به گزارش میمتالز، امیر توکلیرودی نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی گفت: پهنه صنعتی معدنی سنگان با ۵ مجموعه بزرگ صنایع معدنی، نقشی کلیدی در تأمین خوراک مجموعههای معدنی کشور و حتی جهان ایفا میکند. ما به دنبال تکمیل زنجیره این صنایع هستیم، اما با انحصارگری و واگذاری مخالفت جدی داریم، چون در این مدلها، مجموعهای برنده میشود که با سازوکارهای داخلی خود تصمیمگیری کرده و مردم منطقه از انتفاع این معادن محروم میمانند.
وی با اشاره به اینکه معادن به عنوان انفال، متعلق به مردم هستند، افزود: در فرآیندی که اخیراً با عنوان استخراج و فروش مطرح شده، ایمیدرو و مجموعههای مرتبط، به دنبال واگذاری محدودههای معادن هستند. از همان لحظههای ابتدایی، مخالفت خود را به صورت رسمی اعلام کردیم، چراکه این اقدام را نوعی انحصارگری میدانیم که منافع مردم را به خطر میاندازد.
نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی گفت: سوال اینجاست که انتفاع مردم سنگان از این واگذاریها کجاست؟ مردمی که امروز غرق در آلایندگی و گرد و غبار ناشی از فعالیتهای معدنی هستند و در جادههای پرتردد، جوانانشان را از دست میدهند. آیا این واگذاریها، منفعتی برای مردم منطقه خواهد داشت؟
وی با بیان اینکه این نگرانیها ریشه در دغدغههای عمیق مردمی دارد، تصریح کرد: یقین داشته باشید که این دغدغهها کاملاً جدی است و بر همین اساس، مخالفت صریح و شفاف خود را اعلام میکنم. این معادن سرمایه ملی ماست و به عنوان نماینده مردم، مخالف واگذاری آنها هستم.
امیر توکلیرودی با انتقاد از ابهامات پیرامون ذینفعان این واگذاری، گفت: هنوز مشخص نیست ذینفعان این واگذاری چه کسانی هستند. امروز نقش دولت، نقش حاکمیتی است؛ دولت مدیریت میکند و منِ نماینده، وظیفه نظارت دارم. اما وقتی پای بخش خصوصی به میان میآید، تضمینی برای پاسخگویی آنها به مردم و نمایندگان وجود ندارد.
وی در ادامه به تجارب گذشته اشاره کرد و افزود: تجربه نشان داده است که بسیاری از پیمانکاران بخش خصوصی در عمل، قوانین برداشت را رعایت نمیکنند و به اصطلاح گلخوری میکنند؛ یعنی مواد معدنی ارزشمند را از بین میبرند. این موضوع به معنای تضییع حقوق مردم است و ما به هیچ وجه اجازه چنین اتفاقی را نخواهیم داد.
نماینده مردم خواف و رشتخوار با اشاره به اقدامات نظارتی در این زمینه اظهار داشت: در قالب یک برنامه جامع و منسجم، هماهنگیهای لازم با مجموعههای شهرستانی، استانی و ملی صورت گرفته و مخالفت صریح و شفاف خود را به شخص وزیر اعلام کردهایم. همچنین، با هماهنگی دادستانی و شورای تأمین شهرستان، مخالفت خود را اعلام و بر لزوم جلوگیری از انحصارگری در این حوزه تأکید کردیم.
وی همچنین از نقشآفرینی مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در این موضوع خبر داد و گفت: با رایزنیهای صورتگرفته در مجمع نمایندگان استان، در نهایت نامه مخالفت با هرگونه واگذاری این مجموعه به امضای تمامی نمایندگان استان رسید.
امیر توکلیرودی خاطرنشان کرد: به طور ویژه، شخصاً با وزیر دیدار داشتم و به طور شفاف و صریح، مخالفت خود را اعلام کردم که وزیر نیز مسوولان و معاونان ذیربط را مأمور پیگیری مطالبات مردم کرد و جلسات مکرری با معاون معدنی، دکتر جعفری مدیرعامل ایمیدرو و دیگر مدیران مربوطه برگزار شد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: همه دستگاهها و مدیران به دنبال راهحل هستند، اما باید بدانند که ما همچنان قاطعانه ایستادهایم. هرگونه انحصارگری و واگذاری در این قالبها را قویاً رد میکنیم و تذکرات لازم را به طور شفاف به وزیر صمت دادهایم. اگر صدای نماینده شنیده نشود، قطعاً از مکانیسمهای نظارتی برای جلوگیری از این اقدام استفاده خواهیم کرد.
امیر توکلیرودی در پایان سخنان خود هشدار داد: بدون تعارف میگویم، اگر فرآیند قانونی رعایت نشود و اصول مردممداری، مصوبات شورای تأمین و خواستههای ۱۸ نماینده استان خراسان رضوی نادیده گرفته شود، ادبیات ما قطعاً متفاوت خواهد بود.
سنگ آهن سنگان خواف با بیش از یک میلیارد تن ذخیره یکی از ۱۰ معدن بزرگ سنگ آهن در جهان و تامینکننده خوراک اولیه برای تولید ۱۷.۵ میلیون تن کنسانتره، ۱۵ میلیون تن گندله و پنج میلیون تن سنگ آهن در ایران است.
مجموعه کانسارهای سنگ آهن سنگان در فاصله حدود ۳۰۰ کیلومتری جنو ب شرقی مشهد، ۶۸ کیلومتری جنوب غربی تایباد، ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی خواف و ۱۸ کیلومتری شمال شرقی سنگان در استان خراسان رضوی و نزدیک مرز افغانستان قرار دارد.
دسترسی به محل کانسارهای سنگ آهن سنگان از دو مسیر آسفالته مشهد، تربت حیدریه، خواف، سنگان و مشهد، فریمان، تربت جام، تایباد و سنگان امکانپذیر میباشد. معادن سنگ آهن سنگان در فاصله ۱۸ کیلومتری سنگان از طریق جاده اختصاصی آسفالته با سنگان، خواف و تایباد در ارتباط است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان