تاریخ: ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۲:۵۷
بازدید: ۲۶۳
کد خبر: ۳۶۸۰۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
مدیرعامل معدن زغال‌سنگ زمستان یورت در دومین سالروز حادثه این معدن اعلام کرد

بازرسی‌های سختگیرانه، تکرار حادثه را غیرممکن می‌کند

می متالز - حادثه در معادن آن‌هم معادن زیرزمینی، اجتناب‌ناپذیر است اما با سختگیری‌های مدیران فنی و ایمنی معادن می‌توان تعداد این حادثه‌ها را کم کرد. در ایران وقتی صحبت از حادثه معدنی می‌شود حادثه مرگبار زمستان یورت به خاطر می‌آید.
بازرسی‌های سختگیرانه، تکرار حادثه را غیرممکن می‌کند

به گزارش می متالز، ساعت ۱۱:۴۰ چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت‌ ۹۶ بود که انفجار در فضایی مملو از گاز مونواکسیدکربن و متان در عمق یک هزار و ۳۰۰ متری، بهار معدن زمستان یورت آزادشهر در ۹۰ کیلومتری شرقی گرگان را سیاه کرد؛ حادثه‌ای که ۴۳ قربانی و ۴۴۴ مصدوم برجا گذاشت. مداوای سرپایی برای ۷۹ مصدوم جواب نداد و مصدومان با بالگرد و آمبولانس به بیمارستان‌های آزادشهر و گنبدکاووس منتقل شدند.
در حالی که ۲ سال از این حادثه گذشته، نگرانی‌ها از اینکه گرد فراموشی بر این حادثه۱۰ ساله بنشیند و همه چیز به روال گذشته بازگردد، گریبان کارگران را گرفته است. به گذشته باز نمی‌گردیم
با این حال، مدیرعامل معدن زمستان یورت به روزگار معدن می‌گوید: هیچ چیز مثل گذشته نیست و به شرایط پیش از حادثه باز نمی‌گردیم. این اتفاق دیگر رخ نخواهد داد.
علی نصیری ادامه می‌دهد: رفتار و نوع عملکرد بخش‌های زغالی پس از حادثه زمستان یورت مانند گذشته نخواهد بود. بازرسی‌ها از بیرون و همچنین خود مجموعه معادن به شدت سختگیرانه شده و اجازه نمی‌دهد سهل‌انگاری شود.
وی در پاسخ به آخرین وضعیت تونل‌های معدن زمستان‌یورت پس از حادثه می‌گوید: درحال‌حاضر با ۶۰ درصد ظرفیت معدن مشغول به کاریم و به غیر از تونلی که حادثه در آن رخ داد، سایر تونل‌ها باز و مشغول به کار هستند.
وی درباره دلایل بازگشایی نشدن تونل حادثه‌خیز یورت نیز می‌گوید: برخی اقدامات باید انجام شوند و حرکت تونل‌های پایین‌دست باید بیشتر شود یعنی استخراج بیشتری شود تا زمینه استفاده از تونل سوم مهیا شود، ضمن اینکه عملکرد استخراج زغال‌سنگ از تونل‌ها متفاوت شده و بر اساس برنامه جدید مورد استخراج قرار می‌گیرد.
مدیرعامل زمستان یورت ادامه می‌دهد: به زودی و پس از اینکه تونل‌های پایین‌دست استخراج شدند و میزان استخراج آنها به حد مشخصی رسید، تونل ریزش کرده نیز در برنامه استخراج قرار می‌گیرد. احتمال می‌رود این اتفاق تا یک سال دیگر رخ دهد.
نصیری با توضیح بیشتر درباره روش جدید استخراج خاطرنشان می‌کند: تهویه معادن بر اساس استخراجی که انجام می‌شود، اصلاح شده و استخراج نیز بر اساس مدل جدید انجام می‌شود. به همین دلیل تونل‌های با دسترسی آسان، زودتر مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند تا به نقطه‌ای برسند که بهره‌برداری از تونل‌های بعدی امکان‌پذیر باشد. در مدت پیشروی تونل‌های دیگر، برنامه تونل‌های اصلی نیز پیش می‌رود.
وی با اشاره به اینکه پس از حادثه زمستان یورت، تولید این معدن ۵۰ درصد کاهش‌یافته می‌گوید: با این حال مطالبات کارگران بر اساس یک برنامه منظم در حال پرداخت است و علاوه بر آن دستمزد کارگران در امسال ۴۵درصد افزایش داشته که بخشی از این افزایش، مربوط به وزارت کار و اعلام افزایش دستمزد قانونی و بخشی به دلیل اجرای طرح طبقه‌بندی اداره کار است. شرکت هم مقداری حقوق کارگران را افزایش داده که مجموع اینها تا حدودی حقوق کارگران معدن را بهبود بخشیده است.
وی از آیین دومین سالگرد درگذشت کارگران معدن زمستان یورت گفته و می‌افزاید: آیین دومین سالگرد از سوی خانواده‌ها برگزار شد.
 

