تاریخ: ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۸:۲۷
بازدید: ۳۴
کد خبر: ۳۶۱۲۴۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
یادداشتی از علی‌رضا باغانی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری ایرانیان تحلیل؛

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

چشم‌انداز بازار نقره در جهان
‌می‌متالز - علی‌رضا باغانی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه‌گذاری ایرانیان تحلیل، در یادداشتی به بررسی تولید، فروش و بازار نقره در جهان پرداخته است.

به گزارش می‌متالز، در این یادداشت آمده است:

از نقره در بخش‌های مختلف اقتصاد جهان شامل صنایع الکترونیک، پنل‌های خورشیدی، خودرو‌های برقی و جواهرآلات استفاده می‌شود و عملکرد این فلز گران‌بها سال جاری میلادی چشمگیر بوده است. بازار نقره از بازار طلا بسیار کوچک‌تر است، اما بازده آن در سال‌های مختلف بسیار مثبت بوده است. برای درک وضعیت بازار باید ویژگی‌های آن را بررسی کنیم. میزان عرضه، تقاضا، تولیدکنندگان بزرگ شامل کشور‌ها و شرکت‌ها، عوامل موثر بر بازار از جمله عوامل سیاسی و اقتصادی، دیدگاه موسسات تحلیل‌گر درباره افق بازار و قیمت‌ها و ... همگی جزء ویژگی‌های بازار نقره هستند.

موسسه نقره در گزارش جدید خود برخی ویژگی‌های بازار نقره را توصیف کرده است. در این گزارش آمده است، سال گذشته میلادی مصرف نقره در بخش صنعت جهان به رکوردی جدید رسید. انتظار می‌رود مصرف در این بخش سال جاری با ۹ درصد رشد به ۷۱۱ میلیون اونس برسد. امسال مصرف این فلز گرانبها در تولید پنل‌های خورشیدی با ۲۰ درصد رشد به ۲۳۲ میلیون اونس افزایش می‌یابد. از سوی دیگر، مصرف در بخش جواهرآلات ۴ درصد رشد خواهد کرد، اما تقاضا برای شمش و سکه نقره ۱۳ درصد کاهش می‌یابد. پیش‌بینی می‌شود امسال بازار با ۱۸۲ میلیون اونس کسری مواجه شود.

میزان مصرف جهانی نقره سال جاری ۱.۲۱ میلیارد اونس خواهد بود. سال جاری برای چهارمین سال پی در پی بازار دچار کسری می‌شود. از نظر تحلیل‌گران، میزان بالای کسری به رشد قیمت‌ها منجر می‌شود. در نمودار زیر میزان کسری عرضه نقره در چند سال اخیر و میزان مربوط به سال جاری (تا اواسط ماه پیش) نشان داده شده است:

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

عرضه و تقاضا برای نقره

در جدول زیر میزان عرضه و تقاضا برای نقره از سال ۲۰۱۵ تا سال گذشته و تخمین مربوط به سال جاری ارائه شده است. سال پیش تولید از معادن رشد مطلوب داشت.

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

تاثیر ترامپ

مایکل دیرینزو، رییس و مدیرعامل موسسه نقره معتقد است با آنکه پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا یک مانع در برابر رونق بازار نقره است و اعمال تعرفه بر کالا‌های صادراتی به آمریکا از سوی ترامپ در سال جدید بر بازار نقره تاثیر منفی می‌گذارد، اما عوامل دیگری وجود دارند که سبب رشد بازار خواهند شد. او در مصاحبه با خبرگزاری سی ان بی سی در پاسخ به یک سوال درباره تاثیر ترامپ بر بازار نقره در سال آینده گفت: برخی عوامل مشخص و برخی نامشخص هستند. در حال حاضر تلاش می‌شود تاثیر ریاست جمهوری ترامپ بر بازار مواد خام از جمله نقره پیش‌بینی شود. سال ۲۰۱۶ که ترامپ در انتخابات آمریکا پیروز شد این عامل بر بازار مواد خام داشت. رشد ارزش دلار یک عامل بسیار مهم است، زیرا از این ارز برای قیمت‌گذاری مواد خام استفاده می‌شود. رشد ارزش دلار بر بازار‌ها فشار وارد می‌کند. شاخص دلار در هفته‌های اخیر رشد کرده و اگر این رشد ادامه یابد قیمت‌ها کاهش می‌یابد.

