به گزارش میمتالز، سیدامیر طباطباییان، مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه در پنل «مدیریت آب در شرکت فولاد مبارکه» با گفتمان مرتبط «مسیر سبز» اظهار کرد: بر اساس آمار، آب مورد استفاده در صنعت کشور ۳ الی ۴ درصد از مصارف آبی را به خود اختصاص میدهد و بخش عمده آب در بخش کشاورزی و شرب مصرف میشود. این در حالی است که میزان مصرف آب در بخش صنعت در کشورهای توسعه یافته بین ۲۰ تا ۲۵ درصد است که این یکی از شاخصهای توسعه یافتگی کشورهای صنعتی است.
وی با بیان اینکه برخلاف باور عموم فولاد صنعتی آببر نیست و تنها یک درصد از مصرف آب کشور را به خود اختصاص میدهد اضافه کرد: برای تولید هر کیلوگرم فولاد در فولاد مبارکه از ابتدای چرخه تولید تا انتها زدیک به دو و نیم لیتر آب مصرف میشود، این در حالیست که برای تولید یک کیلو گندم و یا یک کیلو هندوانه بالای ۳۰۰ الی ۴۰۰ لیتر آب مصرف میشود.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه گفت: صنعت فولاد انرژی بر است، اما آببر نیست، نکته دوم اینکه فرآیند تولید فولاد بنا بر مکان تأسیس آن صنعت، متفاوت است. ما صنایع فولادی داریم که نزدیک دریا احداث میشوند و با رویکرد استفاده از آب دریا جهت خنک کنندگی تجهیزات و از سوی دیگر صنایعی هستند که دور از دریا و یا منابع آب فراوان قرار دارند که فرآیندهای ما در فولاد مبارکه بر اساس کارخانهها در شرایط خشک و نیمه خشک است.
وی با بیان اینکه در کشور ایران عمده صنایع فولادی در مرکز کشور و نزدیک معادن به دلیل توزیع قرار دارند، اضافه کرد: طراحی سیستمهای خنککاری این شرکتها بر اساس مناطق خشک و نیمه خشک است.
اگر شرکتی کنار آب دریا باشد و هدف آن استفاده از آب دریا برای خنک کاری باشد، بین ۱۵ تا ۲۵ لیتر به ازای یک کیلوگرم فولاد، آب مصرف میکند، اما اگر این شرکت در مناطق خشک و نیمه خشک راهاندازی شود بین دو و نیم تا ۵ لیتر آب برای هر کیلو فولاد آب مصرف میشود.
طباطباییان گفت: ما در فولاد مبارکه به ازای هر تن فولاد دو و نیم لیتر آب به ازای هر کیلو فولاد مصرف میکنیم و رکورد مصرف ۲.۲ لیتر را برای یک کیلو فولاد در سال ۱۴۰۱ داشتهایم.
وی تصریح کرد: کاهش مصرف آب در فرآیندهای تولید از رویکردهای فولاد مبارکه است، برای مثال ما از برجهای خنککننده استفاده میکنیم و این برجها را به خنککننده خشک یا هیبریدی تبدیل کردهایم که مصرف آب را در فرآیند تولید کاهش میدهد. موضوع بعدی بحث تصفیه و بازچرخانی آب است، ما پسابهای موجود در شرکت و شهرهای اطراف را تصفیه میکنیم و در تولید استفاده میکنیم.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه این شرکت سهم کمتر از یک درصدی در حوزه زایندهرود دارد، افزود: طبق آمار وزارت نیرو کل حوضه آبریز زایندهرود عددی نزدیک به ۵۰ تا ۶۰ میلیون متر مکعب آب به صنعت میدهد و این ۵۰ تا ۶۰ میلیون لیتر مکعب در مقابل آبی که برای بخش کشاورزی توزیع میشود، حدود یک درصد و کمتر است، ما اگر این یک درصد را از این حوزه کاهش دهیم نباید انتظار داشته باشیم که احیای زایندهرود را داشته باشیم، ما به عنوان بخش صنعت اقدام خودمان را انجام میدهیم، اما در حوزه کشاورزی، شرب و تمام حوزههای دیگر بر اساس نیاز خودشان و سهم خودشان باید برداشت خود را کاهش دهند.