تاریخ: ۲۳ آبان ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۱:۱۷
بازدید: ۹۶
کد خبر: ۳۵۸۶۵۲
سرویس خبر : آهن و فولاد
آمار ۷ ماه نخست سال‌ جاری نشان می‌دهد

کاهش ۶۱۲ میلیون دلاری ارزش صادرات فولاد

کاهش ۶۱۲ میلیون دلاری ارزش صادرات فولاد
‌می‌متالز - آمار منتشر شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، نشان از کاهش ارزش صادرات زنجیره فولاد در ۷ ماه نخست سال‌ جاری نسبت با مدت مشابه سال قبل دارد؛ این کاهش صادرات، به دلیل افت شدید در صادرات اسلب و آهن اسفنجی رخ داده است، البته در مقابل، حجم صادرات مقاطع طویل فولادی با رشد قابل توجهی همراه بوده است، ولی این رشد قادر نشده که کاهش ارزش کل صادرات را جبران کند.

به گزارش می‌متالز، لازم به یادآوری است که کاهش صادرات ایران از همان ماه ابتدای امسال کلید خورد و این روند نزولی صادرات در ماه‌های دیگر نیز ادامه دار شد که در آمار ۷ ماهه شاهد رشد منفی ۰.۵ درصدی حجم صادرات و رشد منفی ۱۴ درصدی ارزش صادرات هستیم.

آمار ۷ ماهه صادرات فولاد ایران

در ۷ ماهه سال‌ جاری، ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، ۱۴‌ درصد معادل تقریبی ۶۱۲ میلیون دلار با کاهش همراه بوده است. انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران آمار صادرات ۷ ماهه سال ۱۴۰۳ زنجیره فولاد کشور را منتشر کرد که بر این اساس ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، ۱۴‌ درصد معادل تقریبی ۶۱۲ میلیون دلار کاهش یافته است. مطابق این آمار، بیشترین رشد حجم صادرات محصولات زنجیره نیز همچنان به مقاطع طویل فولادی تعلق دارد که برابر ۳۱‌ درصد بوده است. این موضوع در حالی است که حجم مقاطع طویل صادرشده توسط کارخانه‌های نوردی کاهش قابل‌توجهی یافته است.

بر اساس این گزارش، حجم کل صادرات زنجیره آهن و فولاد به ۱۶ میلیون و ۵۱۹‌ هزار تن رسیده است. ارزش صادرات کل زنجیره آهن و فولاد در این مدت به ۳ میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار رسیده که از نظر حجم صادرات با منفی ۰.۵‌ درصد و از نظر ارزش صادرات با منفی ۱۴‌ درصد همراه شده است. سهم کل محصولات فولادی با ۲ میلیون و ۲۴۷‌ هزار تن و ارزش صادرات آن یک میلیارد و ۱۱۴ میلیون دلار است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ حجم و ارزش صادرات به ترتیب ۲۱ و ۱۲‌ درصد رشد داشته است. سهم کل حجم صادرات فولاد میانی به ۳ میلیون و ۲۵۰‌ هزار تن با ارزش یک میلیارد و ۵۲۶ میلیون دلار رسیده است. محصولات تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی و سایر مقاطع که در مجموع کل مقاطع طویل فولادی است، با حجم صادرات ۲ میلیون و ۳۹‌ هزار تن و ارزش ۹۷۷ میلیون دلار نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ ارزش دلاری، صادرات رشد ۱۹ درصدی را به همراه داشت. بیشترین رشد حجم صادرات محصولات زنجیره نیز کماکان به مقاطع زیرمجموعه طویل فولادی تعلق دارد که شامل نبشی، ناودانی و سایر مقاطع بوده و ۳۱‌ درصد شده است.

گندله سنگ آهن با ۶ میلیون و ۱۶۶‌ هزار تن بیشترین حجم صادرات را در زنجیره آهن و فولاد به خود اختصاص داده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ حجم صادرات رشد ۱۳ درصدی را ثبت کرده است. کنسانتره سنگ آهن نیز با ۴ میلیون و ۲۲‌ هزار تن حجم صادرات و ارزش ۲۹۲ میلیون دلاری بیشترین صادرات زنجیره این بخش را به خود اختصاص داده است. تیرآهن با ۱۲۸‌ هزار تن صادرات به ارزش ۶۱ میلیون دلار و میلگرد با یک میلیون و ۷۵۸‌ هزار تن حجم صادرات به ارزش ۸۴۴ میلیون دلار در ۷ ماه امسال به ثبت رسیده که میلگرد از لحاظ حجم و ارزش صادرات به ترتیب رشد ۳۰ و ۲۲ درصدی را تجربه کرده است. حجم صادرات ورق‌های پوشش‌دار ۳.۵ درصد رشد کرده است. بیشترین میزان آمار کاهش صادرات در زنجیره فولاد را اسلب با افت ۴۷ درصدی به خود اختصاص داده که این امر می‌تواند نشات گرفته از کاهش تقاضا برای این محصول در بازار‌های جهانی یا کاهش قیمت آن باشد که این امر نیز ناشی از افزایش تولید اسلب در کشور‌های رقیب یا کاهش فعالیت صنایع پایین دستی در کشور‌های هدف باشد که میزان مصرف اسلب را برای این کشور‌ها کاهش داده است.

