به گزارش میمتالز، اخبار مثبت از بازار ارز توافقی، محرک اصلی صعود شاخص کل بود و به نظر میرسد تثبیت شاخص در این محدوده میتواند زمینه ورود پولهای مردد را به بازار فراهم کند.
در پایان معاملات امروز (شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳)، شاخص کل با جهش ۵۸ هزار واحدی در سطح ۲ میلیون و ۶۰۱ هزار واحد قرار گرفت. این سطح جدید رکوردی تاریخی برای بازار سرمایه محسوب میشود. همچنین شاخص هموزن نیز با رشدی بیش از ۲ درصد همراه بود که نشاندهنده عملکرد مثبت گسترده در میان تمامی گروههای بورسی است.
۹۷ درصد نمادهای بازار در محدوده مثبت بسته شدند و ۶۳۷ نماد با صف خرید به کار خود پایان دادند. تقاضای بازار بیشتر به سمت سهمهای دلاری معطوف بود و گروههای خودرویی و بانکی از جذابترین گزینهها برای سرمایهگذاران به شمار رفتند.
در گروه خودرویی، نمادهای «خودرو» و «سایپا» با صف خرید سنگین همراه بودند. همچنین در گروه بانکی، «بانک ملت» با بالاترین حجم معاملات و برترین صف خرید، توجه ویژه سرمایهگذاران را به خود جلب کرد.
این روز موفق در بازار سرمایه نشاندهنده بازگشت اعتماد سرمایهگذاران و تأثیر مثبت سیاستهای جدید ارزی بر روند معاملات بود.
در معاملات روز شنبه (۲۴ آذرماه ۱۴۰۳)، ارزش معاملات خرد بازار سرمایه به حدود ۸۴۰۰ میلیارد تومان رسید که نسبت به روز پیشین، کاهشی معادل ۴۰۰ میلیارد تومان را نشان میدهد
با این حال، نکته قابل توجه بازار امروز (شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳)، ورود سنگین پول حقیقی بود؛ رقمی بیش از ۲۸۰۰ میلیارد تومان که رکوردی از سال ۱۳۹۹ تاکنون محسوب میشود و نشاندهنده بازگشت اعتماد سرمایهگذاران حقیقی به بازار است.
گروههای خودرویی، بانکی و فلزات اساسی امروز بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. این در حالی است که سهمهای دلاری همچنان محور اصلی توجه سرمایهگذاران بودند و تقاضای بالایی را تجربه کردند.
در سمت دیگر بازار، صندوقهای درآمد ثابت برای پنجمین روز متوالی خروج پول را ثبت کردند و شاهد خروج ۱۱۸۴ میلیارد تومان سرمایه بودند که نشاندهنده افزایش تمایل به سرمایهگذاری در سهام است.
همچنین، صندوقهای طلا نیز امروز با روند مثبت بازگشایی شدند و ورودیی پول ۴۴۵ میلیارد تومانی را به خود اختصاص دادند. همچنین ارزش معاملات صندوقهای طلا در روز جاری به ۳۷۴۹ میلیارد تومان رسید و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
یکی از مهمترین اخبار امروز (شنبه ۲۴ آذرماه ۱۴۰۳)، حذف دلار نیمایی بود. دلار نیمایی که در ابتدای سال جاری با نرخ ۴۰ هزار تومان معامله میشد، اکنون در مرکز مبادله به حدود ۶۵ هزار تومان رسیده که نشان از رشد ۶۰ درصدی این نرخ دارد. کارشناسان معتقدند که حذف این نرخ میتواند چهار سال افت بازار سرمایه را جبران کند و در صورت کنترل نرخ بهره و نبود تنشهای اقتصادی، بورس به روند صعودی خود ادامه خواهد داد.
«عبدالناصر همتی» وزیر اقتصاد، در توییتی به صراحت اعلام کرد که قیمتگذاری دستوری در بازارها، به ویژه بازار ارز، تنها باعث رانت، فساد، سفتهبازی و التهاب بیشتر میشود.
وی تأکید کرد: تا زمانی که تورم مهار نشود، دفاع از نرخهای ارز غیرواقعی نه تنها ماندگار نیست، بلکه به نابودی ذخایر ارزی کشور و تهدید امنیت اقتصادی منجر خواهد شد.
بر اساس اعلام رسمی بانک مرکزی، از امروز نرخ نیما به صورت توافقی تعیین میشود. همچنین از ابتدای بهمنماه، شرکتهای پتروشیمی، پالایشی، فولادی، صنایع فلزات رنگین و فرآوردههای نفتی میتوانند ارز حاصل از صادرات خود را در بازار ارز تجاری به صورت توافقی عرضه کنند.
در حالی که برخی منابع از تثبیت نرخ ۶۵ هزار تومانی برای دلار توافقی خبر داده بودند، این موضوع بعداً تکذیب شد و تأکید شد که باید منتظر اعلام رسمی بانک مرکزی بود. بر اساس گزارش تسنیم، در حال حاضر صادرکنندگان، به ویژه پتروشیمیها، در حال ثبت نرخ پیشنهادی خود هستند و معاملات از ساعت ۱۴ آغاز میشود.
طبق اعلام رسمی، نرخ بهره بین بانکی در پایان هفته سوم آذرماه به ۲۳.۸۶ درصد رسید که بالاترین سطح از ابتدای سال جاری تاکنون است. برخی تحلیلگران علت اصلی افزایش این نرخ را به سختگیری بانک مرکزی در تزریق اعتبار به بانکها نسبت دادهاند.
اهالی بازار سرمایه بر این باورند که حذف ارز نیمایی و انتقال معاملات ارزی به بازار توافقی، به حذف یکی از بزرگترین ابزارهای رانت در اقتصاد ایران منجر خواهد شد. این اقدام میتواند با افزایش سودآوری شرکتها، وضعیت بازار سرمایه را بهبود ببخشد و جریان نقدینگی را به سمت تولید و سرمایهگذاری سوق دهد.
حذف ارزهای چندنرخی علاوه بر ایجاد شفافیت، تأثیرات بنیادی مثبتی بر بازار سرمایه خواهد داشت و به طور کلی این تصمیم به نفع اقتصاد کشور است.