تاریخ: ۰۲ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۲:۳۷
بازدید: ۳۳
کد خبر: ۳۵۹۶۴۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
مروری بر مهم‌ترین رویداد‌های تالار نقره‌ای

یک هفته با بورس کالا

یک هفته با بورس کالا
‌می‌متالز - در هفته گذشته اظهارنظر‌ها و رویداد‌هایی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که از مهم‌ترین آنها می‌توان به"ورود نخستین محموله شمش نقره به خزانه فلزات گرانبهای بورس کالا"، "گواهی سپرده نقره چه مزایایی برای تولیدکنندگان و سرمایه گذاران دارد؟ "، "بدون نگهداری نقره، از نوسانات قیمت آن بهره‌مند شوید"، "بورس کالا، سرمایه گذاری در حوزه نقره را متحول می‌کند"، "نقره به زودی در سبد سرمایه گذاران قرار می‌گیرد"، قیمت دستوری خودرو هیچ تاثیری برای مصرف کننده نداشته است" و"جمع شدن بساط دلالان با تحویل زعفران به انبار‌های بورسی" اشاره کرد.

ورود نخستین محموله شمش نقره به خزانه فلزات گرانبهای بورس کالا

به گزارش می‌متالز، در هفته گذشته و پیرو انتشار اطلاعیه گشایش خزانه شمش نقره بورس کالای ایران، خزانه فلزات گرانبهای این بورس علاوه بر شمش و سکه‌ی طلا، پذیرش شمش‌های نقره را براساس ضوابط اعلامی در اطلاعیه آغاز کرد.

به این ترتیب در ابتدای هفته پایانی آبان ماه، نخستین محموله شمش‌های نقره در خزانه بورس کالای ایران پذیرش شد. شمش‌های مزبور که وزن تمامی آن‌ها یک کیلوگرم است، با رعایت استاندارد‌های مربوط در عیار ۹۹۹.۹ بوده و نام و نشان تجاری تولیدکننده و شناسه شمش بر روی آن حک شده است. کلیه شمش‌های ورودی به خزانه با استفاده از دستگاه XRF مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.

برنامه‌ریزی و مذاکره برای پذیرش شمش نقره از سایر متقاضیان سپرده‌گذاری و تولیدکنندگان شمش نقره نیز در حال انجام است و با سپرده‌گذاری میزان مطلوبی شمش نقره در خزانه، نماد معاملاتی مربوط گشایش یافته و آماده معامله خواهد بود. تمامی آحاد جامعه می‌توانند با اخذ کد بازار مالی بورس کالای ایران، بدون هیچ‌گونه محدودیتی در این بازار مشارکت نمایند.

گواهی سپرده نقره چه مزایایی برای تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران دارد؟

مدیرعامل کارگزاری کارآمد گفت: اخیراً بورس کالای ایران در اطلاعیه‌ای، گشایش اولین انبار پذیرش شمش نقره را اطلاع‌رسانی کرده است که پس از مدت کوتاهی و رسیدن سطح انبار به موجودی قابل قبول، معاملات ثانویه گواهی سپرده شمش نقره در بازار بورس کالای ایران آغاز به کار خواهد کرد.

امین سهل‌البیع اوراق مبتنی بر کالا در بازار‌های کالایی را شامل مزیت‌های بسیار نسبت به معامله کالای فیزیکی دانست و گفت: مهمترین ویژگی این بازار‌ها این است که سطح قابل قبولی از عرضه و تقاضا را به طور کاملا شفاف با قابلیت رقابت و معامله برای بازیگران هر کالا ایجاد می‌کند. علاوه بر آن با توسعه ابزار‌های جانبی مبتنی بر این دارایی‌های پایه، مانند اوراق مشتقه و یا قرارداد‌های آتی امکان استفاده از فرصت‌های سرمایه‌گذاری و فرصت‌های آربیتراژ را برای سرمایه‌گذاران فراهم خواهد کرد که این سرمایه‌گذاران به نقد شوندگی بیشتر این کالا‌ها کمک خواهند کرد.

وی گفت: از بین رفتن ریسک تقلب در ارائه کالا‌هایی شبیه طلا و نقره یکی دیگر از مزیت‌های معامله در بازارکالایی خواهد بود. از دیگر مزیت‌های معاملات گواهی سپرده می‌توان به از بین رفتن ریسک سرقت و از آسیب‌های احتمالی به کالا‌ها به طور کامل از دوش دارندگان این کالا‌ها برداشته می‌شود و در قبال از بین رفتن تمام این ریسک ها، هزینه انبارداری ناچیزی از دارندگان این شمش اخذ خواهد شد که سالانه حدوداً ۰.۸ درصد است. این نرخ حتی به یک درصد هم نمی‌رسد و برای پوشش ریسک‌های نرخ جذابی است.

آغاز رسمی فعالیت خزانه شمش نقره بورس کالا با تحویل اولین محموله

معاون کارگزاری کارآمد (اولین عرضه کننده شمش نقره در بورس کالا) گفت: با توجه به عملیاتی شدن تحویل شمش نقره به بورس کالای ایران و وجود ظرفیت تولید در داخل کشور پیش‌بینی می‌شود که در مدت کوتاه شاهد تأمین میزان قابل توجه شمش نقره به خزانه بورس کالا و راه‌اندازی بازار معاملات پیوسته ابزار گواهی سپرده کالایی شمش نقره باشیم.

محمد حقانی نسب افزود: با توجه به عملیاتی شدن تحویل شمش نقره به بورس کالای ایران و وجود ظرفیت تولید در داخل کشور پیش‌بینی می‌شود که در مدت کوتاهی شاهد تأمین میزان قابل توجه شمش نقره به خزانه بورس کالای ایران و به تبع آن راه‌اندازی بازار معاملات پیوسته ابزار گواهی سپرده کالایی شمش نقره باشیم.

وی خاطرنشان کرد: از طرف دیگر با توجه به پیش بینی استقبال خوب بازار سرمایه از این ابزار جدید بورس کالا و مزایای منحصر به فرد معامله گواهی سپرده نقره شامل اطمینان از حفظ استاندارد کالا، اطمینان در تسویه فوری وجوه معاملات و وجود بازار شفاف و عرضه و تقاضای متمرکز، ظرفیت حضور واردکنندگان و سایر تولیدکنندگان و فعالان صنف طلا و نقره جهت تأمین شمش نقره و تحویل آن به خزانه بورس کالای ایران فراهم می‌شود.

بدون نگهداری نقره، از نوسانات قیمت آن بهره‌مند شوید

کارشناس بازار سرمایه گفت: یکی از چالش‌های سرمایه‌گذاری در فلزات گرانبها، نیاز به نگهداری فیزیکی آنهاست که سرمایه‌گذاران با خرید گواهی سپرده نقره، از این مشکل رهایی می‌یابند و بدون نگهداری فیزیک نقره از نوسانات قیمت آن بهره مند می‌شوند.

مهدی بیات منش گفت: عرضه گواهی سپرده نقره به عنوان یکی از ابزار‌های مالی در بازار سرمایه، مزایای متعددی دارد که می‌تواند برای سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی جذاب باشد و بزودی قرار است معاملات آن آغاز شود.

او افزود: گواهی سپرده نقره به عنوان یک ابزار مالی معتبر، امنیت بیشتری نسبت به سرمایه‌گذاری در بازار‌های پرنوسان دارد. سرمایه‌گذاران می‌توانند با خرید این گواهی‌ها از نوسانات قیمت نقره در بازار جهانی بهره‌مند شوند. عرضه گواهی سپرده نقره به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که به سادگی و بدون نیاز به خرید فیزیکی نقره، در این بازار سرمایه‌گذاری کنند. این موضوع به ویژه برای افرادی که امکان نگهداری فیزیکی نقره را ندارند، بسیار مفید است.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: سرمایه‌گذاری در گواهی سپرده نقره به تنوع سبد سرمایه‌گذاری کمک می‌کند. یکی از چالش‌های سرمایه‌گذاری در فلزات گرانبها، نیاز به نگهداری فیزیکی آنهاست. با خرید گواهی سپرده نقره، سرمایه‌گذاران می‌توانند از این مشکل رهایی یابند.

بورس کالا، سرمایه‌گذاری در حوزه نقره را متحول می‌کند

کارشناس بازار سرمایه معتقد است که در کشور ما به سبب تنوع کم ابزار‌های امن و شفاف در حوزه نقره، سرمایه‌گذاری روی این فلز کمتر شناخته شده است، اما خوشبختانه بزودی معاملات گواهی سپرده شمش نقره در بورس کالا آغاز خواهد شد که با معرفی ابزار‌های مالی متنوع مبتنی بر نقره، تحول بزرگی در حوزه سرمایه‌گذاری این فلز ایجاد می‌شود.

فرزانه صالحی گفت: فلز نقره به عنوان یکی از محبوب‌ترین و ارزشمندترین فلزات در دنیا شناخته شده است و علاوه بر این‌که یک فلز گران‌بها است یک کالای صنعتی هم محسوب می‌شود بنابراین در شرایطی که انتظارات تورمی در سطح بالایی قرار دارد و تقاضای صنعتی نقره بنا بر دلایلی رو به افزایش است سرمایه‌گذاری در نقره گزینه مناسبی برای متنوع سازی پرتفوی سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

این کارشناس حوزه بورس کالا افزود:یکی از مزایای معاملات گواهی سپرده نقره در بورس کالا این است که اصلالت شمس نقره به عنوان دارایی پایه به محض ورود به خزانه مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و سرمایه‌گذاران هیچگونه دغدغه‌ای در خصوص اصالت و عیار شمش نقره نخواهد داشت.

نقره به زودی در سبد سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده شمش نقره در روز‌های آینده خبر بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان است، زیرا شمش نقره مانند شمش طلا یک فلز گرانبهای جذاب بوده و در صنایع مختلف هم کاربرد‌های قابل توجهی دارد لذا شمش نقره به عنوان دارایی ارزشمند می‌تواند بخشی از سرمایه‌ها را به سمت خود جذب کند.

احمد بیات به مزایای گواهی سپرده شمش نقره اشاره کرد و گفت: ابزار گواهی سپرده کالایی قبلا توسط فعالان بورس کالا تجربه شده و کسانی که در گذشته گواهی سپرده شمش طلا و سکه طلا و... معامله می‌کردند با مزایای این ابزار به خوبی آشنا هستند.

به گفته بیات، همه سرمایه‌گذاران با خیال راحت از عیار و اصالت کالایی که در انبار بورس کالا پذیرش می‌شود، اقدام به معامله گواهی سپرده کالایی می‌کنند؛ بنابراین انبار مطمئن بورس کالا می‌تواند این نوید را به سرمایه‌گذاران بدهد که هیچ گونه نگرانی از نظر سرقت و تقلبی بودن یا کیفیت پایین کالا نداشته باشند.

وی ادامه داد: هزینه اندک معاملات از مزیت‌های دیگر این بازار در مقابل معاملاتی است که خارج از بورس در حال انجام است. ضمن اینکه برای تولیدکنندگان نقره نیز بازار جدیدی ایجاد می‌شود که موجب توسعه کسب و کار و فعالیت تولیدی آن‌ها از نظر کمی و کیفی خواهد شد.

بدون نیاز به خرید فیزیکی از تغییرات قیمت نقره بهره‌مند شوید

سیدفواد حسینی کارشناس بازار‌های مالی به مزیت‌های ورود نقره به بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: انتشار گواهی‌های مبتنی بر نقره می‌تواند نقطه آغازی برای رشد و گسترش معاملات این فلز ارزشمند در بازار سرمایه ایران باشد. این گواهی‌ها به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهند تا بدون نیاز به خرید فیزیکی نقره، از تغییرات قیمتی آن بهره‌مند شوند.

وی افزود: از طرفی تجربه اوراق و ابزار‌های مبتنی طلا در بازار سرمایه نشان داده چنین دارایی‌های مالی می‌توانند از رونق و استقبال قابل‌توجهی برخوردار شوند. برای نقره نیز انتظار می‌رود در کنار گواهی‌های مبتنی بر نقره، ابزار‌های مالی دیگری نظیر صندوق‌های کالایی و قرارداد‌های مشتقه به‌تدریج توسعه یابند و طیف وسیع‌تری از ابزار‌های مالی را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار دهند.

