به گزارش میمتالز، در جریان معاملات امروز (یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳)، شاخص کل با رشد ۴۹ هزار واحدی همراه شد و شاخص هموزن نیز رشد ۱۴ هزار واحدی را تجربه کرد. هرچند اعتماد به بازار سرمایه همچنان شکننده به نظر میرسد، اما روند یکپارچه تقاضا در معاملات امروز، نشانهای از ورود سنگین نقدینگی به بازار بود. تعداد معاملهگران فعال نیز نسبت به دو ماه گذشته چند برابر شده است، موضوعی که بیانگر افزایش جذابیت بورس برای سرمایهگذاران است.
این روند مثبت، بار دیگر امیدواریهایی را نسبت به بازگشت رونق به بازار سرمایه ایجاد کرده، هرچند فعالان همچنان با احتیاط نسبت به تداوم این وضعیت خوشبین هستند.
در بازار امروز بورس، ارزش بالای معاملات خرد توجهها را جلب کرد و رقم معاملات به بیش از ۸ هزار میلیارد تومان رسید. این رشد قابل توجه در کنار ورود پول حقیقی به بازار، که به ۱ همت رسید، نشاندهنده افزایش اعتماد به بورس است. این رقم، سومین رکورد بالای ورود پول حقیقی در سه ماه گذشته به شمار میرود.
در دومین روز معاملاتی هفته، همانند روز گذشته، سه گروه خودروییها، بانکیها و شیمیاییها بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
همچنین، برای دومین بار در این هفته، شاهد خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت بودیم که به رقم ۲۰۱ میلیارد تومان رسید. این تغییرات نشان میدهد که اعتماد سرمایهگذاران به سهام، دوباره بازگشته است.
در حالی که بازار سهام روند مثبتی را طی میکند، صندوقهای طلا امروز (یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳) با خروج ۱۵۰ میلیارد تومان پول مواجه شدند و این موضوع از تغییرات روند بازار طلا حکایت دارد.
بازار سرمایه این روزها تحت تأثیر اخبار مثبت داخلی و خارجی، روند صعودی را تجربه میکند. خبر از سرگیری مذاکرات هستهای ایران و اروپا پس از دو سال، فضای بازار را تغییر داده و باعث کاهش نسبی نگرانیهای ناشی از تنشهای منطقهای شده است. فعالان بازار بر این باورند که همین عوامل، زمینهساز سبزپوش شدن بورس در هفتههای اخیر بوده است.
«عظیم ثابت» دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار، تأکید کرد که عرضه اولیه سهام یکی از مهمترین ابزارهای تأمین مالی شرکتها است.
وی گفت: برای توسعه و بزرگتر شدن بازار سرمایه، افزایش تعداد شرکتهای بورسی و فرابورسی ضروری است و توقف عرضههای اولیه تصمیمی منطقی به نظر نمیرسد.
سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اعلام کرد که در هشت ماه نخست سال جاری، بیش از ۸۳ هزار میلیارد تومان سود از طریق سامانه سجام به حساب ۵۱ میلیون سهامدار واریز شده است.
بر اساس گزارش معاونت نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس، طی یک ماه اخیر، ۱۰ صنعت شامل محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، چندرشتهای صنعتی و بانکها بیشترین تأثیر را بر روند صعودی بازار سهام داشتهاند.
در میان اخبار، گزارش کارشناسی ارزشگذاری افزایش سرمایه خودروسازان از محل تجدید ارزیابی داراییها نیز در کانالهای تلگرامی منتشر شد. هر چند این گزارش هنوز به صورت رسمی تأیید نشده، اما کارشناسان معتقدند که تجدید ساختار عملیاتی در خودروسازان به تدریج در حال اجرا است.
در کنار رشدهای اخیر، سایه تهدیدهایی همچون قیمتگذاری دستوری و ناترازی انرژی همچنان بر سر بازار سنگینی میکند. با این وجود، فعالان بازار معتقدند که کاهش ریسکهای منطقهای و بهبود فضای اقتصادی، فرصت مناسبی برای رشد پایدار بورس فراهم کرده است.
«معصومه طاهرخانی» کارشناس بازار سرمایه، ورود یک همت نقدینگی به بازار و خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت را از نشانههای مثبت اخیر دانست و گفت: این عوامل، مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته و میتواند دیدگاه بهتری نسبت به آینده ایجاد کند.
وی با اشاره به تأثیر بالای عوامل سیاسی بر روند بازار، تصریح کرد: عوامل کلان بازار بیشتر از آنکه به عملکرد شرکتها یا روندهای اقتصادی داخلی وابسته باشد، به تحولات سیاست خارجی، به ویژه تحریمها و مذاکرات هستهای مرتبط است.
طاهرخانی کاهش ریسک تنشهای منطقهای، اعلام خبر از سرگیری مذاکرات هستهای پس از دو سال و جا ماندن بازار سرمایه از بازارهای موازی، به ویژه ارز، را از مهمترین دلایلی دانست که در روزهای اخیر تا حدودی خیال فعالان بازار را راحت کرده است.
وی افزود: افزایش نرخ دلار در سامانه نیما نیز انگیزه بیشتری برای سرمایهگذاری در بورس ایجاد کرده است.
با این حال، او تهدیدهایی نظیر قیمتگذاری دستوری و ناترازی انرژی را همچنان از موانع اصلی رشد پایدار بازار در میانمدت عنوان کرد.
در بخش دیگری از صحبتهای خود، طاهرخانی به نامه اخیر درباره افزایش سرمایه خودروسازها از محل تجدید ارزیابی داراییها اشاره کرد و گفت: اگرچه این موضوع هر چند سال یکبار مطرح میشود و میتواند اثرات روانی کوتاهمدتی داشته باشد، اما زیان انباشته ناشی از قیمتگذاری دستوری با این اقدامات قابل رفع نیست.
او همچنین کاهش تعرفه واردات خودرو و برنامه دولت برای واردات خودروهای خارجی را چالشی جدی برای خودروسازهای داخلی دانست و گفت: این موضوع میتواند بر رقابتپذیری و سوددهی آنها تأثیر منفی داشته باشد.
در خصوص بودجه سال ۱۴۰۳، طاهرخانی افزایش پیشبینیشده فروش اوراق مالی اسلامی توسط دولت را زنگ خطری برای بازار دانست و ابراز امیدواری کرد که این موضوع در بررسیهای مجلس تعدیل شود.
وی در پایان تأکید کرد: اگرچه ورود نقدینگی و ثبت رکورد شاخص کل نشانههای مثبتی برای بازار است، اما همچنان تهدیدهای زیادی وجود دارد که میتواند روند مثبت بازار را متزلزل کند.