تعرفه بر کالا‌های وارداتی به آمریکا یک عامل منفی است. این عامل بر بازار فلزات گرانبها بویژه نقره تاثیر منفی دارد. آقای دیرینزو می‌گوید: "خبر برنامه ترامپ برای اعمال تعرفه بر کالا‌های صادراتی به آمریکا یک خبر منفی است. این سوال مطرح است که آیا این تعرفه بر تقاضای چین برای مواد خام تاثیر می‌گذارد؟ اگر چنین تاثیری گذاشته شود بازار نقره هم از این عامل تاثیر می‌پذیرد. نقره هم کاربرد سرمایه‌گذاری دارد و هم کاربرد صنعتی. باید منتظر بمانیم تا مشخص شود ترامپ چه اقداماتی انجام می‌دهد و اکنش چین و اروپا به این اقدامات چه خواهد بود. " موسسه نقره معتقد است سال آینده مصرف نقره در چین رشد خواهد کرد. پیش‌بینی می‌شود مصرف نقره در بخش صنعت چین به ۲۱۰ میلیون اونس برسد.

وضعیت نرخ‌های بهره در آمریکا و دیگر اقتصاد‌های بزرگ یک عامل مهم است. اقدامات ترامپ می‌تواند به رشد تورم منجر شود و در این حالت بانک مرکزی نرخ‌های بهره را بار‌ها پایین نخواهد آورد. نتیجه این عامل افزایش ارزش دلار و فشار بر بازار مواد خام است. اگر بانک مرکزی بار‌ها نرخ‌های بهره را پایین آورد وضعیت برای بازار نقره بهتر خواهد شد. در دوران‌هایی که نرخ‌های بهره پایین آورده می‌شود سرمایه‌گذاران به سمت دارایی‌هایی نظیر نقره می‌روند.

عامل بعدی وضعیت اقتصاد چین است. سال جاری ضعف در اقتصاد این کشور ادامه داشته و سال آینده احتمالا نرخ رشد پایین‌تر از امسال خواهد بود. ضعف تقاضای داخلی یک چالش بزرگ برای دولت چین است. این ضعف به بخش تولید و مسکن فشار وارد کرده است. اگر دولت چین نتواند از طریق اجرای برنامه‌های حمایتی بر مصرف داخلی بیفزاید مصرف مواد خام رشد چشمگیر نخواهد داشت. یک راه حل صادرات است، اما شرکای تجاری چین نسبت به این اقدام واکنش نشان می‌دهند. این یعنی سال آینده دولت چین برای حفظ رشد اقتصاد باید اقدامات موثر جهت تشویق مصرف داخلی انجام دهد.

جنگ تجاری یک احتمال نگران‌کننده برای اقتصاد جهان و بازار مواد خام است. ترامپ از اعمال تعرفه به عنوان سلاح و وادار کردن صادرکنندگان کالا به آمریکا به انجام خواست‌های او استفاده می‌کند. قطعا کشور‌هایی که بر کالا‌های صادراتی شان به آمریکا تعرفه اعمال می‌شود به این اقدام واکنش نشان می‌دهند و نتیجه این امر ضعف اقتصاد‌ها و بازارهاست.

بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نقره

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدکننده نقره

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

انتظار می‌رود سال جاری میلادی عرضه نقره از معادن به ویژه در مکزیک، شیلی و آمریکا رشد کند. بازار نقره سال جاری عملکرد بهتر از طلا داشته و دیدگاه برخی تحلیل‌گران این است که سال آینده نیز عملکرد این فلز بهتر از طلا خواهد بود.

