تاریخ: ۱۵ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۱:۰۶
بازدید: ۶۱
کد خبر: ۳۶۴۱۰۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بورس اروپا سقوط کرد

بورس اروپا سقوط کرد
‌می‌متالز - بورس اروپا در پایان یک هفته تعطیلات کوتاه و با افزایش نگرانی‌ها از شرایط سیاسی این قاره و سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ سقوط کرد.

به گزارش می‌متالز، سهام‌های اروپایی در معاملات دیروز جمعه پس از یک هفته کوتاه تعطیلات، سقوط کردند و شرکت‌های کالا‌های لوکس پیشتاز زیان بودند. ارزش شاخص Stoxx ۶۰۰ اروپا در معاملاتی ضعیف پس از تعطیلات سال نو ۰.۵ درصد کاهش یافت. بخش‌های اقتصادی حساس به چین نیز مانند شرکت‌های معدنی، سهام شرکت‌های کالا‌های لوکس و خودروسازان در بورس اروپا تحت فشار قرار گرفته‌اند حتی با وجود اینکه یک مقام پکن گفته این کشور به شدت تامین مالی از خزانه‌داری بلندمدت را در سال ۲۰۲۵ افزایش خواهد داد تا مشوقی برای سرمایه‌گذاری تجاری و طرح‌هایی برای افزایش مصرف باشد. به گزارش خبرگزاری رویترز، بازار‌های اروپا در آستانه مراسم تحلیف ترامپ نگران اقتصاد چین و جنگ تجاری قریب الوقوع با آمریکا هستند. بازار سهام فرانسه که بیشتر برند‌های لوکس اروپایی را در بر می‌گیرد، ۱.۵ درصد سقوط کرد که بزرگ‌ترین کاهش روزانه آن در بیش از هفت هفته گذشته است. شاخص‌های اصلی بورس فرانسه مانند کَک ۴۰ (CAC ۴۰) امسال تحت تأثیر کاهش بخش کالا‌های لوکس و افزایش نگرانی‌ها درباره ثبات سیاسی این کشور، دچار افت شدید شده‌اند.

بر اساس این گزارس احتمالا بورس فرانسه در مسیر ثبت بدترین عملکرد سالانه خود از زمان بحران مالی جهانی ۲۰۰۸-۲۰۰۷ باشد و دلیل آن افزایش نگرانی سرمایه‌گذاران نسبت به شرایط سیاسی این کشور و همچنین احتمال اعمال تعرفه‌ها در صورت تشدید جنگ تجاری اتحادیه اروپا و چین یا وخامت روابط بین اتحادیه اروپا و آمریکا است. همچنین بحران هزینه زندگی که در بسیاری از کشور‌های اروپایی از جمله در فرانسه که با نرخ‌های بهره بالا و تورم رو به افزایش همراه است باعث شده رشد اقتصادی فرانسه در مقایسه با برخی دیگر از کشور‌های اروپایی نسبتاً ناچیز باشد و از همین رو سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی از سرمایه‌گذاری در بورس فرانسه اجتناب می‌کنند. از سوی دیگر سهام Stellantis استلانتیس چهارمین غول خودروسازی دنیا در بورس میلان ۳.۵ درصد سقوط کرد و داده‌ها نشان داده که تولید خودرو توسط این خودروساز ایتالیایی در سال گذشته ۳۷ درصد کاهش یافت و فروش آن نیز در دسامبر کاهش یافت. به گزارش رویترز، در همین حال بازار‌های سهام ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ عملکرد قدرتمندی را به ثبت رساندند که ناشی از خوش بینی نسبت به هوش مصنوعی و کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا بود در حالی که اروپا، در مقابل، تنها سود‌های حاشیه‌ای را ثبت کرده است.

در همین حال شاخص STOXX ۶۰۰ استاکس اروپا ۶۰۰ در سال گذشته به بالاترین حد خود رسید، اگر چه نگرانی‌ها در مورد کند شدن اقتصاد اروپا، آشفتگی سیاسی در آلمان و فرانسه و تهدید دولت ترامپ برای اعمال تعرفه‌ها محدودیت‌هایی را برای سود آن ایجاد کرده است. اقتصاددانان گلدمن ساکس در یادداشتی نوشتند: بی‌اطمینانی در اروپا (در مورد سیاست‌های ترامپ در قبال آن و همچنین شرایط سیاسی) وضعیت را تشدید کرده است و می‌تواند دلیل شکاف ارزشی بورس آن با ایالات متحده باشد. یانیس استورناراس، رئیس بانک مرکزی اروپا دیروز، پنجشنبه گفته است که انتظار دارد نرخ بهره اروپا تا پاییز به دو درصد کاهش یابد، که به معنای ۱۰۰ واحد دیگر تسهیل پولی در سال جاری است که تقریباً مطابق با انتظارات بازار است. داده‌های آژانس کاریابی فدرال آلمان نشان داده تعداد افراد بیکار در آلمان در ماه دسامبر کمتر از حد انتظار افزایش یافته است. همچنین پس از معافیت شرکت انگلیسی تولو اویل مستقر در غرب آفریقا از مالیات ۳۲۰ میلیون دلاری بر فعالیت‌های خود در غنا، سهام نفت این شرکت ۸.۱ درصد افزایش یافت.

طبق بررسی‌های انجام گرفته شده اقتصاد آلمان به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا در سال ۲۰۲۵ نیز با بحران مواجه خواهد شد و طولانی‌ترین رکود از زمان جنگ جهانی دوم برای این کشور ثبت خواهد شد. موسسه تحقیقاتی هندلزبلات در گزارشی که به تازگی منتشر کرده به این موضوع اشاره کرده که اقتصاد آلمان در مسیر طولانی‌ترین رکود پس از جنگ جهانی دوم قرار دارد و از این رو برای سومین سال متوالی اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۵ نیز با رکود مواجه خواهد بود. طبق پیش‌بینی‌های موسسه مذکور، اقتصادی آلمان در سال میلادی جدید ۰.۱ درصد کوچک‌تر می‌شود و این روند به دنبال انقباضات ۰.۳ درصدی سال ۲۰۲۳ و ۰.۲ درصدی سال ۲۰۲۴ اقتصادی این کشور اتفاق می‌افتد. این رکود اقتصادی ایجاد شده که از رکود دو ساله ایجاد شده در اوایل دهه ۲ هزار میلادی هم فراتر رفته است، تحت تاثیر عواملی مانند بحران انرژی، تورم مداوم و تاثیر پاندمی کرونا بر اقتصاد آلمان بوده است.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

عناوین برگزیده