به گزارش میمتالز، طی مصاحبهای با «آیدین زینالزاده» کارشناس حوزه معدن سوالاتی را در حوزه تبعات معدنکاری بر محیط زیست با تمرکز بر دو موضوع فرسایش و نابودی خاک و تولید کربن و گازهای آلاینده انجام داده است.
این کارشناس معدنی در پاسخ به این سوال که آیا از همان آغاز فعالیت معدنی تخریب محیط زیست آغاز میشود؟ گفت: اکتشاف تاثیر زیادی روی مسائل زیستمحیطی ندارد، زیرا مرحله به مرحله انجام میشود و دو مرحله اول یعنی شناسایی و پیگیری آن غیر فیزیکی است. معمولا در دنیا لایه A خاک که لایه حاصلخیز است را در یک محلی دپو و بعد از پایان عمر معدن دوباره به محل قبل باز میگردانند و ما هم به جای جریمه معدنکار باید چنین کاری را لحاظ کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که راهکار جلوگیری از فرسودگی معادن چیست، اظهار کرد: به جای متروکه شدن باید معادن را احیا و به حالت قبل بازگردانیم. معادن در چهار مرحله دستهبندی میشوند، اکتشاف، استخراج، فرآوری، و مرحله چهارم بازسازی است که در ایران مرحله ۴ نداریم، زیرا مرحله آخر به عهده منابع طبیعی است.
آیدین زینالزاده در پایان نیز درباره میزان افزایش حجم تولید کربن و سهم معادن در آن افزود: بحث تولید کربن یک بحث گمراهکننده است، زیرا بشر با تنفس هم کربن تولید میکند. مثلا با بازسازی و نوسازی تجهیزات و حرکت به سمت برق به جای انرژیهای فسیلی صرفا تولید کربن کم خواهد شد، اما هیچگاه متوقف نخواهد شد، زیرا در زنجیره تولیدشان کربن تولید خواهد شد و به صفر نمیرسد.
بحث تخریب محیط زیست توسط فعالیت معدنی هم خیلی به چشم آمده و هم بسیار مورد توجه قرار گرفته است به طور مثال بسیاری از اقدامات مخرب به چشم نمیآید مانند چرا دام و توسعه کشاورزی و یا جادهسازی و شهرسازی، بسیاری، اما همواره نخستین چیزی که به تخریب محیط زیست ربط داده میشود فعالیت معدنی است. تمام فعالیتهای تولیدی، مورد نیاز از معادن تامین میشوند، لذا نمیتوان زندگی راحتی بدون معدن داشت، زیرا از وسایل ارتباطی جدید تا شهرسازی و وسایل نقلیه همه وابسته به معدن هستند.
منبع: روزگار معدن