![«محمود مصرینژاد» مرد برگزیده سال فولاد ایران آسمانی شد «محمود مصرینژاد» مرد برگزیده سال فولاد ایران آسمانی شد](/files/fa/news/1403/11/19/632335_625.jpg)
به گزارش میمتالز، عبدالحسین همتی، با اشاره به وابستگی شدید انرژی کشور به گاز گفت: راهکار این موضوع نیازمند اجرای برنامههایی در بلندمدت و کوتاه مدت است.
نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی در ادامه به ارائه آماری در حوزه تأمین انرژی از منابع مختلف و مقایسه میانگین جهانی و ایرانی آن پرداخت و بیان کرد: به صورت میانگین در دنیا، ۲۳ درصد نیروگاهها گازی، ۳۶ درصد زغال سنگی، ۱۵ درصد برق آبی، ۱۰ درصد هستهای و ۱۳ درصد تجدیدپذیر شامل خورشیدی و بادی است در حالی که در ایران بالای ۹۱ درصد نیروگاهها حرارتی، حدود ۵ درصد برقآبی، ۲ درصد هستهای و ۲ درصد نیز تجدیدپذیر است.
وی افزود: در این میان ۶۰ درصد نیروگاههای کشوری مانند چین از طریق زغال سنگ تغذیه میشود و کشوری همچون آلمان تنها از محل نیروگاههای تجدیدپذیر، ۶۶ هزار مگاوات برق تولید میکند؛ اینها در حالی است که کل این میزان در ایران علیرغم تعداد روزهای آفتابی بیشتر، زاویه تابش بهتر و مساحت بیشتر به ۱۵۰۰ مگاوات نیز نرسیده است.
همتی با بیان اینکه امروز پتروشیمیها و صنایعی همچون فولاد و سیمان برای تأمین برق خود وابستگی زیادی به گاز دارند، اظهار داشت: امروز قطعی برق باعث بروز مشکلات متعدد برای صنایع در استانهای مختلف کشور شده است. اگر محل تأمین برق به جای استفاده از گاز از منابع دیگری همچون نیروی هستهای و نیروهای تجدیدپذیر باشد، میتوان از گاز، مازوت و گازوئیل کشور برای مصارف دیگر نیز بهره برد.
عضو مجمع نمایندگان استان کرمان با بیان اینکه سوال این روزهای مردم این است که چرا سال گذشته با قطعی برق مواجه نبودیم، اما امسال مکررا برق قطع میشود، ابراز داشت: وزارت نیرو برای تولید برق با کمبود گاز مواجه بوده و از وزارت نفت درخواست سوخت میکند که حق دارد و از طرفی وزارت نفت نیز اعلام میکند نسبت به سنوات گذشته، سوخت بیشتری به وزارت نیرو داده است که او هم راست میگوید؛ در این بین مسأله اصلی سرانه مصرف انرژی در کشور است.
وی بر همین اساس تصریح کرد: زمستان امسال نسبت به سال گذشته با کاهش دمای بیشتری مواجه بودیم از این رو مصرف انرژی در کشور بیش از ۱۰ درصد افزایش یافت؛ از سوی دیگر افزایش دما در تابستان که منجر به افزایش مصرف برق شد، باعث شد میزان ذخیره سازی سوخت مایع برای نیروگاهها در تابستان برای زمستان نیز کاهش یابد.
همتی علت دیگر این نابسامانی را اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست دانست و افزود: محیط زیست اجازه استفاده کافی از مازوت را برای نیروگاهها نداد و نیروگاههای مازوتسوز که باید روزانه ۴۰ میلیون لیتر مازوت مصرف میکردند به خاطر سازمان حفاظت محیط زیست از ۱۰ مرداد تا آخر مهرماه روزانه تنها حدود ۲۰ میلیون لیتر مازوت استفاده کردند و برای جبران آن ناچار به استفاده از سوخت گازوئیل شدند در حالی که این میزان گازوئیل باید برای زمستان ذخیره میشد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس یکی از علل مصرف زیاد گاز خانگی را بخاریهای خانگی و گلخانهای دانست که مصرف بسیار بالایی دارد و گفت: بخاری هرموتیک نوعی بخاری هوشمند است که میتواند به صورت کامل جایگزین بخاریهای گازی فعلی شود تا مصرف گاز به میزان زیادی کاهش یابد؛ برای این موضوع سرمایهگذاران داخلی و خارجی نیز اعلام آمادگی کردهاند که لازم است دولت مسیر این سرمایهگذاری را هموار کند.
وی افزود: کنتورها و رگلاتورهای گازی کشور نیز سیستم قدیمی دارند که باعث هدررفت انرژی میشود و سرمایه گذاران بخش خصوصی حاضر به نوسازی این تجهیزات هستند لذا دولت باید مسیر را برای این نوع از سرمایهگذاری هموار کند که ما در کمیسیون انرژی پیگیر این موضوعات از وزارت نفت هستیم ضمن اینکه معتقدیم افزایش قیمت به هیچ وجه نمیتواند روش مطلوبی برای کاهش مصرف انرژی در کشور باشد.
همتی همچنین هدررفت روزانه انرژی در نیروگاههای کشور را نیز علت دیگر این ناترازی دانست و افزود: میانگین راندمان نیروگاههای برق کشور ۳۹ درصد است که نشان از اتلاف قابل توجهی از انرژی کشور در این نیروگاهها دارد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پایان استفاده از گازهای مشعل، شیرینسازی و ورود آنها به چرخه گاز را نیز راهکار دیگری برای حل ناترازی انرژی کشور دانست.