وی افزود: صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر طلا در ایران موفقیت زیادی داشته‌اند و بسیاری از سرمایه‌گذاران برای کسب بازده به آنها روی آورده‌اند. در صورتی که صندوق‌های مشابهی برای نقره شکل بگیرند، این فلز نیز می‌تواند جایگاهی مشابه طلا به عنوان یک ابزار امن سرمایه‌گذاری پیدا کند. در واقع، ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر دارایی پایه نقره، یکی از مراحل تکاملی فرآیند بهبود و رونق معاملات مبتنی بر نقره خواهد بود. صندوق‌های سرمایه‌گذاری نقره می‌توانند به عنوان بخشی از سبد دارایی سرمایه‌گذاران عمل کنند و به تنوع‌بخشی و کاهش ریسک پرتفوی‌ها کمک کنند.

قیمت دستوری خودرو هیچ تاثیری برای مصرف کننده نداشته است

عضو شورای عالی بورس، گفت: کالایی مثل خودرو که یک‌بار در بورس عرضه شده، مشمول ماده ۱۸ قانون توسعه ابزار‌های مالی می‌شود و دولت نباید در قیمت‌گذاری آن مداخله کند.

احسان دشتیانه با بیان اینکه گفت: قیمت‌گذاری دستوری بزرگ‌ترین پاشنه آشیل و عامل سقوط اقتصاد است، توضیح داد: طبق ماده ۱۸ قانون توسعه ابزار‌های مالی، هر کالایی، به‌جز دارو، که در بورس پذیرفته می‌شود، دولت در قیمت‌گذاری آن نباید مداخله کند. همچنین طبق ماده ۴۸ قانون برنامه هفتم پیشرفته نیز تاکید شده، به جز کالا‌های انحصاری یا کالا‌هایی که مشمول یارانه هستند، قیمت‌گذاری دستوری سایر کالا‌ها ممنوع است.

وی با اشاره به این‌که قیمت‌گذاری دستوری، فرصت رانت‌زایی برای دلالان فراهم کرده است، افزود: شورای رقابت، خودرو را یک کالای انحصاری می‌داند، در حالی که بر اساس گزارش تحلیلی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، از سال ۱۳۹۰ که شورای رقابت به قیمت‌گذاری خودرو اقدام کرده است، دو خودروساز بزرگ، یعنی سایپا و ایران خودرو با بحران زیان انباشته مواجه شده‌اند.

جمع شدن بساط دلالان با تحویل زعفران به انبار‌های بورسی

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: با دسترسی مستقیم کشاورزان به بازار از طریق انبار‌های بورس کالا، بساط واسطه گری دلالان نیز برچیده می‌شود و زعفران کاران می‌توانند به صورت مستقیم محصول تولیدی خود را به مصرف کنندگان، صادرکنندگان و فراوری کنندگان به فروش برسانند.

فرهاد سحرخیز هبه مزایای تحویل زعفران از سوی کشاورزان به انبار‌های بورسی اشاره کرد و گفت: زعفران همانند تمام محصولات کشاورزی دارای چرخه نامتقارن تولید - مصرف است؛ به این معنی که تولید آن صرفا در یک بازه زمانی خاص از سال انجام می‌شود که به آن فصل برداشت گفته می‌شود، اما مصرف آن به صورت تدریجی و در کل سال است؛ لذا همواره در فصل برداشت عدم توازنی بین تولید و مصرف ایجاد می‌شود که اصطلاحا در علم اقتصاد به آن مازاد عرضه گفته می‌شود.

وی افزود: بدیهی است که اگر تمام یا بخش عمده‌ای از محصول تولیدی زعفران کاران در فصل برداشت روانه بازار شود، به دلیل مازاد عرضه شدید، افت قیمت نامطلوبی ایجاد می‌شود که این موضوع، موجبات ضرر و زیان کشاورزان و کل صنعت را فراهم می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، هم کشاورزان و هم سیاست گذاران باید به دنبال روش‌هایی برای مدیریت عرضه متناسب با تقاضای بازار باشند و از هر گونه ایجاد مازاد عرضه جلوگیری کنند که یکی از روش‌های بسیار موثر برای مدیریت عرضه، استفاده از انبار‌های بورسی و گواهی سپرده کالایی است.

منبع: کالاخبر

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده