تاریخ: ۱۲ خرداد ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۴۵
بازدید: ۱۲۳
کد خبر: ۳۴۲۵۱۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
بررسی شرایط بازار سهام در هفته آتی

بورس روی موج انتخابات

بورس روی موج انتخابات
‌می‌متالز - معاملات هفته اخیر، با فراز و نشیب نماگر‌های اصلی همراه بود. دماسنج اصلی بورس تهران که زیر سایه ریسک‌های گوناگون با آغاز سال‌جاری شرایط نامطلوب رکودی را تجربه کرده‌بود، هفته گذشته حدود ۱.۳۳درصد کاهش ارتفاع گرفت و در پایان ساعت معاملاتی آخرین روز معاملاتی هفته در قله ۲‌میلیون و ۸۶‌هزار‌واحدی ایستاد؛ این در حالی است که نماگر اصلی بازار در هفته معاملاتی منتهی به ۲خرداد ماه منفی ۲.۳۳درصد افت هفتگی را به‌ثبت رسانده بود. نماگر هموزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همه جانبه بازار سهام است، همگام با افت هفتگی سایر نماگر‌های اصلی بازار سهام با نزول ۱.۲۴درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی روز چهارشنبه در سطح ۶۸۵‌هزار و ۳۵۳‌واحدی قرارگرفت.

به گزارش می‌متالز، نماگر هموزن نسبت به دو هفته گذشته ۵۸ /۱‌درصد رشد هفتگی را ثبت کرده‌است. شاخص‌کل فرابورس نیز که نشانگر مناسبی برای واکاوی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۱.۵۳درصد سرخ‌پوش بود و در نهایت هفته گذشته معاملاتی را در ارتفاع ۲۲‌هزار و ۶۹۵‌واحدی به پایان رساند.

هفته‌ای که سپری شد میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حق‌تقدم بازار می‌شود مقدار یک هزار و ۹۱۰‌میلیارد‌تومانی را به خود دید. به‌علاوه در هفته اخیر حدود هزار و ۵۲۰‌میلیارد‌تومان سرمایه از بازار کوچ کرده‌است. بورس هفته متفاوتی را پشت‌سر گذاشت. روز‌های ابتدایی هفته کمتر نمادی در تابلوی معاملاتی پیدا می‌شد که به رنگ سرخ آمیخته نباشد و صندوق‌های اهرمی نیز در برخی روز‌ها صف‌فروش شده‌بودند، با این‌وجود اواسط هفته انتشار اخبار مثبت گوناگون، وضعیت بازار غرق در ناامیدی را تغییر داد و روند نزولی بازار با نزدیک‌شدن به محدوده‌های ۲‌میلیون و ۵۰‌هزار‌واحدی متعادل‌تر شد، با این‌وجود باید اظهار کرد بازار در وضعیتی قرارگرفته که نمی‌توان صرفا با خبردرمانی تغییر موثری در وضعیت رکودی ایجاد کرد. تا زمانی‌که ارزش معاملات برای روز‌های متوالی افزایش پیدا نکند و اعتماد ازدست رفته سرمایه‌گذاران بازنگردد، نمی‌توان صعود پرقدرتی برای بازار متصور بود.

بازار از نگاه کارشناسان

آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه بازار هفته گذشته را این‌گونه مورد تحلیل و واکاوی قرار داد: بازار سرمایه به واسطه ریسک‌های مختلف و گزارش‌های ضعیف زمستان شرکت‌ها در کنار شکاف عمیق دلار بازار آزاد با نرخ دلار نیما روند نزولی به خود گرفته بود، پس از سقوط بازار به کانال ۲‌میلیون‌واحدی و ازدست‌رفتن محدوده حمایتی ۲‌میلیون و ۱۰۰‌هزار‌واحدی، سطح ۲‌میلیون و ۵۰‌هزار‌واحدی با بمباران اخبار مثبت به محدوده حمایتی بازار تبدیل شد و روز‌های غرق در خاموشی و سرخ‌پوش ابتدای هفته، تا حدودی پایان پیدا کرد. تصمیمات اخیر تیم اقتصادی دولت در مورد نرخ بهره، داغ‌شدن تنور تجدیدارزیابی دارایی خودرویی‌ها، اصلاح نرخ پتروشیمی و پالایشی‌ها در کنار افزایش دلار نیما به محدوده‌های ۴۲‌هزار‌تومانی همه و همه رنگ و بوی بهاری به بازار نزولی و خسته‌کننده بخشیدند.

این کارشناس بازار ادامه‌داد: به‌نظر می‌رسد، در شرایط فعلی نمی‌توان رشد شارپی از بازار انتظار داشت. بازار سرمایه می‌تواند برای مدت کوتاهی به واسطه نزدیکی به فصل مجامع مثبت باشد، اما در صورتی‌که نرخ‌های مذکور اصلاح نشوند و مجددا نرخ اوراق اخزا در مدار افزایشی قرار بگیرد، بهبود شرایط بازار در چنین وضعیتی خیالی باطل خواهد بود. با توجه به شرایط موجود امکان سرازیر‌شدن نقدینگی به بازار وجود نخواهد داشت. این کارشناس بازار نسبت به افزایش دلار نیما به محدوده‌های ۴۲‌هزار‌تومانی ابراز خوش‌بینی کرد و گفت: میان نرخ دلار نیما با دلار بازار آزاد شکاف عمیقی وجود دارد.

هفته گذشته دلار نیما تا محدوده‌های ۴۲‌هزار‌تومانی افزایش پیدا کرد، با این‌وجود پیش‌بینی می‌شود روند افزایشی دلار نیما تا محدوده‌های ۵۰‌هزار‌تومانی تا فصل مجامع ادامه‌دار باشد. این کارشناس بازار در پایان اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود بورس هفته سبزی را پیش‌رو داشته‌باشد. از طرفی پیش‌بینی می‌شود تا زمانی‌که متغیر‌های موثر بر بازار تغییر مثبت ملموسی نکنند، بازار کم‌رمق و متعادل در هفته آینده ادامه‌دار خواهد بود، با این‌وجود به‌نظر می‌رسد ابتدای هفته آینده موج افزایش تقاضا سرعت بیشتری داشته‌باشد و با نزدیک‌شدن به انتهای هفته از شدت تقاضا‌ها کاسته‌شود.

مریم محبی؛ کارشناس بازار سرمایه بازار هفته گذشته را این‌گونه توصیف کرد: هفته گذشته، هفته پرنوسانی برای بازار سرمایه بود.

روز‌های ابتدایی هفته نماگر‌های اصلی بازار زیر سایه محدودیت دامنه‌نوسان ریزش کم‌ارتفاع، اما پرغلظتی داشتند، به‌طوری‌که صندوق‌های اهرمی و بسیاری از نماد‌های بازار شرایط نامطلوبی داشتند و صف‌های فروش سنگینی را تشکیل داده‌بودند. شرایط ناخوشایند بازار بر این مدار بود که اواسط هفته انتشار اخبار مثبت تجدیدارزیابی دارایی شرکت‌های گروه خودروسازی، کاهش شکاف میان نرخ دلار بازار آزاد با دلار نیما و سختگیری سیاست‌گذار پولی در مورد نرخ بهره، هرچند محدود رخ‌داد و موجب شد بازار از وضعیت اسفناک گذشته کمی فاصله بگیرد و به حالت تعادلی بازگردد. با وجود اینکه انتشار چنین اخباری اتمسفر مطبوعی را در فضای غبارآلود بازار ایجاد کرد، اما تا زمانی‌که چنین اخباری بعد عملیاتی نداشته‌باشد، نمی‌توان با اطمینان‌خاطر سبزپوشی چند‌روزه را مداوم دانست. این کارشناس بازار سرمایه ادامه‌داد: بازار در چند ماه گذشته روند خاص رو به بالایی را تجربه نکرده و به‌نظر می‌رسد بورس کم‌توان کمتر جزو اولویت‌های اصلی سیاستگذاران بوده‌است. از طرفی کاهش نرخ‌های اخزا که از هفته گذشته آغاز شده را با وجود نرخ تورم برای مدت زیادی نمی‌توان ادامه‌دار قلمداد کرد، بنابراین پیش‌بینی می‌شود بازار روز‌های آینده وضعیت مساعدتری داشته‌باشد.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده