به گزارش میمتالز، کارخانه سیمان تهران با قدمت بیش از ۷۰ سال، یکی از بزرگترین مراکز تولید سیمان در ایران است؛ اما در عین حال، نقش این کارخانه در آلودگی هوای جنوب تهران، بهویژه در مناطق اطراف شهرستان ری، به یک چالش و معضل اساسی تبدیل شده است.
یکی از بارزترین مشکلات زیستمحیطی در جنوب تهران، آلودگی شدید ناشی از فعالیت کارخانه سیمان است. تولید سیمان بهطور معمول فرایندهایی مانند خرد کردن سنگها، پخت سیمان و انتشار غبار و گازهای آلاینده به جو را در پی دارد که میتواند بهطور مستقیم به آلودگی هوا منجر شود. در این راستا، گزارشهای منتشرشده از سوی سازمانهای محیط زیست و رسانهها، بارها نشان دادهاند که آلایندگیهای این کارخانه از حد مجاز عبور کرده است و حتی برخی از کارشناسان محیطزیست از آن بهعنوان "آلودگی وحشتناک" یاد کردهاند.
در حالی که مسوولان کارخانه سیمان تهران در جوابیههای خود به اقدامات مختلفی در راستای کاهش آلایندگی اشاره کردهاند، بسیاری از کارشناسان و رسانهها بر این باورند که این اقدامات کافی نیستند. افزون بر این، پیگیریهای قضائی و اخطارهای متعدد سازمان محیط زیست نیز نتوانسته است تغییرات قابلتوجهی در وضعیت آلایندگی کارخانه ایجاد کند. اگرچه مدیریت کارخانه مدعی است که فیلترهای محیطی در بالاترین سطح فناوری بهکارگیری شدهاند، اما گزارشی که اخیراً منتشر شد حاکی از آن است که این فیلترها در برخی از ساعات شبانهروز از مدار خارج میشوند و این مساله موجب افزایش میزان آلایندگی در این ساعات میشود.
نکته دیگر که قابلتوجه است، نگرانیهای متعدد مسوولان شهری و اعضای شورای شهر تهران در خصوص این موضوع است که خواستار اتخاذ تصمیمات جدیتری برای رسیدگی به این مسئله شدهاند. آنها بر این باورند که تا زمانی که تصمیمات قاطع و اجرایی برای کاهش آلایندگی کارخانه گرفته نشود، مشکلات زیستمحیطی در جنوب تهران بهویژه در نزدیکی فرودگاه امام خمینی (ره) و سایر مناطق مسکونی بهطور فزایندهای ادامه خواهد داشت.
معتمدیان؛ استاندار تهران با اشاره به معضلات کارخانه سیمان تهران اظهار داشت: موضوع کارخانه سیمان تهران نیاز به بازنگری دارد و باید مشخص شود که پس از حدود ۷۰ سال از احداث این کارخانه آیا همچنان ضرورت ماندن کارخانه در این منطقه وجود دارد یا خیر و نیزباید الزامات زیستمحیطی جدای از فیلتراسیون مورد بررسی قرار گیرد.
استاندار تهران درباره وضعیت کوه ری و برداشتهای غیرمجاز نیز گفت: برداشتهای سیمان تهران از این کوه، به تولید ریزگردها و افزایش آلودگی هوا منجر شده و در واقع بخشی از آلودگی باقرشهر را شامل میشود.
معتمدیان ابراز داشت: این منطقه جزو مناطقی با بالاترین شاخص آلودگی است و اقدامات فوری برای رفع این معضل ضروری است لذا اگر کارخانه سیمان تهران توان تطبیق با ضوابط محیطزیستی را ندارد؛ از ظرفیتهای قانونی برای تعطیلی این کارخانه استفاده خواهیم کرد.
استاندار تهران در پایان تصریح کرد: مسائل زیستمحیطی استان تهران نیازمند نگاه ملی است و وظیفه دستگاههای حاکمیتی، تضمین سلامت و حفظ محیطزیست برای مردم است.
حسن عباسنژاد؛ سرپرست اداره کل محیط زیست استان تهران نیز در خصوص فعالیت کارخانه سیمان تهران ابراز داشت: کارخانه سیمان ۶ کوره فعال دارد که عمدتاً دارای فیلترینگ هستند، اما واحد شماره ۴ این مجموعه بک هاووس ندارد و آلودگیهای آن بالاست و به عنوان واحد آلاینده معرفی شده است.
وی تاکید کرد: نبود مدیریت محیط زیست در محوطه کارخانه یکی از مسائل عمده این کارخانه است و مشکلات مدیریتی در محوطه کارخانه سیمان است که به ریخت و پاشهای بیرویه و آلودگیهای زیستمحیطی منجر شده است.
سرپرست اداره کل محیط زیست استان تهران گفت: واحد ۴ و کیلینکر این کارخانه مشکلاتی دارد که باید مدیریت شود، اما آنچه که مسلم است نبود مدیریت زیستمحیطی و ریخت پاش است که ما را مجبور میکند این کارخانه را در فهرست صنایع آلاینده قرار دهیم.
در مصاحبه اخیر استاندار تهران در خصوص فعالیت مخرب کارخانه سیمان تهران به آلودگی شدید هوا در باقرشهر اشاره شد. باقرشهر یکی از شهرهای استان تهران است که در جنوب شرقی تهران و در نزدیکی شهرری واقع شده و از نظر شرایط آلودگی هوا در وضعیت بحرانی و اغلب آلوده قرار دارد.
باقرشهر بهطور کلی در دشت و در منطقهای با شیب ملایم قرار دارد، ولی برخی از نقاط آن به علت نزدیکی به کوههای اطراف، شیبهای بیشتری دارند. ارتفاع شهرری از سطح دریا حدود ۱ ٬ ۰۰۰ متر است و باقرشهر حدود ۹۵۰ متر لذا این تفاوت ارتفاع نسبی که حدود ۵۰ متر است، در برخی مواقع میتواند تأثیراتی بر نحوه جابهجایی هوا و آلایندهها در منطقه داشته باشد.
گفتنی است که پیش از این آلودگی ناشی از تردد متعدد خودروهای سنگین و انفجار و خردایش سنگ در کوه و نیز فعالیت کارخانه سیمان تهران موجب آزار و نگرانی روستاهای اطراف کارخانه شده بود، اما در حال حاضر آلودگی هر روزه باقرشهر و ذرات معلق بیش از حد در این شهر که هر روز بر میزان آن افزوده میشود، دلیل دیگری برای لزوم بازنگری درفعالیت این کارخانه است و این سوال را در ذهن تداعی میکند که آیا کارخانه سیمان تهران با وجود این همه معضل و مشکل بازهم باید در این منطقه باقی بماند؟
منبع: خبرگزاری تسنیم