عوامل موثر بر قیمت‌ها

خرید، فروش و فعالیت‌های سفته‌بازانه بر قیمت نقره تاثیر می‌گذارند. البته عوامل دیگر بطور مستقیم و غیرمستقیم بر بازار موثر بوده‌اند. وضعیت مصرف در بخش صنعت که حوزه اصلی مصرف نقره است و سهم ۵۶ درصدی در مصرف این فلز دارد، مصرف در بخش جواهرآلات که سهم ۳۳ درصدی در مصرف نقره دارد و نیز سرمایه‌گذاری که سهم ۱۱ درصدی دارد همگی بر بازار نقره موثر هستند. از آنجا که نقره مانند پول عمل می‌کند عواملی نظیر تغییرات ارزش دلار، نرخ‌های بهره به ویژه در آمریکا، وضعیت تورم، عملکرد بورس‌های بزرگ و تحولات سیاسی بر بازار این فلز گرانبها تاثیر دارند. نکته دیگر این است که بازار نقره نسبت به بازار طلا بسیار کوچک‌تر است در نتیجه تاثیرپذیری آن از عوامل موثر بر قیمت‌ها بیشتر است.

دیدگاه‌های بانک‌های بزرگ

در ابتدای سال جاری میلادی هنگامی‌ که قیمت نقره زیر ۲۵ دلار قرار داشت چند بانک سرمایه‌گذاری افق قیمت این فلز در سال جاری را پیش‌بینی کردند. دیدگاه آنها مثبت بود.

بانک جی پی مورگان در گزارش خود با اشاره به کاهش نرخ‌های بهره در آمریکا و افت نرخ بازده اوراق ۱۰ ساله خزانه پیش‌بینی کرد قیمت نقره پایان سال جاری به ۳۴ دلار در هر اونس می‌رسد. این پیش‌بینی تحقق یافت البته قیمت‌ها در آن سطح باقی نماند و کاهش پیدا کرد.

سیتی گروپ و کامرتس بانک پیش‌بینی کرده بودند قیمت نقره به ۳۱ دلار می‌رسد. آنچه اتفاق افتاد مثبت از پیش‌بینی آنها بود.

بانک جی پی مورگان در تازه‌ترین پیش‌بینی خود، به رشد قیمت نقره به ۳۸ دلار در اواخر سال آینده میلادی اشاره کرده است. این بانک معتقد است رقم قیمت طلا در پایان سال آینده ۳۰۰۰ دلار است.

بانک یو بی اس معتقد است؛ پایان سال آینده میلادی قیمت هر اونس نقره بین ۳۶ تا ۳۸ دلار نوسان خواهد کرد.

برخی نهاد‌های سرمایه‌گذاری و تحلیل‌گر دیدگاه‌های بسیار مثبت‌تر درباره افق بازار نقره دارند. در زیر یکی از این پیش‌بینی‌ها ارائه شده است:

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

وضعیت مصرف نقره در بخش صنعت جهان

تازه‌ترین گزارش از وضعیت بخش تولید کارخانه‌ای اقتصاد‌های بزرگ یعنی آمریکا، چین و اروپا از ضعف این بخش حکایت دارد. شاخص فعالیت‌ها در ماه گذشته میلادی عموما زیر ۵۰ بوده و این یعنی فعالیت‌ها کاهش یافته است. درباره افق این بخش در سال جدید دیدگاه‌ها چندان مثبت نیست، زیرا انتظار می‌رود اقدامات ترامپ در حوزه اعمال تعرفه بر کالا‌های صادراتی به آمریکا سبب اختلال در بازار‌ها و ضعف اقتصاد‌ها شود و از تقاضا برای مواد خام کاسته شود. حتی اگر تنش‌های تجاری به جنگ تجاری تبدیل نشود ضعف اقتصاد چین بر بازار مواد خام فشار وارد خواهد کرد. سناریو‌هایی که درباره وضعیت اقتصاد چین در سال آینده مصرف است عموما منفی است. با این توضیحات، پیش‌بینی می‌شود، نرخ رشد دومین اقتصاد بزرگ جهان سال جدید پایین‌تر از امسال باشد. همچنین احتمالا سال‌های بعد نرخ رشد پایین‌تر می‌رود. در زیر مصرف صنعتی نقره در یک دهه اخیر نشان داده شده است.