کاهش ۱۷ درصدی صادرات آهن اسفنجی نیز نشان از این امر دارد که این محصول زنجیره فولاد با چالش‌های جدی در بازار‌های جهانی روبه‌رو است. از سوی دیگر، افزایش ۳۱ درصدی حجم صادرات مقاطع طویل، نشان از تلاش تولیدکنندگان داخلی برای جبران کاهش درآمد از طریق افزایش حجم فروش صادراتی دارد. کاهش ارزش صادرات انواع ورق پوششدار در کنار افزایش حجم صادرات، حکایت از کاهش قیمت این محصول در بازار‌های جهانی دارد که این امر نیز می‌تواند ناشی از افزایش عرضه، کاهش تقاضا یا رقابت شدید بین تولیدکنندگان مختلف باشد.

دلایل کاهش صادرات فولاد

کاهش صادرات فولاد ایران و ارزش آن می‌تواند نشات گرفته از عوامل مختلف داخلی و خارجی باشد. در زمینه عوامل خارجی می‌توان به رقابت شدید بین صادرکنندگان در کشور‌های هدف، اعمال تعرفه کشور‌های هدف برای تقویت صنایع داخلی خود و نوسان قیمت ارز اشاره کرد. در زمینه عوامل داخلی نیز قوانین خلق الساعه و دست و پاگیر دولتی بیش از عامل دیگری بر صادرات تاثیرگذار بوده است، به گونه‌ای که در ماه‌های ابتدایی سال، قانون بازگشت صد درصدی ارز صادرکنندگان فولادی به سامانه نیمایی، انگیزه بسیاری از تولیدکنندگان را برای صادرات فولاد گرفت؛ هرچند این قانون طی یک دو ماه گذشته تغییر یافت و قرار شد که صد‌ درصد ارز صادرکنندگان به خود آنها اختصاص پیدا کند، اما کاهش صادرات در ماه‌های ابتدایی امسال به اندازه‌ای بالا بود که تاثیرگذاری آن کماکان در آمار‌های چند ماهه خود را نشان می‌دهد.

تقویت صادرات فولاد، یک ضرورت

فولاد یکی از صنایع درآمدزای کشور به شمار می‌رود و پس از صنعت پتروشیمی در زمینه ارزآوری صنایع غیرنفتی رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. سال گذشته (۱۴۰۲) بیش از ۱۲.۷ میلیون تن آهن و فولاد در این زنجیره از کشور صادر شد که ارزش صادراتی معادل ۷.۶ میلیارد دلاری برای کشور به همراه داشت.

لازم به یادآوری است که باید به این موضوع توجه داشت که برای چشم انداز ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در نظر گرفته شده که تاکنون ظرفیت فولاد کشور به ۴۸ میلیون تن رسیده، این درحالی است که ۳۲ میلیون تن فولاد تولید می‌شود که ۲۰ میلیون تن آن به مصرف داخلی می‌رسد؛ بنابراین برای راه اندازی و تولید ظرفیت‌های خالی مانده، ضروری است که به سمت صادرات بیشتر پیش برویم که این امر نیز به نوبه خود نیازمند ایجاد زیرساخت‌هایی است که بیش از گذشته صادرات کشور را تقویت کند؛ در این راستا رفع موانع صادراتی از جمله قوانین دست و پاگیر، بهبود زیرساخت‌های بندری و گمرکی، کاهش هزینه‌های حمل و نقل، ارائه تسهیلات مالی به صادرکنندگان فولاد و حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی می‌تواند به افزایش صادرات این محصول کمک کند. همچنین حضور دائمی در بازار‌های هدف و شناسایی بازار‌های جدید می‌تواند این بازار را تقویت کند.

منبع: دنیای اقتصاد

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده