
به گزارش میمتالز، در سال جدید نیز طبق برنامهریزیهایی که صورت گرفته، قرار است عرضه محصولاتی که در سال گذشته انجام شد، در سال جدید نیز ادامه یابد. این موضوع برای خودروسازان از اهمیت بهسزایی برخوردار است و محصولات شرکتهای ایران خودرو دیزل، سایپا دیزل، بهمن دیزل، سیبا موتور، کرمان موتور و ... در سال گذشته در تالار نقرهای روی تابلو نقرهای نقش بستند و مورد اقبال خریداران و فعالان بازار سرمایه قرار گرفتند. از مهمترین مزایای بورس کالا، ایجاد شفافیت در روند معاملات است.
در فرآیند عرضه خودرو از طریق این بازار، قیمتها بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا کشف میشوند و همه متقاضیان بهصورت یکسان و در شرایط رقابتی در فرآیند خرید شرکت میکنند. این امر ضمن حذف رانتهای ناشی از قیمتگذاری دستوری، اعتماد عمومی را نیز افزایش میدهد.
از سویی ورود خودرو به بورس کالا موجب کاهش فعالیت دلالان و واسطهها در بازار آزاد میشود. در نظام سنتی فروش خودرو، بهدلیل وجود شکاف قابل توجه میان قیمت کارخانه و قیمت بازار، یک بستر گسترده و پر سود برای دلالان و واسطهها ایجاد میشود؛ اما با عرضه خودرو در بورس کالا، قیمتگذاری بهصورت شفاف و بر پایه مکانیسم عرضه و تقاضا صورت میگیرد.
این بدان معناست که فاصله بین قیمت عرضه و قیمت بازار بهحداقل میرسد یا حتی از بین میرود. در چنین شرایطی، دلالی دیگر توجیه اقتصادی ندارد؛ چراکه سود ناشی از واسطهگری عملا حذف میشود؛ بنابراین این مساله برای خودروسازان مهم ارزیابی میشود. از طرفی، با این اقدام چرخه رقابت نیز در بین خودروسازان افزایش مییابد که این موضوع برای مشتریان نیز منافع زیادی را بههمراه دارد.
همچنین دولت از این طریق میتواند از محل اخذ مالیات بر معاملات و درآمدهای ناشی از کارمزدها، منابع جدیدی برای بودجه ایجاد کند که این موضوع فشار کسری بودجه دولت را کاهش میدهد.
حال باید دید چه زمانی دولت راضی خواهد شد علاوهبر خودروهای کار و تجاری، سواری نیز روی تابلوی بورس کالا برود؟ در صورتی که چنین مسالهای محقق شود، قدر مسلم خودروسازان میتوانند از وضعیت زیاندهی فعلی خارج شوند.