از ۱۰۰۰‌هزار میلیارد تومان (۱۰۰۰ همت) خواهد بود. اگرچه این عدد به معنی سودآوری نیست، ولی چرخش مالی آن برای بسیاری از کشور‌های جهان چیزی کمتر از یک رؤیا نیست. این صنعت به قدری قدرتمند است که در صورت مدیریت صحیح و کاهش سخت گیری‌ها بر توزیع سود، می‌تواند یکی از پایه‌های اصلی سرمایه‌گذاری در کشور از بالادست نفت و گاز تا تولید محصول نهایی باشد.

فلزات، دومین صنعت بزرگ بازار

تقریبا تمامی فلزات به جز فلزات گرانبها مانند طلا، نقره و پلاتین و همین‌طور به غیر از فلزات کمیاب، تحت عنوان فلزات اساسی شناخته می‌شوند که از رایج‌ترین فلزات اساسی در جهان و به‌خصوص کشورمان ایران می‌توانیم به فلزاتی مانند آهن، مس، قلع، سرب، نیکل و آلومینیوم اشاره کنیم. این فلزات به شدت در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرند و سازه‌های بسیار زیادی با کمک آنها ساخته می‌شود. در واقع صنعت فلزات اساسی به صنایعی گفته می‌شود که به واسطه تولیدات آنها فلزات اساسی از معدن استخراج شده و در شکل‌های مختلف و به صورت خام مورد استفاده کارخانه‌های متعدد قرار گرفته یا به صورت اشکال مصرفی وارد بازار می‌شوند تا مردم بتوانند برای استفاده‌های خاصی از آنها بهره ببرند. در کشور‌های مختلف و به‌خصوص کشور‌های اروپایی و آمریکایی استفاده از فلزات اساسی پیشرفت چشمگیری داشته و صنایع فلزات اساسی گوناگون را به وجود آورده است. به این صورت که از تمامی فلزات اساسی به شکل کلان استفاده به عمل می‌آید، اما در کشورمان ایران شرایط کمی متفاوت است. صنایع فلزی در کشورمان ایران محصولات گوناگونی را تولید می‌کند، اما صنعت فلزات اساسی ایران بیشتر مربوط به تولید فولاد به صورت آلیاژ‌های مختلف و همین‌طور کارخانه‌های ذوب‌آهن است که تولیدات آنها و محصولات شان به میزان زیادی در روز بوده و نسبت به سایر صنایع فلزی اساسی بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.

علی عبدالمحمدی

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت