به گزارش میمتالز، طی چند ماه اخیر تقریبا یک جمله در بازار تکرار شده است «بورس تهران با مشکل کمبود نقدینگی مواجه است و تزریق پول پرقدرت میتواند بازارها را صعودی سازد.» این جمله روزانه توسط افراد مختلف با روشهای مختلف تکرار شده است.
اگر بخواهیم منطقی نگاه کنیم شرایط به همین شکل است و بازار سهام بیش از هر چیزی از کمبود پول رنج میبرد، البته این کمبود پول در کنار کمبود اعتماد باعث شده که روزهای خوش بورس تبدیل به روزهای ناخوش شود. طی چهارسال اخیر اغلب سهام بازار در کف قیمتی خود بودهاند و نتوانستهاند رشد خوبی داشته باشند. بورس تهران در این مدت سه دولت و چندین رییس مختلف به خود دید؛ اما تا به امروز هیچ یک نتوانستهاند شرایط خوبی برای بازار سرمایه رقم بزنند.
البته باید به این نکته توجه داشت که دولت چهاردهم به تازگی کار خود را شروع کرده و به عقیده کارشناسان احتمالا تا چند ماه آینده دولت بتواند شرایط بهتری را برای بازار رقم بزند. درست است تا به امروز دولت چهاردهم و رییس سازمان بورس به صورت کلامی از بازار سرمایه حمایت کردهاند؛ اما باید منتظر ماند و دید که آیا مسوولان به صورت عملی نیز کاری برای بورس انجام میدهند یا خیر؟
بازار سرمایه پس از شروع به کار دولت جدید سبزپوش شد؛ اما در همان ابتدای کار مساله حمله هوایی اسراییل به لبنان پیش آمد که در پی آن سیدحسن نصرالله به شهادت رسید، از آن روز تا به امروز بورس تهران با روند نزولی مواجه شده و نتوانسته شرایط بهتری برای سرمایهگذاران رقم بزند. ریزش طولانیمدت بازار سرمایه را نمیتوان تنها از این موضوع دانست؛ اما به طور کلی ریسک سیستماتیک به طور جدی بازار سهام را تحت تاثیر قرار داده و باعث شده که بورس روزهای خوشی را سپری نکند.
محمدرضا اعلمی، کارشناس بازار سرمایه درخصوص شرایط بازار سرمایه نوشت: جهت سنجش بازار سرمایه لازم است حداقل ۱۰ روز معاملاتی را مورد بررسی قرار داد و صرفا بر اساس مثبت شدن دو یا سه روزه نمیتوان روند کلی بازار را مثبت در نظر گرفت. مشخص شدن روند بازار سرمایه به سپری شدن زمان احتیاج دارد. از سوی دیگر با توجه به اینکه در حال حاضر درگیر تنشهای منطقهای هستیم و ریسک پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی وجود دارد، میتوان در نظر گرفت که با قوت گرفتن احتمال پاسخ نظامی ایران، مجددا شاهد ریزش و بازگشت روند بازار باشیم.
به نظر میرسد سه روز مثبت شدن بازار تحت تاثیر برخی اخبار و شایعات باشد و با توجه به سنگین بودن ریسک سیستماتیک، احتمال پیشروی روند مثبت در کوتاهمدت اندک است. در صورتی که این ریسک کاهش یافته و احتمال درگیری کاسته شود، میتوان چشمانداز بازار سرمایه را سنجید.
تزریق پول و حمایت از بازار به ایجاد روند مثبت در سه روز معاملاتی اخیر کمک کرد؛ اما کلیت بازار بر این باور نیست که قرار است بازار سرمایه صعودی باشد. طی دو روز گذشته نیز تقریبا صندوقهای طلا مثبت بودند که بیانگر احتمال ورود مجدد پول به صندوقهای طلا است.
بودجه ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته انبساطیتر بسته شده، اما فروش اوراق نسبت به سال گذشته ۱۷۵ درصد افزایش یافته که این موضوع موجب تضعیف بازار میشود. امید است تصمیمات بیشتر از جانب بازار سرمایه اتخاذ شوند؛ ضمنا در بلندمدت در صنایع مختلف کشور باید به سمت حذف قیمتگذاری دستوری پیش برویم. همچنین تکنرخی شدن دلار و کاهش نرخهای مختلف موجود میتواند به ایجاد یک بازار شفاف کمک کند.»
منبع: روزگار معدن