به گزارش میمتالز، علی عبدالمحمدی: معاملات بورس تهران در دومین روز هفته با کاهش قابل توجه شاخصهای سهامی همراه شد. در معاملات روز گذشته، شاخص کل با افت ۱.۸۴ درصدی همراه شد و تا سطح ۲میلیون و ۸۵۷ هزار واحدی عقبنشینی کرد. شاخص هموزن نیز ۱.۵۴ درصد از ارتفاع خود را از دست داد و در آستانه از دست دادن کانال ۹۰۰ هزار واحدی قرارگرفت. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با کاهش ۱.۰۴ درصدی مواجه شد.
در پایان معاملات دیروز، ۵۳۸ نماد در محدوده قیمتی منفی ۲ تا منفی ۳ بسته شدند و ۸۱ درصد از نمادها نیز در محدوده سرخ تابلوی معاملاتی جایگرفتند. ثبت ارزش معاملات پایین در دادوستدهای امروز نسبت بهروز گذشته، گویای عقبنشینی خریداران است. در معاملات دیروز، ارزش معاملات ۱۰ هزار و ۹۳۷میلیاردتومانی بهثبت رسید و ۲ هزار و ۴۰۵میلیاردتومان پول حقیقی نیز از گردونه معاملات سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی خارج شد که رقم مذکور بیشترین میزان خروج پول از ۲۴ اردیبهشت سالگذشته بود.
در هفتهجاری و هفتههای آتی بازار چشم انتظار تکمیل گزارشهای فصلی منتهی به پاییز برای شرکتها خواهد بود و از سوی دیگر گزارشهای ماهانهای که مختص عملکرد دی ماه است؛ از آغازین روزهای بهمن ماه روانه کدال خواهد شد. طبیعتا اولین اثرات نرخهای جدید فروش در گزارش ماهانه دی ماه شرکتها نمایان خواهد شد و بازار از آن برای پیشبینی سود سه ماه پایانی سال و سپس تخمین سود سالانه شرکتها از گزارشهای ماهانه دی ماه استفاده خواهد کرد، بنابراین باید منتظر ماند و دید که در هفتههای آتی، نگرش بازار به گزارشهای ماهانه و ارقام مندرج در آن چگونه خواهد بود.
طبیعتا اگر برآیند اعداد موجود در گزارشهای دی ماه بهگونهای باشد که رشد قابل توجهی را در سود سال جاری شرکتها نشان دهد، بازار با اقبال مواجه خواهد شد. با افزایش سود تحلیلی شرکتها در تخمینهای سرمایهگذاران و تحلیلگران، نسبت به P/E بازار با توجه به افزایش مخرج کسر با افت همراه خواهد شد که طبیعتا برای بازگشت P/E بازار به سطوح قبلی، صورت کسر یعنی قیمتها با افزایش همراه خواهد شد تا این نسبت را به سطوح تعدیلی هدایت کند. با توجه به آنچه که گفته شد، بر همگان واضح و مبرهن است که بازار در تعیین سمت و سوی خود در ماههای آتی به این گزارشها نیز وزن قابل توجهی خواهد داد.
بهطور طبیعی در نزدیکی محدودهها و مرزهای روانی مهم، بازار با افزایش عرضهها همراه میشود. شاخص کل بورس برای نخستینبار و در بیستم اردیبهشت سال۹۹ وارد کانال یک میلیون واحدی شد؛ در این محدوده بازار گرفتار عرضهها شد و شاخص کل از محدوده یکمیلیون و ۴۷ هزار واحد تا محدوده ۹۲۶ هزار واحدی عقبنشینی کرد، اما پس از آن بازار همه افت مذکور را فقط در چند روز جبران کرد.
در اوایل مرداد ۹۹ نیز که شاخص کل به نزدیکیهای مرز روانی ۲ میلیون واحدی رسید، عرضهها در تالار شیشهای افزایش پیدا کرد و شاخص چند روزی در جا زد و با فراهمشدن سوخت لازم برای رشد، شاخص مجددا در مدار صعودی قرارگرفت و توانست از محدوده ۲ میلیون واحدی نیز عبور کند. هرچند که اتراق شاخص کل در بالای مرز ۲ میلیون واحدی دیری نپایید و از بیستم مرداد آن سال، ریزش فجیع قیمتها در تالار شیشهای آغاز شد و بازار دو سالفرسایشی سرشار از رکود را تجربه کرد. حال با نزدیک شدن به محدوده ۳ میلیون واحدی نیز همان اتفاقات گذشته تکرار شده و در نزدیکی یک محدوده مهم روانی دیگر نیز عرضهها در بازار افزایش پیدا کردهاست و بهنظر میرسد که در صورت عدموقوع رویداد غیرمنتظره، بازار باز دیگر با قدرت از محدوده مذکور عبور خواهد کرد.
منبع: دنیای اقتصاد