به گزارش میمتالز، به هر ترتیب پس از تجربه یک هفته صعودی به خصوص در نمادهای بزرگتر بازار اکنون قیمتها رو به کاهش گذاشتهاند. اما در این میان یک پرسش مهم مطرح است. چرا بازار مجددا به مدار نزولی بازگشته است؟ آیا پس از اصلاح چند روزه، بورس رونق را در آغوش خواهد گرفت؟ یکی از مهمترین عواملی که میتواند از کاسته شدن فشار عرضه در بازار سهام بکاهد به وضعیت بازارهای موازی و قیمت دلار آزاد و طلا مرتبط است. با این حال ریسکهای اثرگذار دیگری همچون ریسکهای سیستماتیک و سیاستهای ارزی دولت همچنان علل فشار بر قیمت سهام به شمار میروند. ارزش معاملات نسبت به دوره اوج بورس، همچنان در محدوده نازلی قرار دارد. ارزش معاملات در فروردینماه ارقام نزدیک به ۶هزار میلیارد تومان را نیز تجربه کرد، اما در شرایط کنونی به ۳۰۳۱میلیارد تومان رسیده است.
اما یکی دیگر ازمسائلی که باعث عدمجذابیت بازار سهام در این مقطع شده موضوع اوراق فروشی دولت است. به نظر میرسد دولت عزم خود را جزم کرده تا از طریق فروش اوراق کسری بودجه را تا حدودی جبران کند. با توجه به اینکه اوراق تا نرخ سود اوراق بدهی دولتی ۲۹ درصدی هم به فروش میرسد؛ بنابراین نباید انتظار داشت رشد بورس به صورت پایدار اتفاق افتد؛ بنابراین بعد از هر صعود کوچک بازار مجددا وارد اصلاح میشود. اگرچه این اقدام محلی برای تامین کسری بودجه دولت در هر سال است و موضوع جدیدی نیست، اما این عمل با توجه به اینکه بازار سهام با ریسکهای متعددی مواجه است؛ باعث سردی معاملات در بورس میشود؛ آنهم در شرایطی که بازارهای موازی هنوز به ثبات نرسیده اند و چشمانداز روشنی نمیتوان از وضعیت اقتصادی کشور ترسیم کرد.
روز گذشته در بازارهای دلار و طلا شاهد تداوم افت قیمت بودیم. به همین دلیل باید دید سیاستهای ارزی تا کجا پیش خواهد رفت و دلار میتواند به زیر کانال ۶۰هزارتومان سقوط کند؟ در صورتی که دلار برای عقبگرد از کانال ۶۰هزار تومان مقاومت نشان ندهد، سناریوی افزایش قیمت دلار نیمایی نیز محقق نخواهد شد. با توجه به اینکه کارشناسان بازار افزایش نرخ دلار نیمایی در شرایط کنونی را مهمترین محرک رشد بورس عنوان میکنند؛ بنابراین عدمتغییر نرخ دلار نیمایی عملا میتواند رشد بورس از این منظر را مختل کند.
در این میان روند قیمتی در بازارهای جهانی یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر روند آتی بازار سهام است. در حال حاضر بیش از ۶۰درصد سهام بورسی را شرکتهای وابسته به بازارهای کالایی تشکیل میدهند. به این ترتیب رصد بازارهای کالایی بهخصوص در کوتاه مدت حائز اهمیت است. یکی از موضوعاتی که باعث هراس سرمایهگذاران شده است، ریسکهای سیاسی موجود و تداوم نگرانیها از آینده ریسک هاست. گرچه تلاش مدیران بورسی برای مقابله با پیامدهای تنشها سیگنال مثبت به بازار مخابره کرد، اما نگرانی از آینده اقتصادی کشور همچنان مشاهده میشود.
منبع: دنیای اقتصاد