
به گزارش میمتالز، تلاشهای رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، برای تغییر در ساختار تجارت جهانی با وضع تعرفههای سنگین، منجر به کاهش ۵.۴ تریلیون دلاری ارزش بازار سهام آمریکا در طی دو روز شد. چین نیز در واکنش به این اقدام، تعرفههای متقابل خود را اعمال کرده و این موضوع موجب افزایش نگرانیها از رکود اقتصادی جهانی شده است.
بر اساس اطلاعات دریافتی، شاخص S&P ۵۰۰ در روز جمعه ۶ درصد کاهش یافت و بعد از کاهش ۴.۸ درصدی در روز قبل، ۵.۳۸ تریلیون دلار از ارزش خود را از دست داد. این کاهش پس از اعلام «روز آزادی» ترامپ در روز چهارشنبه به وقوع پیوست.
کاهش ۹.۱ درصدی این شاخص در هفته گذشته، بزرگترین افت از زمان آغاز همهگیری کرونا در پنج سال گذشته به شمار میرود. سهام شرکتهای فناوری مانند اپل و آمازون نیز تحت تأثیر قرار گرفت و شاخص نزدک به بیش از ۲۰ درصد از اوج خود در نیمه دسامبر فاصله گرفت و به منطقه «بازار خرسی» وارد شد. در اروپا، شاخص استاکس ۶۰۰ به میزان ۸.۴ درصد کاهش یافت و فوتسی ۱۰۰ بریتانیا نیز ۷ درصد سقوط کرد. شاخص MSCI آسیا نیز ۴.۵ درصد تنزل یافت.
این وضعیت نشاندهنده اختلال در اعتماد سرمایهگذاران به دلیل برنامههای ترامپ برای اعمال تعرفه ۱۰ درصدی و تعرفههای متقابل بر بسیاری از کشورها است. چین، بهعنوان بزرگترین صادرکننده جهان، روز جمعه تعرفه ۳۴ درصدی بر تمامی واردات از ایالاتمتحده را اعلام کرد که بر شدت ناامیدی افزوده است. آجای راجادیهاکشا، رئیس جهانی بخش تحقیقات بانک بارکلیز، پیشبینی کرده است که در صورت عدم لغو تعرفههای متقابل، احتمال رکود در ایالات متحده و اتحادیه اروپا وجود دارد.
جرمی پاول، رئیس فدرال رزرو، نیز در روز جمعه هشدار داد که تعرفههای ترامپ منجر به «افزایش تورم و رشد کندتر» خواهد شد. او همچنین بر لزوم کاهش نرخ بهره توسط فدرالرزرو تأکید کرد.
پس از این اظهارات، بازار سهام همچنان با نگرانیهای عمیق در مورد وضعیت اقتصادی مواجه بود. جیپیمورگان پیشبینی خود را برای رشد اقتصادی آمریکا کاهش داد و اعلام کرد که اکنون انتظار دارد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۵ به میزان ۰.۳ درصد کاهش یابد. سیتیگروپ نیز برآورد خود از رشد اقتصادی آمریکا برای سال ۲۰۲۵ را به ۰.۱ درصد کاهش داد.
در این شرایط، سرمایهگذاران از اوراق قرضه شرکتی کم اعتبار و داراییهای پرریسک دور شدند و به اوراق خزانهداری روی آوردند. همچنین، چندین شرکت عرضه اولیه عمومی خود را متوقف کردند. شاخص ویکس که نشاندهنده نوسانات در بازار سهام است، به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۲۰ رسید.
این روند منفی به بازار کالاهای پایه نیز سرایت کرد و شاخص نفتبرنت به ۶۵ دلار در هر بشکه رسید، که پایینترین سطح در سه سال اخیر محسوب میشود. اوراق خزانه آمریکا در این شرایط بهعنوان یکی از برندگان اصلی شناخته شدند و بازده اوراق خزانهداری ۱۰ ساله به ۳.۸۶ درصد رسید که پایینترین سطح از زمان قبل از انتخابات ترامپ است.
منبع: بورس نیوز