به گزارش میمتالز، «حسین جهانگیرنیا» در رابطه با افزایش نرخ بهره و تبعات آن بر بازار سرمایه گفت: افزایش نرخ بهره تبعات اقتصادی سنگینی بر اقتصاد به ویژه بازار سرمایه دارد.
وی افزود: با افزایش نرخ بهره بدون ریسک، مسلما نرخ تامین مالی شرکتها افزایش بیشتری خواهد داشت، این درحالی است که تولیدکنندگان و صنعتگران، شاهد نرخهای بسیار بالا در بازار غیررسمی هستند و این موضوع یکی از ایراداتی است که به دنبال افزایش نرخ بهره اتفاق افتاده است.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: وقتی در بستر بازار سرمایه نرخ ۴۰ درصدی تامین مالی بدون ریسک ارائه شود، اگر بخواهیم نرخ موثر آن را حساب کنیم، P/E آن حدود ۲.۲ و یا ۲.۳ میشود. در حال حاضر، کمتر سهمی در بازار سرمایه داریم که EPS محور باشد و با P/E حدود ۲.۲ و یا ۲.۵ حداکثر بخواهد معامله شود.
وی با بیان این که افزایش نرخ بهره آسیبهای نامطلوبی را به بازار سرمایه وارد خواهد کرد، گفت: نبود برنامهریزی مناسب برای تعیین نرخ بهره مناسب باعث شده منافع سهامداران با خطراتی همراه باشد.
جهانگیرنیا در ادامه با اشاره به این که روند فوق در میانمدت و بلندمدت برای سهامداران آسیبزا خواهد بود، افزود: این امر باعث تشکیل صف فروش سنگین در بازار شده و اقبال مردم به سهامهای بنیادی را کاهش میدهد. ضمناین که با این اتفاق سرمایهگذاریهای توسعهای جای خود را به تامین مالی با طرحهای زودبازده و سهلالوصول با تامین مالی بسیار بالا میدهد.
وی با تاکید بر این که بخش قابل توجهی از مشکلات اقتصادی مربوط به نرخ بهره بالا است، عنوان کرد: این موضوع هزینههای اجتماعی و اقتصادی دولت را افزایش داده است.
جهانگیرنیا خاطرنشان کرد: برای رفع مشکلات و برون رفت از وضعیت و شرایط حاضر به خصوص نرخ بهره بالا، نرخ تامین مالی و نرخ بازدهی بدون ریسک، باید هر چه سریعتر کمیتهای از متخصصان و مسلط به امور اقتصادی و بازار سرمایه تشکیل شود و به صورت پایلوت اقدام به اصلاح رویه فعالیت بانکها و شرکتهای تامین سرمایه کرده و پس از آن وضعیت فروش اوراق را نظم و سامان داد که البته این اقدام باید از سوی متخصصان پیگیری و دنبال شود.