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

عامل کمیابی

سال جاری میلادی قیمت طلا و نقره رشد چشمگیر داشته و برخی تحلیل‌گران با اشاره به کمیابی نقره می‌گویند رشد قیمت این فلز در بلندمدت بسیار بیشتر از طلا خواهد بود. برخی تحلیل‌گران خوش‌بین چندی پیش رقم ۴۰ دلار را برای هر اونس نقره در پایان سال جاری پیش‌بینی کرده بودند، اما به علل مختلف رشد قیمت طلا و نقره چند هفته پیش متوقف و معکوس شد. ماه اکتبر قیمت نقره به ۳۵ دلار رسید، اما بازار از آن زمان یعنی دو ماه اخیر نزولی بوده است. پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به رشد شاخص دلار و برخی پیش‌بینی‌ها درباره نرخ‌های بهره در آمریکا منجر شد و بر بازار طلا و نقره فشار وارد کرد. به همین دلیل روند رشد قیمت‌ها معکوس شد. قیمت طلا ماه اکتبر به ۲۸۰۰ دلار رسیده بود. قیمت نقره ژانویه سال ۱۹۸۰ به رکورد ۵۰.۴ دلار رسیده بود. برخی تحلیل‌گران معتقدند عبور از این رقم و ثبت رکورد جدید محتمل است. در نمودار‌های زیر عملکرد طلا و نقره در سال جاری میلادی تا ماه اکتبر که قیمت‌ها رشد کرده بود نشان داده شده است.

چشم‌انداز بازار نقره در جهان

با این حال تحلیل‌گران معتقدند عامل کمیابی سبب رشد قیمت نقره در سال جدید و سال‌های بعد خواهد شد. بازار نقره همچنان با کسری عرضه مواجه خواهد بود و این یعنی بازار رونق خواهد داشت. نقره از لحاظ بنیادی تمامی مولفه‌های رشد قیمت را دارد. بسیاری از تحلیل‌گران در موسسات سرمایه‌گذاری اواخر ماه اکتبر افق قیمت‌ها در پایان سال جاری را رقم ۴۰ دلار پیش‌بینی کرده بودند. عامل مهم اختلال آور که سبب معکوس شدن بازار شد پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا بود.

اینفوگرافی تولید نقره

از نقره در ۵۰۰۰ سال گذشته در بخش‌های مختلف زندگی انسان‌ها و به شکل‌های گوناگون نظیر سکه، آلیاژ و جواهرآلات استفاده شده است. مصرف صنعتی این فلز در دو سال اخیر ۱۱ درصد رشد کرده است. رشد مصرف در بخش تولید پنل‌های خورشیدی در دو سال اخیر ۶۴ درصد بوده است. سال پیش تولید کلی نقره ۰.۱ درصد کاهش یافت و این کاهش به رغم رشد مصرف در بخش صنعت حاصل کم‌تر شدن مصرف در بخش جواهرآلات و ابزارآلات نقره‌ای بود. در این دو بخش کاهش تقاضا به ترتیب ۱۳ درصد و ۲۵ درصد بود. در اینفوگرافی ۱۵ تولیدکننده بزرگ نقره در سال قبل معرفی شده‌اند. مکزیک، چین و پرو در صدر فهرست قرار دارند. این سه کشور در مجموع بیش از نیمی از نقره جهان را تولید کردند. در جدول زیر بزرگ‌ترین تولیدکنندگان نقره جهان در سال قبل، میزان تولید و سهم آنها در تولید این فلز گرانبها ارائه شده است. رقم کلی تولید نقره در جهان ۸۳۱ میلیون اونس بوده است.

در سال آینده میلادی بازار‌ها بیش از امسال نوسان خواهند داشت و تغییراتی که به دلایل مختلف در تجارت جهانی، نرخ رشد اقتصاد‌های بزرگ، تعاملات کشور‌ها و ... رخ می‌دهد، سبب ابهام درباره حوزه‌های سرمایه‌گذاری خواهد شد. به همین دلیل توصیه می‌شود تا چند ماه آینده و رفع برخی ابهام‌ها به ویژه درباره اقدامات دولت جدید آمریکا تصمیم‌گیری‌ها محتاطانه باشد.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

عناوین برگزیده