تاریخ: ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۱:۳۷
بازدید: ۷۹
کد خبر: ۳۴۷۷۸۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

افزایش حجم مبنا بجای تغییردامنه/ دستکاری بازار اشتباه است

افزایش حجم مبنا بجای تغییردامنه/ دستکاری بازار اشتباه است
‌می‌متالز - اگرچه برخی از کارشناسان ایجاد هر نوع محدودیت در بازار را باعث ایجاد نااطمینانی در بازار تلقی می‌کنند، اما برخی معتقدند سازمان بورس در شرایط ویژه به جای ایجاد محدودیت در دامنه نوسان که نقدشوندگی را از بین میبرد می‌تواند حجم مبنا را افزایش دهد.

به گزارش می‌متالز، بازار سرمایه در این روز‌ها وضعیت آشفته‌ای را تجربه می‌کند. در پایان معاملات روز گذشته شاخص کل بورس با ریزشی ۶۱ هزار واحدی به کار خود پایان داد و تقریبا تمامی نماد‌های بازار در محدوده‌ی منفی و نزدیک به صف فروش قرار داشتند.

در همین راستا روز گذشته سازمان بورس پس از جلسه‌ای فوق‌العاده به منظور بررسی وضعیت بازار سرمایه و جلوگیری از پنیک شدن این بازار، با تاکید بر تغییر دامنه نوسان اعلام کرد: به دنبال بررسی‌های انجام شده و دریافت نظرات فعالان بازار و نیز پیشنهاد فرابورس و بورس تهران، دامنه نوسان معاملات سهام از فردا، یک‌شنبه، تا پایان هفته به مثبت و منفی یک درصد و معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری سهامی به مثبت و منفی دو درصد تغییر می‌کند.

او با اعلام اینکه این تصمیم برای کنترل و کاهش هیجانات کاذب بازار اتخاذ شد، گفت: درخصوص تغییر دامنه نوسان برای معاملات روز چهارشنبه و دیروز نیز بحث‌های کارشناسی زیادی صورت گرفت که موافقان و مخالفان متعددی را به همراه داشت. همچنین تصمیمات لازم درخصوص تغییر دامنه نوسان برای هفته آینده نیز با توجه به شرایط اتخاذ خواهد شد.

افزایش دامنه و حجم مبنا راه جایگزین محدودیت دامنه نوسان

برخی از کارشناسان بازار سرمایه با توجه به تجربه‌ی اخیری که در خصوص ایجاد محدودیت دامنه‌ی نوسان سهام وجود داشت، بر این باور هستند که ایجاد محدودیت در دامنه‌ی نوسان مهم‌ترین رکن و مزیت بازار سرمایه که نقد شوندگی آن است را از بین می‌برد.

از همین جهت این کارشناسان در چنین شرایطی به جای کم کردن دامنه نوسان که سبب قفل شدن سهام در صفوف خرید و فروش می‌شود و منجر به کاهش نقدشوندگی بازار می‌شود، راه‌های دیگری پیشنهاد می‌دهند. به عنوان مثال یکی از راه‌هایی که توسط برخی از کارشناسان برای عبور بازار سرمایه از شرایط پنیک پیشنهاد شده است، چند برابر کردن دامنه و متناسب با آن چند برابر کردن حجم مبنا است.

لازم به ذکر است، این وضعیت سبب می‌شود تا فروشنده‌ای که مایل به فروش سهام است به راحتی بتواند بفروشد و از طرفی خریدار هم می‌تواند در قیمت‌های جذاب خرید خود را تکمیل کند. این در حالی است که به دلیل افزایش حجم مبنا، قیمت پایانی سهم نیز چندان تغییری نمی‌کند و سهامداران خرد ضرر بیشتری را متحمل نمی‌شوند.

آقا بزرگی: دستکاری در زیرساخت‌های بازار صدور سیگنال خروج از بازار است

در همین راستا فردین آقابزرگی، کارشناس ارشد بازار سرمایه، با انتقاد از ایجاد هر نوع محدودیتی در بازار گفت: دستکاری‌ها و ایجاد هر نوع محدودیتی در بازار، بورس را از رسالت و جهت اصلی خودش دور می‌کند. ضمن اینکه تغییرات مکرر در مقررات، مستقیما با افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در ارتباط است.

وی ادامه داد: ایجاد محدودیت در دامنه نوسان، افزایش حجم مبنا و اقداماتی از این دست به دلیل پیش‌بینی ناپذیر کردن بازار سرمایه، به نوعی سیگنال خروج را برای سهامداران غیر حرفه‌ای صادر می‌کند که این امر مطلوب بازار نیست.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ارزندگی بازار سرمایه به توجه به تماخمی التهابات و اتفاقات خارج از بازار گفت: شاخص کل از سال ۹۶ با تمامی اتفاقات سیاسی و غیر قابل کنترلی که در بیرون بازار رخ داده و بر بازار تاثیر گذاشته است، از شاخص ۷۰ هزار واحدی به بیش از ۲ میلیون واحد رسیده است. این نشان می‌دهد که رویداد‌های سیاسی خارج از بازار، موقتی و گذرا هستند و نمی‌توانند مسیر اصلی بازار را تغییر دهند.

آقابزرگی افزود: بررسی بازار‌های موازی نشان می‌دهد، ریسک به ریوارد بازار سرماهی نسبت به بازار مسکن، سکه و ارز در شرایط ارزنده تری قرار دارد و همانطور که سابقه آن نشان می‌دهد، در میان مدت و بلند مدت بازدهی مناسب‌تری نسبت به بازار‌های موازی خواهد داشت.

منبع: خبرگزاری تسنیم

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده