تاریخ: ۰۷ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۳۱
بازدید: ۴۶
کد خبر: ۳۵۶۹۹۰
سرویس خبر : انرژی
دلار مبادله‌ای، بازار پتروشیمی‏‏‌ها را تکان داد

تداوم افزایش قیمت پایه

تداوم افزایش قیمت پایه
‌می‌متالز - قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در روز ۰۶ آبان‌ماه در حالی اعلام شدند که ۷۸‌درصد از محصولات با افزایش قیمت همراه بودند که تحت‌تاثیر افزایش ۵۷۲ تومانی نرخ دلار مبادله‏‏‌ای رخ داده و این در حالی رقم خورده است که قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی در بازار جهانی در مدار نزولی قرار دارد و به این ترتیب تغییر قیمت پایه محصولات پتروشیمی‏‏ به اندازه رشد دلار حواله در بازار مبادله‏‏‌ای بود.

به گزارش می‌متالز، بررسی بازار جهانی نشان می‌دهد که معاملات آتی نفت خام برنت در آخرین روز معاملاتی با ۲.۲‌ درصد افزایش قیمت همراه بود و به کانال ۷۶ دلار به ازای هر بشکه رسید و افزایش هفتگی ۴ درصدی را به ثبت رساند. این روند قیمتی تحت‌تاثیر تشدید تنش‌های جاری در منطقه خاورمیانه، مذاکرات آتش‌بس و انتخابات آتی ایالات‌متحده قرار گرفته است. علاوه بر این، فعالان بازار به دنبال تعدیل‌های بالقوه تولید از سوی اوپک‌پلاس و پیامد‌های انتخابات آمریکا هستند. بازار نفت به دلیل ناآرامی‌های خاورمیانه و نگرانی در مورد مازاد بالقوه به دلیل افزایش تولید از کشور‌های غیراوپک‌پلاس، همراه با برنامه‌های اوپک برای کاهش محدودیت‌های تولید، نوسانات قابل‌توجهی را تجربه کرده است. در هفته‌های آینده، سرمایه‌گذاران انتخابات ژاپن، تصمیمات مهم نرخ بهره سه‌بانک مرکزی بزرگ و اعلام بودجه دولت جدید بریتانیا را نیز زیر نظر خواهند داشت. از این‌رو بازار جهانی فرآورده‌های نفتی تحت‌تاثیر اتفاق‌های رخ‌داده در منطقه از یک‌ماه گذشته در مدار نزولی قرار گرفته، با این حال بازار داخلی محصولات شیمیایی و پلیمری خلاف جهت بازار جهانی حرکت می‌کند. رشد نرخ دلار مبادله‌ای برای بیست‌ویکیمن هفته متوالی ازجمله مولفه‌های مهم موثر بر رشد قیمت محصولات پتروشیمی به حساب می‌آید و پیش‌بینی می‌شود روند فعلی در رینگ فیزیکی فرآورده‌های نفتی و قیمت پایه این محصولات نیز به‌صورت صعودی ادامه داشته باشد.

تداوم افزایش قیمت پایه

تداوم افزایش قیمت پایه پتروشیمی‌ها

قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۰۶ آبان‌ماه در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌جاری مسیر صعودی را طی می‌کنند. نرخ دلار مبادله‌ای برای بیست‌ویکمین هفته متوالی با رشد همراه بود و حدود ۵۷۲ تومان افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادله‌ای از ۴۸‌ هزار و ۳۵۵ تومان در روز ۲۹ مهرماه به ۴۸‌ هزار و ۹۲۸ تومان در روز ۰۶ آبان‌ماه رسید و در واقع با ۱.۱‌ درصد رشد همراه شد و از این‌رو موجب افزایش ۷۸‌ درصد از قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند و از طرفی قیمت نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌ای به مسیر رشد تدریجی خود ادامه می‌دهد و موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت‌های پایه ۷۸‌ درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت این کالا‌ها به میزان رشد دلار بود و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی این محصولات بدون تغییر باقی مانده اند یا در کانال کاهشی قرار دارند. بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام‌شده در روز ۰۶ آبان‌ماه نشان می‌دهد که ۸۰‌ درصد از محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلی اتیلن سنگین تزریقی با ۲.۷‌ درصد رشد معادل یک‌ هزار و ۵۵ تومان به قیمت ۴۰‌ هزار و ۱۰۷ تومان رسید. PVC S۶۵ طی هفته جاری با ۱.۸‌ درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. در گروه کالا‌هایی که با دلار مبادله‌ای قیمت‌گذاری می‌شوند، پلی اتیلن سنگین بادی با ۰.۶‌ درصد افت، آخرین کالای کاهشی در این گروه بود که نسبت به هفته گذشته ۲۶۷ تومان کاهش قیمت را به ثبت رسانده است. به‌طور کلی ۸۰‌ درصد گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌ای اتفاق افتاده است. در گروه کالایی شیمیایی‌ها نیز ۷۳‌ درصد از گروه‌ها با افزایش قیمت همراه بودند و نرمال بوتانول با ۲.۴‌ درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و در روز ۰۶ آبان‌ماه قیمت پایه این محصول ۳۲‌ هزار و ۲۷۷ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. آمونیاک (گاز) نیز با ۵‌ درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌های گروه شیمیایی‌ها قرار گرفت. ایزوبوتانول با ۱.۸‌ درصد کاهش در قعر جدول شیمیایی‌ها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر تغییرات ۵۷۳ تومانی نرخ دلار مبادله‌ای رقم خورده و این در حالی است که قیمت‌های پایه در بازار جهانی تحت‌تاثیر وضعیت نوسانات شاخص برنت در کانال نزولی قرار گرفته اند. گرید جدید پلی‌استایرن معمولی ۰۴۰۲، ۰۶ آبان‌ماه در بین قیمت‌های جدید پایه، اعلام قیمت شد. این کالا با قیمت پایه ۶۳‌ هزار و ۴۴۸ تومان، هم‌قیمت گرید ۱۳۰۹ اعلام شده است.

بی‌رمقی رینگ فیزیکی پتروشیمی

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی در بازه زمانی ۲۸ مهر تا ۰۴ آبان‌ماه سال‌جاری نشان می‌دهد این بازار میزبان ۱۱۵‌ هزار و ۹۶۳ تن انواع محصول پلیمری بود که با تقاضای ۱۸۱‌ هزار و ۷۳۴ تنی مواجه شد و در نهایت ۱۰۶‌ هزار و ۱۹۵ تن از این محصولات مورد معاملات قرار گرفت. به عبارت بهتر ۹۱‌ درصد از محصول پلیمری عرضه‌شده در بازه مورد بررسی به فروش رسید. مقایسه آمار رینگ فیزیکی این نوع محصول طی دوهفته متوالی نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۲۱۶ درصد و ۳.۳ درصد کاهش را به ثبت رسانده و افزایش میانگین قیمت پایه پلیمری‌ها تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار مبادله‌ای رقم خورده است. همچنین بررسی تالار فیزیکی محصولات شیمیایی طی هفته ابتدایی آبان‌ماه همچون پلیمری‌ها بوده است، به طوری که در این بازه زمانی ۶۳‌ هزار و ۵۳۰ تن انواع محصول شیمیایی در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران عرضه شد که با استقبال ۴۷‌ هزار و ۸۱۳ تنی روبه رو شد و ۳۷‌ هزار و ۱۸۹ تن از این نوع محصولات مورد معامله قرار گرفت. حجم عرضه و معاملات محصولات شیمیایی در بازه زمانی ۲۸ مهرماه تا ۴ آبان نسبت به هفته معاملاتی پیش از آن به ترتیب ۳۱ درصد و ۲۹ درصد کاهش را گزارش می‌کند.

منبع: دنیای اقتصاد

عناوین برگزیده