تاریخ: ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۴:۵۱
بازدید: ۹۲
کد خبر: ۳۶۷۶۸۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

نحوه قیمت‌گذاری دارایی‌ها یکی از مشکلات حال حاضر خصوصی‌سازی است

نحوه قیمت‌گذاری دارایی‌ها یکی از مشکلات حال حاضر خصوصی‌سازی است
‌می‌متالز - یک کارشناس اقتصادی گفت: دو مساله جدی در خصوصی‌سازی یکی نحوه قیمت‌گذاری دارایی‌ها و دیگری واگذاری بخشی است که باید اصلاح شود.

به گزارش می‌متالز، «شایان اکبرزاده» با اشاره به مشکلات خصوصی‌سازی در ایران، گفت: طبق بررسی‌هایی که در سال‌های متمادی انجام دادیم یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی دولت‌ها و اقتصاد کشور در حوزه خصوصی‌سازی، قیمت‌گذاری دارایی‌های دولت و روش‌های مختلف واگذاری دارایی و بررسی اهلیت خریداران است.

وی ادامه داد: مهم‌ترین مشکل در خصوصی‌سازی، عدم اجماع در خصوص اصلی‌ترین هدف خصوصی‌سازی است این عدم اجماع بر سر هدف اصلی خصوصی‌سازی سبب شده است تا رویکرد سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان، مجریان و ناظرین باهم تفاوت داشته باشد؛ ازهمین رو فرآیند واگذاری با چالش‌های اساسی رو‌به‌رو شود.

اکبرزاده تصریح کرد: این امر سبب شده فارغ از اینکه واگذاری‌ها تاکنون با مشکل همراه بوده‌اند یا خیر، فضای عمومی جامعه به خوبی همراه نشود و هر ذی‌نفع با نگاه خود، به تحلیل و قضاوت در این خصوص بپردازد.

این تحلیل‌گر بخش خصوصی اظهار داشت: عارضه بعدی عدم برنامه‌ریزی دقیق برای ارتقای عملکرد و اصلاح ساختار شرکت‌هایی است که چه در فهرست واگذاری قرار دارند و چه از فهرست واگذاری خارج شده‌اند. متأسفانه هم اکنون، بسیاری از شرکت‌ها قابلیت واگذاری را ندارند. برخی مشکل انباشت نیروی انسانی دارند، برخی ازنظر مالی دچار مشکلات قابل توجهی هستند، تفکیک وظایف حاکمیتی و تصدی‌گری در برخی رعایت نشده است.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: علاوه بر مشکلاتی که بیان شد در روش‌های ارزیابی دارایی‌ها، هنوز رویه‌های موجود نتوانسته حرف و حدیث‌ها را کاهش دهد. خیلی از مشکلاتی که در حال حاضر در خصوصی‌سازی مطرح است، در ارتباط با روش ارزش‌گذاری یا ارزیابی دارایی‌ها بوده است که به نظر می‌رسد این حوزه با توجه به ظرفیت‌هایی که در نظام اقتصادی کشور وجود دارد می‌تواند اصلاح شود.

وی ادامه داد: برای مثال پیشنهاد می‌شود شخصیت‌های حقوقی مانند شرکت‌های تأمین سرمایه که تخصص مالی دارند، ظرفیت‌های ارزش‌گذاری را در خود ایجاد کنند و ارزش‌گذاری شرکت‌ها در بازار سرمایه را انجام دهند.

اکبرزاده ادامه داد: چالش بعدی عدم شفافیت کامل در صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی است. ساختار صورت‌های مالی در کشور باید مورد بازبینی قرار گیرد یا دقیق‌تر اجرا شوند تا شفافیت بیشتری را به دنبال داشته باشد. برخی از دارایی‌ها در صورت‌های مالی ارزش‌گذاری نشده‌اند که در ارزش‌گذاری و خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی بعضاً سبب بروز مشکل می‌شوند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: در برخی از واگذاری‌ها به علت عدم نگاه سیستمی به زنجیره، واگذاری یک حلقه از زنجیره عملکرد کل زنجیره را با مشکل رو‌به‌رو کرده است که باید در هنگام خصوصی‌سازی به خصوص برای رشته فعالیت‌های حساس به گونه‌ای عمل شود که آن صنعت با مشکل رو‌به‌رو نشود و همه زنجیره به بخش خصوصی توانمند واگذار شود.

منبع: خبرگزاری مهر

عناوین برگزیده