پیشینه

عمق حادثه معدن یک هزار و ۳۰۰ متری زمستان‌یورت، آن‌قدر وسیع بود که در فاصله ۱۱ روزه آواربرداری، پای مدیران و مسئولان کشوری بسیاری به‌ویژه رئیس‌جمهوری را در آستانه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری به این معدن باز کرد.
معدن زغال‌سنگ زمستان یورت آزادشهر با طول حدود ۲ کیلومتر، یکی از معادن زغال سنگ ایران در ۱۴ کیلومتری شهرستان آزادشهر است.
پس از بررسی‌های انجام شده، نبود سیستم تهویه مناسب و کافی در تونل، نبود مسیرهای کمکی برای تهویه تونل، ارائه ندادن آموزش‌های لازم و کافی و نبود نظارت بر کارگران به منظور جلوگیری از ایجاد هرگونه جرقه داخل تونل، علل این حادثه اعلام شدند.
همچنین مجهز نبودن لکوموتیوها به تجهیزات رادیاتور اگزوز و نبود تشکیلات امداد و نجات و مدیریت بحران در معدن، از دیگر عوامل این حادثه بودند. این حادثه و حوادث دیگر در معادن، موج نگرانی را از تهدید معادن ناامن در کشور به پا کرد.
حالا ۲ سال از حادثه دلخراش معدن زمستان یورت می‌گذرد و امروز پای درد دل خانواده‌های جان‌باختگان نشستیم تا از نزدیک مصائب آنها را بشنویم.
 

زخمی که پس از ۲سال هنوز تازه است

کمی از آن روزها برای‌مان گفتند؛ روزهای تلخی که حال همه‌مان را دگرگون کرد. تحمل درد از دست دادن عزیزان‌شان هنوز هم مثل روزهای نخست، سخت است.
پدر یکی از معدنچیان می‌گفت دیه فرزندم را پرداخت کردند اما وقتی پسرم در معدن کار می‌کرد، حقوق بیشتری دریافت می‌کرد که حالا یک میلیون تومان به خانواده‌اش می‌دهند و این مقدار برای خانواده‌اش بسیار کم است.
یکی دیگر از خانواده‌ها هم می‌گفت وقتی پسرم از بین رفت، ۲ فرزند داشت. حالا همسرش با یک میلیون تومان چطور می‌تواند خرج آنها را بدهد؟ این شرایط، زندگی را برای آنها سخت کرده است.
پس از دیدن خانواده‌ها و صحبت با آنها به سمت معدن رفتیم و با تعدادی از معدنچیان صحبت کردیم.
 

سختی‌های کارمان را پذیرفتیم

یکی از معدنچیان زمستان یورت، گفت: کار معدن، بسیار سخت است چون ما از ساعت ۷ صبح به داخل تونل می‌رویم و تا ساعت ۱۴ باید مشغول به کار باشیم. ما سختی‌های کارمان را پذیرفته‌ایم اما چیزی که از مسئولان معدن می‌خواهیم این است که بیشتر به ما توجه کنند و حقوق‌مان را سر موقع بپردازند.
از یکی دیگر از معدنچیان درباره ایمنی در معدن پرسیدم که گفت: وضعیت ایمنی در معدن نسبت به گذشته بهتر شده است و سیستم‌های تهویه را نیز نصب کرده‌اند.
یکی از معدنچیان درخواستی داشت و گفت: اگر کپسول خودنجات برای هر کدام از ما وجود داشته باشد، خیلی بهتر است زیرا اگر نیاز به اکسیژن فوری داشته باشیم راحت‌تر می‌توانیم به کپسول خودنجات دست یابیم.



۲۵۰ کارگر مشغول به کارند

دری‌زاده، رئیس معدن زمستان یورت آزادشهر گفت: روزانه ۳۰۰ تن زغال‌سنگ از تونل استخراج می‌شود و ۲۵۰ کارگر در ۵ دهنه در تونل مشغول به کار هستند. وی افزود: تعدادی از این افراد در تونل مشغول استخراج هستند و تعدادی نیز کار پیشروی و تعمیرات را انجام می‌دهند. دری‌زاده به اوضاع فعلی در معدن، اشاره کرد و گفت: درحال‌حاضر وضعیت ایمنی معدن را ارتقا داده‌ایم و همه تونل‌ها نیز از تهویه برخوردارند. حالا باید توجه بیشتری به خانواده‌هایی که عزیزان‌شان را از دست داده‌اند شود تا دردهای‌شان کمی تسکین یابد. توجه بیشتر به ایمنی معدن می‌تواند از بروز چنین حـوادثی جلــوگیــری کنـد.

عناوین برگزیده