به گزارش میمتالز، مصطفی پاکباطن مدیر کل روابط خارجی وزارت اقتصاد، در خصوص برگزاری اجلاس ششم کمیسیون مشترک ایران و عراق گفت: در سال ۱۴۰۱ کمیسیون پنجم در کشور عراق رو برگزار شد. کمیسیون ششم تقریباً یک سال پس از آن تاریخ در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳ برگزار شد. در کمیسیون مشترک سال ۱۴۰۱ تفاهماتی در حوزههای مختلف اقتصادی و سرمایهگذاری و حملونقل و مطالبات شرکتها و صدور خدمات فنی مهندسی بین دو کشور صورت گرفت.
وی افزود: از جمله این تفاهمات میتوان به برنامه تاسیس شهرکهای صنعتی مشترک بین ایران و عراق را اشاره کنیم که در منطقه زورباتیه در استان واسط عراق واقع شده و هم مرز با مهران است. ساخت پروژه استراتژیک راه آهن شلمچه بصره نیز در کمیسیون پنجم پیگیری شد. پس از کمیسیون پنجم و در طول سال پیگیر این پروژهها بودیم.
این تفاهمات و توافقات برای افزایش حجم روابط تجاری دوجانبه است که رسیدن آن به ۲۰ میلیارد دلار در کوتاه مدت هدفگذاری شده است. ضمن اینکه تصفیه بخشی از بدهی عراق به ایران در خصوص فروش گاز و برق نیز از جمله تفاهمات بود.
امضای تایید دو وزیر بر اسناد سرمایهگذاریهای مشترک
پاکباطن در خصوص کمسیون ششم مشترک ایران و عراق گفت: تقریباً سه ماه پیش از برگزاری کمیسیون ششم، بندهای پیشنهادی از وزارتخانهها و سازمانهای داخل ایران جمعآوری کردیم. همچنین بندهای پیشنهادی طرف عراقی که از وزارتخانهها و سازمانهای مختلف این کشور جمع آوری کرده بودند مبادله شد. در ۱۶ و ۱۷ اردیبهشتماه و در جلسات کارشناسی، نمایندگان وزارتخانهها مذاکره کردند و پیشنهادات دو طرف از لحاظ حقوقی مورد بررسی قرار گرفت.
وی با تاکید براینکه در اختتامیه اجلاس ششم صورت جلسه تهیه شده توسط وزیر تجارت عراق (اثیر داوود) و وزیر امور اقتصادی دارایی ایران (سیداحسان خاندوزی) به امضا رسید، گفت: در روزهای ۱۶ و ۱۷ اردیبهشت پیشنهادات دو طرف در ۶ کمیته مورد بررسی قرار گرفت. کمیته اول تجاری، صنعتی، کشاورزی و خدمات، کمیته دوم، مناطق آزاد و شهرکهای صنعتی مشترک (به ریاست دو معاون وزیر)، کمینه سوم متمرکز بر انرژی (شامل موضوعات آب و برق، نفت و گاز و پالایش)، کمیته چهارم، کمیته مالی بانکی، سرمایهگذاری و بیمه، کمیته پنجم حمل و نقل و گمرکات و کمیته ششم نیز مربوط به روابط کنسولی، علمی، آموزشی، گردشگری، بهداشت و ورزش بود.
طی دو روز بررسیهای کارشناسی موضوعات متعددی از جمله روابط تجاری، سرمایهگذاریهای مشترک، صدور خدمات فنی و مهندسی، توسعه همکاریهای ترانزیت، کنسولی و فرهنگی و آموزشی انجام شده که طی اختتامیه به تایید وزرای دو کشور رسید.
مدیر کل روابط خارجی وزارت اقتصاد در پاسخ به سوالی در مورد اقدامات انجام شده در خصوص پیشرفت پروژه راهآهن شلمچه-بصره گفت: در کمیتهای که اخیرا در این خصوص برگزار شد، مقرر شد تا توافقات انجام شده در اجلاس پنجم ادامه پیدا کند. ضمن اینکه مقرر شد تا یک جلسه اختصاصی بین مدیر عامل راهآهن ایران و راهآهن عراق برگزار شود. در حال حاضر مشکلاتی در زمینه مین روبی و ساخت پل وجود دارد که حل آنها ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه روز سهشنبه نیز جلسهای با حضور وزیر تجارت عراق و تجار و شرکتهای ارائه دهنده خدمات فنی و مهندسی ایرانی برگزار شد، گفت: قرار بود تا در این جلسه مشکلات پیشروی تجار ایرانی مورد بررسی قرار بگیرد و وزیر عراق قول داده بود تا حد ممکن به حل مشکلات کمک کند. حل چنین مشکلاتی سبب افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور خواهد شد.
منبع: خبرگزاری تسنیم