تاریخ: ۰۵ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۸:۴۸
بازدید: ۲۴
کد خبر: ۳۵۹۹۱۳
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

رشد حاشیه سود صنایع بورسی با وجود قطع برق تابستانی

رشد حاشیه سود صنایع بورسی با وجود قطع برق تابستانی
‌می‌متالز - حاشیه سود خالص صنایع منتخب بورسی از ۱۲.۶ درصد در بهار امسال به ۱۳ درصد در تابستان رسید؛ این در حالی است که اعمال محدودیت ۹۰ روزه انرژی موجب این رشد اندک شده و بدون آن حاشیه سود خالص صنایع بورسی با رشد قابل‌توجهی همراه می‌شد.

به گزارش می‌متالز، داده‌های اداره میز‌های صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌دهد؛ حاشیه سود خالص صنایع منتخب بورسی از ۱۲.۶ درصد در بهار امسال به ۱۳ درصد در تابستان رسیده است.

بر اساس این گزارش اعمال محدودیت در مصرف انرژی برق برای بازه زمانی ۹۰ روزه خرداد امسال تا ۱۶ شهریور امسال از مهم‌ترین دلایلی بوده که موجب رشد اندک سودآوری صنایع بورسی در فصل تابستان شده است؛ در حالی که اگر این محدودیت‌ها وجود نداشت، حاشیه سود خالص صنایع بورسی با رشد قابل‌توجهی همراه می‌شد.

با وجود این اما، سودآوری در صنایع «فرآورده‌های نفتی» به میزان ۲ همت، «خدمات فنی و مهندسی» به میزان ۵ همت و «عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم» به میزان ۴.۵ همت در فصل تابستان امسال رشد داشته است.

بر این‌ اساس، رشد ۸ درصدی نرخ تسعیر ارز و اصلاحیه نرخ سوخت و خوراک گاز در سال ۱۴۰۲ از مهم‌ترین دلایل رشد صنایع «فرآورده‌های نفتی و عرضه برق، گاز، بخار و آب گرم» بوده است.

همچنین، داده‌های آماری این گزارش نشان می‌دهد؛ حاشیه سود خالص صنایع منتخب بازار سرمایه در تابستان سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به ترتیب ۱۴.۵ و ۱۴.۷ درصد بوده است.

مقایسه این آمار‌ها نمایان‌گر این است که حاشیه سود خالص این صنایع، به‌ رغم افزایش نرخ دلار، به دلیل تشدید اعمال محدودیت‌های برق در تابستان امسال تحت تأثیر جدی قرار گرفته است.

۴ دلیل افت تولید صنایع بورسی در تابستان

گفتنی است پیش‌ از این نیز گزارش معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌داد که از میانه فصل بهار تا میانه فصل تابستان امسال، تولید صنایع منتخب بازار سرمایه از جمله خودرو، فلزات اساسی و کانه‌های فلزی به ترتیب با افت ۲۸، ۳۹ و ۱۵ درصدی روبه‌رو شده است. این کاهش‌ها عمدتاً ناشی از ۴ دلیل اصلی از جمله ناترازی انرژی، تغییرات نرخ ارز، نرخ خوراک و قیمت‌گذاری دستوری بوده است.

روند تولیدات صنعت فرآورده‌های نفتی، اما تغییر چندانی نداشته است. بر این‌ اساس، میزان تولید این صنعت ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب بوده است. همچنین روند تولید صنعت مواد و محصولات شیمیایی ۱۱ درصد رشد داشته است.

تغییر روند تولید از مهرماه

با این‌ حال این روند از مهرماه شکل دیگری به خود گرفت چنان که پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد طی مهرماه سال ۱۴۰۳ شاخص تولید شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۲/۱ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۱۰ درصدی مواجه شده است.

در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی بورسی ۹ رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ۶ رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید را تجربه کرده‌اند. رشته فعالیت‌های کاشی و سرامیک، تجهیزات برقی و غذایی و آشامیدنی به‌ جز قند و شکر بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیت‌های چوب و کاغذ، فلزات پایه و دارو بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته‌اند.

همچنین طی مهرماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، شاخص تولید تمامی رشته فعالیت‌ها افزایش‌ یافته است که بیشترین سهم متعلق به رشته فعالیت‌های کاشی و سرامیک، خودرو و قطعات و لاستیک و پلاستیک بوده است.

همچنین شاخص تولید شرکت‌های معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۱۳/۵ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۷۰ درصدی مواجه شده است.

گفتنی است طی مهرماه سال ۱۴۰۳ شاخص فروش شرکت‌های صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۶/۸ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۹/۹ درصدی مواجه شده است.

در مهرماه سال ۱۴۰۳ نرخ رشد ماهیانه قیمت فعالیت‌های صنعتی بورسی افزایش ۱/۱ درصدی داشته و رشد نقطه‌ به‌ نقطه با کاهش ۳/۲ واحد درصدی نسبت به ماه قبل به ۹/۱۹ درصد رسیده است. گفتنی است میانگین سالیانه شاخص قیمت فعالیت‌های صنعتی بورسی در مهرماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل ۵ واحد درصد کاهش‌ یافته و میزان ۱/۲۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

منبع: شادا

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت