تاریخ: ۱۲ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۱:۵۴
بازدید: ۷۱
کد خبر: ۳۵۷۳۴۸
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
رکورد بازدهی شاخص‌ کل پس از ۱۵ هفته شکسته شد

رونق‌سنجی بورس با چهار اهرم

رونق‌سنجی بورس با چهار اهرم
‌می‌متالز - شاخص‌ کل بورس طی هفته گذشته با رشد بیش از ۴.۳ درصدی موفق شد تا رکورد جدیدی را پس از ۱۵هفته به‌ثبت برساند. آخرین‌باری که شاخص‌کل بازدهی مثبت بیش از این مقدار را داشته، هفته منتهی به ۲۰ تیرماه امسال و پس از انتخابات ایران بوده‌ است، ضمن آنکه میانگین ارزش معاملات با وجود دامنه‌نوسان محدود و کاهش رمق معاملات در اواخر هفته، به بیش از ۳ هزار میلیارد‌ تومان رسید، همچنین ورود ۷۲۴ میلیارد‌ تومانی پول حقیقی توانست بخشی از خروج سرمایه هفته‌های قبل‌تر را جبران کند.

رونق‌سنجی بورس با چهار اهرم

به گزارش می‌متالز، به‌نظر می‌رسد با توجه به متغیر‌های فعلی اقتصاد، برای ادامه روند صعودی بورس در مرحله اول نیاز به حاکم شدن آرامش سیاسی در منطقه است. این موضوع نیز تا حدودی به شرط دوم صعود یعنی انتخابات آمریکا و تحولات پس از آن بستگی خواهد داشت. رقابت تنگاتنگ دو نامزد از دو حزب سنتی آمریکا، سبب شده‌ است تا قیمت دلار در بازار آزاد نیز دستخوش تغییراتی شود. این موضوع به افزایش شکاف قیمتی دلار نیما و آزاد تا ۳۶ درصد منجر شده‌ است. شرط سوم صعود کاهش این اختلاف به زیر ۱۰ درصد خواهد بود. شرط چهارم نیز می‌تواند کاهش موقت و نسبی نرخ بهره (در صورت مشخص‌شدن نتیجه تحولات سیاسی و به صلاحدید سیاستگذار اقتصادی) باشد. با تغییر مسیر ۴ متغیرسیاسی و اقتصادی به نفع بورس، خروج P/E بورس از کانال ۵ واحد محتمل خواهد بود، به‌طوری‌که سرمایه‌گذار بورسی با اطمینان P/E بالایی را به بازار نسبت خواهد داد تا با رشد ارزش بازار شرکت‌ها، صعود بورس نیز رقم‌بخورد.

علاج سیاسی بورس

شاخص‌ کل بورس درحالی به استقبال کانال ۲ میلیون‌ واحدی رفت که با رشد ۴.۳ درصدی، رکورد جدیدی را برای بازدهی هفتگی به‌ثبت رساند. بررسی‌ها نشان می‌دهد، این میزان بازدهی طی ۱۵ هفته اخیر بی‌سابقه بوده‌ است. به‌نظر می‌رسد بازار با فرض کاهش نسبی تنش‌ها بخشی از هیجانات منفی کاذب هفته‌های گذشته را تخلیه کرده‌است. احتمالا نماگر اصلی، با حضور در کانال ۲ میلیونی سعی خواهد داشت، نظاره گر ادامه ماجرا‌های سیاسی در هفته پیش‌رو باشد. بازار برای ادامه روند به کنش‌ها و واکنش‌های سیاسی بازیگران منطقه و همچنین، انتخابات پیش‌روی آمریکا توجه خواهد داشت، چراکه نتیجه این انتخابات و اخبار مربوط به منطقه به‌طور هیجانی بر قیمت ارز موثر واقع خواهدشد، از این‌رو با رقابت نزدیک دو نامزد آمریکا، بورس تهران برای تداوم روند صعودی ابهاماتی را پیش‌روی خود دارد.

علاج اقتصادی بورس

با انتشار گزارش‌های ۶ ماهه، اهالی بازار نظاره گر سقوط شدید حاشیه سود شرکت‌ها در فصل تابستان بودند، به‌طوری‌که این میزان از کاهش سودآوری بی‌سابقه است. به‌نظر می‌رسد تیم فعلی اقتصادی دولت برای نجات صنایع از وضعیت وخیم فعلی و بهترشدن حال نسبی آنها، تمهیداتی را می‌اندیشند. با کارنامه ضعیف شرکت‌ها در نیمه اول، در صورتی‌که حال صنایع در نیمه دوم بهبود نیابد، اعتماد به بازار سرمایه و فضای اقتصادی کمرنگ‌تر خواهدشد. با انتشار گزارش‌های مهرماه و افزایش قابل‌توجه درآمد شرکت‌ها نسبت به تابستان، انتظارات بازار نسبت به تقویت سود در نیمه دوم سال‌افزایش یافته‌است. «دنیای‌اقتصاد» در گزارش صفحات ۲۰ و ۲۱، در چاپ امروز «دنیای‌اقتصاد» به‌طور مفصل به بررسی گزارش‌های مهرماه پرداخته‌است.

به‌نظر می‌رسد یکی از راه‌های تقویت سود شرکت‌ها در نیمه دوم، افزایش نرخ دلار نیما و کاهش فاصله آن با دلار آزاد است، به‌طوری‌که رشد قیمت این شاخص دلاری بتواند هزینه‌های گزاف تحمیل شده به شرکت‌ها را جبران کند. با افزایش تنش‌ها و نزدیکی به انتخابات آمریکا، نرخ دلار به بالای ۶۵ هزار‌تومان رسیده و اختلاف دلار نیما و دلار بازار آزاد تا ۴۰ درصد نیز افزایش یافته‌است. به‌نظر می‌رسد بازار واکنش خوبی را نسبت به کاهش این اختلاف طی ماه‌های آینده داشته‌باشد.

همان‌طور که وزیر اقتصاد نیز صحبت از حذف سامانه نیما و انتقال آن به بازار ارز توافقی به میان آورده‌است، به‌نظر می‌رسد عزم دولت برای کاهش شکاف‌های ارزی جدی‌تر باشد. یکی دیگر از متغیر‌هایی که فشار مضاعفی را به بازار تحمیل کرده‌است، بالاماندن نرخ بهره و عدم‌تعیین‌تکلیف نحوه انتشار اوراق در بودجه سال ۱۴۰۴ است. به‌نظر می‌رسد با صلاحدید سیاستگذار اقتصادی، در صورت مشخص شدن تکلیف تحرکات سیاسی در منطقه و انتخابات آمریکا، مسیر نرخ بهره نیز مشخص شود. بازار سهام، با کاهش نسبی نرخ بهره می‌تواند به فاز‌رونق بازگردد، البته به شرط آنکه با آرامش شدن اوضاع، انتظارات تورمی کاهش یابد.

رونق‌سنجی بورس با چهار اهرم

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده