تاریخ: ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۳:۴۰
بازدید: ۹۵
کد خبر: ۳۶۷۶۷۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

حرکت سرمایه به سمت صندوق‌های طلا؛ رکورد خروج نقدینگی از صندوق‌های درآمد ثابت

حرکت سرمایه به سمت صندوق‌های طلا؛ رکورد خروج نقدینگی از صندوق‌های درآمد ثابت
‌می‌متالز - بازار سهام و صندوق‌های طلا در پی تعطیلات چند روزه و اخبار سیاسی مرتبط با مذاکرات، یکی از هیجانی‌ترین روز‌های خود را تجربه کردند. در ابتدای معاملات، سهام دلاری به ویژه پتروشیمی‌ها و پالایشی‌ها به دلیل رشد نرخ دلار، با تقاضای بالا مواجه شدند. همچنین تک سهم‌هایی مانند سایپا به خاطر اخبار تحولات مالکیتی و جو مثبت ایران خودرو، اقبال بازار را به خود جلب کردند.

به گزارش می‌متالز، بازگشایی پرتقاضای ایران خودرو پس از انتخاب هیأت مدیره، خوش‌بینی‌هایی به وجود آورد که بازار روز خوبی را تجربه خواهد کرد، اما به تدریج بدبینی ناشی از ریسک سیستماتیک و نیاز به تأمین نقدینگی برای خرید صندوق‌های طلا باعث شدت گرفتن عرضه شد. این امر موجب شد که سهام ریالی به کف قیمتی برسند و در وضعیت منفی قرار گیرند، در حالی که سهام دلاری نظیر فولاد و پالایشی‌ها نیز با کاهش قیمت روبه‌رو شدند.

در نهایت، شاخص کل با رشد هزار و ۹۰۰ واحدی به سطح ۲ میلیون و ۸۲۳ هزار واحد رسید. اما کوچک‌تر‌های بازار برخلاف بزرگ‌تر‌ها با افت ۳۶ صدم درصدی مواجه شدند و در کانال ۸۷۳ هزار واحد قرار گرفتند. در این روز، نماد‌هایی همچون فارس، وبملت، رمپنا، حکشتی و وپارس بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند، در حالی که نماد‌هایی مانند فملی، فولاد، نوری، وغدیر و پارسان بیشترین تاثیر مثبت را در دماسنج اصلی بازار سهام ثبت کردند.

در روز جاری (یکشنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۳)، ارزش معاملات خرد بازار سهام ۱۲ به هزار و ۷۶۸ میلیارد تومان رسید و پس از گذشت حدود دو هفته، این میزان دوباره از ۱۲ همت گذشت.

با این حال، فشار عرضه همچنان در بازار احساس می‌شود و امروز (یکشنبه، ۲۱ بهمن ۱۴۰۳) نیز حدود ۵۹۲ میلیارد تومان سرمایه از سوی حقیقی‌ها از بازار خارج شد. این در حالی است که در روز معاملاتی گذشته، خروج پول از بازار به رقم ۶۰۰ میلیارد تومان رسید.

در یکشنبه گذشته، همانند سایر روز‌های هفته، گروه محصولات شیمیایی با بیشترین ارزش معاملات در صدر قرار گرفتند، در حالی که فلزات اساسی و خودرویی‌ها نیز در رتبه‌های بعدی جای گرفتند.

از سوی دیگر، بازار شاهد رکورد بی‌سابقه‌ای در خروج پول از صندوق‌های درآمد ثابت بود؛ به‌ طوری‌ که حدود ۲۷۰۰ میلیارد تومان از این صندوق‌ها خارج شد. در مقابل، صندوق‌های طلا با ورود پول ۲۴۸۲ میلیارد تومانی مواجه شدند و رکورد تاریخی را ثبت کردند.

اخبار مهم روز

بر اساس گزارش مدیریت پژوهش و مطالعات اسلامی سازمان بورس، از آغاز فصل پاییز تاکنون حدود ۵.۶ هزار میلیارد تومان عرضه اولیه در بازار سرمایه انجام شده است. در دو ماه گذشته، ۱۱ شرکت جدید در بورس و فرابورس عرضه اولیه شده‌اند. پیش از این، «حجت‌الله صیدی» رئیس سازمان بورس، اعلام کرده بود که در فصل زمستان، هر هفته شاهد عرضه اولیه یک شرکت خواهیم بود.

همچنین، بررسی روند معاملات هفته گذشته (۱۳ تا ۱۸ بهمن) نشان می‌دهد که در این بازه زمانی، حدود ۶۹۵ کیلوگرم شمش نقره در قالب گواهی سپرده و قرارداد آتی معامله شده است. ارزش کل این معاملات نیز بیش از ۶۳ میلیارد تومان برآورد شده است.

«جواد جهرمی» مدیرعامل بورس کالا، در خصوص عرضه خودرو در بورس کالا اظهار کرد: برای عرضه خودرو در بورس کالا هیچ مشکلی نداریم و تنها کافی است که دولت و حاکمیت تصمیم خود را بگیرند. در حال حاضر نیز در حال بررسی تعداد خودرو‌هایی هستیم که می‌توانیم برای این کار عرضه کنیم.

وی همچنین افزود: بررسی ۲۴ ساعته شدن معاملات بورس کالا نیز در دستور کار ما قرار دارد. درخواست‌هایی به سازمان بورس داده‌ایم تا زمان معاملات صندوق‌های طلا افزایش یابد که این موضوع نیز در حال بررسی است. 

جهرمی در ادامه بیان کرد: طرحی نیز پیشنهاد کرده‌ایم که مردم بتوانند طلای خود را به بورس تحویل دهند و به جای آن گواهی سپرده دریافت کنند. این طرح هنوز در مرحله بررسی است.

وی در خصوص راه‌اندازی بازار شمش طلا گفت: قبل از راه‌اندازی این بازار، دو سال بررسی کردیم. چون استانداردی برای طلای آب‌شده وجود نداشت، تصمیم گرفتیم به سمت شمش طلا برویم که هم استاندارد دارد و هم نیاز سرمایه‌گذاری مردم را برطرف می‌کند.

جهرمی همچنین اشاره کرد که صدور مجوز برای پلتفرم‌های طلا در حال حاضر متوقف شده و این موضوع نیز در حال بررسی است.

اما «محمدرضا باهنر» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در جدیدترین اظهارات خود اعلام کرد: من با پالرمو و CFT موافق هستم و در مجمع تشخیص مصلحت نظام از این دو توافق دفاع خواهم کرد.

همچنین باهنر عنوان کرد: ایران خودرو با ارائه محصولات خود به بالاترین قیمت ممکن، عملاً شرایطی را فراهم کرده که خریداران متحمل زیان شوند، در حالی که خود شرکت نیز در حال مواجهه با زیان‌های سنگین است.

کارشناسان معتقدند در حال حاضر، قیمت دلار در بازار آزاد افزایش یافته و سکه نیز به تبع نرخ ارز داخلی و اونس جهانی، رشد کرده است. سرمایه‌گذاران برای کاهش ریسک‌های سیاسی و نوسانات نرخ ارز، به سمت بازار‌هایی مانند طلا و ارز حرکت کرده‌اند و این موضوع صندوق‌های درآمد ثابت را جایگزین‌پذیر کرده است. خروج منابع از این صندوق‌ها نه تنها برای بازار سرمایه خبر خوبی نیست، بلکه برای تأمین مالی شرکت‌ها هم آسیب‌زا خواهد بود.

صندوق‌های درآمد ثابت معمولاً در سپرده‌های بانکی، اوراق دولتی و اوراق شرکتی بلندمدت سرمایه‌گذاری می‌کنند و خروج منابع از این صندوق‌ها می‌تواند بازدهی و مدیریت ریسک پرتفوی آنها را تحت تأثیر قرار دهد.

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده