به گزارش میمتالز، معاملات دیروز بورس تهران در شرایطی دنبال شد که ریسکهای جدیدی به مختصات معاملات بازارها افزوده شده است. اما چنان که میدانیم، روزهای پیش رو برای بازار سهام متفاوت از هفتههای قبل است. سرنوشت تنشهای سیاسی در کنار رونمایی از شوکهای جدید میتواند معاملات این هفته را متمایز از قبل کند. این در حالی است که علاوه بر این مساله، رشد ناگهانی شاخصهای سهامی در هفتههای اخیر سبب شده است تا کارشناسان و تحلیلگران مجالی برای استراحت و اصلاح کوتاهمدت بازار سهام در نظر بگیرند. ضمن اینکه تا قبل از وقوع ریسکهای جدید به نظر میرسید کانال ۲میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی برای اهالی بازار سرمایه دردساز شود و دوام چندانی نداشته باشد.
از دیدگاه کارشناسان، با وجود افت اخیر قیمتها و همچنین این واقعیت که بسیاری از نمادها تحت تاثیر تنشهای بیرونی قرار دارند، اوضاع همچنان به نفع بورس است. با این اوصاف در حال حاضر عوامل مثبت و منفی بر سر راه تصمیمگیری معامله گران این بازار قرار گرفته است؛ عواملی که سردرگمی و سرگیجه سرمایهگذاران را به دنبال داشته و مانع اتخاذ استراتژی مشخص برای ماندن یا خروج از دادوستد سهام خواهد شد.
اما چنانچه ریسکهای سیاسی ادامه یابد، به دلیل اینکه از عوامل غیراقتصادی نشات میگیرد، تاثیر مخربی بر بازار خواهد داشت. این موضوع در کنار عوامل بازاری، از جمله ریسکهای اقتصادی به نگرانی و ریسک گریزی در بورس منجر شده است. تقابل این عوامل منفی سردرگمی سهامداران را به دنبال داشته است؛ موضوعی که به نظر میرسد طی روزهای آتی با توجه به سیاستهای در پیش گرفتهشده، کمی پررنگتر شود و بازار ریسک پذیری بیشتری را قبول نکند.
به رغم فضای منفی حاکم بر دادوستدهای دو روز اخیر بورس تهران، اکثر کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که شاخصهای سهامی بهراحتی میتوانند به مدار مثبت برگردند؛ بهویژه اگر حمایت سیاستگذار اقتصادی از بازار سرمایه پررنگتر از روزهای گذشته شود. این موضوع را میتوان اینطور بیان کرد که بورس در قیاس با رقبایش بیشترین جاماندگی از رشد را دارد؛ بنابراین اشباع رشد در بازارهای موازی میتواند شرایطی را فراهم کند که طی آن پولهای سرگردان وارد بازارهای موازی نشوند. البته این امر منوط به آن است که بورس بازان با کمترین ریسک سیاسی و اقتصادی درگیر باشند. قرار گرفتن در میان ریسکهای گوناگون، بهعنوان عاملی منفی موجب تسریع خروج پول از گردونه دادوستدهای سهامی خواهد شد.
در مجموع اگر عوامل موثر بر سهام را به عوامل روانی و بنیادی دسته بندی کنیم، میتوان گفت همچنان «متغیر روانی متاثر از ریسکهای سیاسی» و «متغیرهای بنیادی» سهم قابل توجهی در معادلات کنونی بازار دارند. این وضعیت در تحلیلگریزی بازار سهام نقش مهمی ایفا میکند. از سویی با توجه به اینکه متغیر نخست پیشبینیپذیری بازار را کاهش میدهد، میتواند شرایطی را فراهم کند که به موجب آن ترس گسترده سهامداران را رقم بزند. رفتارهای توده وار معاملهگران که عموما از هراس معاملاتی نشات گرفته، موید همین موضوع است.
منبع: دنیای اقتصاد