تاریخ: ۲۳ فروردين ۱۴۰۴ ، ساعت ۲۳:۵۰
بازدید: ۸۲
کد خبر: ۳۷۲۸۵۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

آغاز مذاکرات ایران و آمریکا؛ بورس تهران در انتظار نتایج سیاسی و اقتصادی

آغاز مذاکرات ایران و آمریکا؛ بورس تهران در انتظار نتایج سیاسی و اقتصادی
‌می‌متالز - بازار سرمایه در نخستین روز معاملاتی هفته (شنبه، ۲۳ فروردین ۱۴۰۴)، با حال‌وهوایی مثبت آغاز به کار کرد. انتشار اخبار امیدوارکننده از آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، فضای کلی معاملات را تحت تأثیر قرار داد و موجی از امید را در تالار شیشه‌ای به راه انداخت.

به گزارش می‌متالز، در این میان، نماد‌های بزرگ بازار، به‌ ویژه در گروه بانکی، عملکرد درخشانی از خود به نمایش گذاشتند و نقش لیدر‌های صعود را ایفا کردند. اما در سوی دیگر، نماد‌های کوچک‌تر نتوانستند با این موج همراه شوند و با اقبال کم‌تری مواجه شدند.

در پایان معاملات، برآیند بازار به شکلی بود که تعداد نماد‌های مثبت و منفی تقریباً به تعادل رسیدند؛ موضوعی که نشان می‌دهد رشد امروز (شنبه، ۲۳ فروردین ۱۴۰۴) بیشتر بر دوش بزرگان بازار بوده و همچنان بخشی از بازار در فاز انتظار و احتیاط به‌ سر می‌برد.

در نخستین روز معاملاتی هفته (شنبه، ۲۳ فروردین ۱۴۰۴)، شاخص کل بورس تهران با اتکا به فضای مثبت ناشی از انتظار سرمایه‌گذاران نسبت به نتایج مذاکرات ایران و آمریکا، بیش از ۱۵ هزار واحد رشد کرد و در ارتفاع ۲ میلیون و ۸۴۵ هزار واحدی قرار گرفت.

در همین حال، شاخص کل هم‌وزن نیز با افزایشی محدودتر، ۷۹۵ واحد رشد را ثبت کرد و به سطح ۸۱۹ هزار و ۶۴ واحد رسید. این تفاوت رشد بین دو شاخص، حکایت از برتری عملکرد شرکت‌های بزرگ نسبت به نماد‌های کوچک‌تر دارد.

اما ارزش کل معاملات خرد بازار از ۷ هزار میلیارد تومان فراتر رفت که با وجود عبور از این مرز، نسبت به روز کاری گذشته کاهشی ۳۲ درصدی را نشان می‌دهد.

از سوی دیگر، ورود ۱۷۰ میلیارد تومان پول حقیقی جدید به بازار سهام، به‌ عنوان نشانه‌ای از افزایش جذابیت بازار برای سرمایه‌گذاران ارزیابی می‌شود؛ جذابیتی که بیش از همه در گروه‌های بزرگ و شاخص‌ساز مشهود بود.

طبق روال بسیاری از روز‌های معاملاتی، گروه بانکی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. در این میان، بانکی‌ها با ثبت بیش از ۱۳۰۰ میلیارد تومان ورود پول، پیشتاز بازار بودند و بیشترین توجه را به خود جلب کردند.

در جریان معاملات امروز، صندوق‌های درآمد ثابت با جذب ۱۴۱ میلیارد تومان سرمایه، عملکردی مثبت از خود به‌ جا گذاشتند. این در حالی است که صندوق‌های طلا برخلاف روند صعودی انس جهانی و افزایش قیمت‌ها در بازار‌های بین‌المللی، مسیر نزولی را در پیش گرفتند و با افت مواجه شدند؛ موضوعی که بر خلاف انتظارات بازار و تحلیل‌گران رقم خورد و حاکی از بی‌اعتمادی یا تردید سرمایه‌گذاران نسبت به تداوم رشد طلا در فضای داخلی است.

اخبار مهم روز

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان آغاز شد. وزیر امور خارجه در اظهاراتی مهم تأکید کرد: نیت ما رسیدن به توافقی منصفانه و شرافتمندانه از موضع برابر است. اگر طرف مقابل نیز با همین رویکرد وارد گفت‌و‌گو‌ها شده باشد، احتمال شکل‌گیری یک تفاهم اولیه که منجر به مسیر مذاکراتی شود، وجود خواهد داشت.

در حوزه تحولات سیاسی-اقتصادی داخل، «علی طیب‌نیا» به‌ عنوان گزینه اصلی دولت برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی مطرح شده است. بنابر اعلام معاون اجرایی رئیس‌جمهور، وی در صدر فهرست پیشنهادی دولت به مجلس قرار دارد.

«محمدحسین عادلی» رئیس‌ کل اسبق بانک مرکزی نیز در اظهارنظری قابل‌توجه اعلام کرد که تیم اقتصادی دولت آقای پزشکیان پیش‌بینی کرده‌اند میانگین نرخ دلار آزاد در سال جاری حدود ۷۵ هزار تومان خواهد بود. به گفته وی، دولت در تلاش است تا با استفاده از ظرفیت‌های دیپلماتیک و فعال‌سازی مذاکرات رفع تحریم، نرخ ارز را در محدوده ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان تثبیت کند.

در همین حال، نرخ حواله دلار توافقی امروز با افتی جزئی (۰.۱ درصدی) به ۶۸،۹۰۴ تومان رسید. اختلاف بین دلار توافقی و آزاد اکنون به حدود ۴۰ درصد افزایش یافته که خود گویای شکاف قابل‌توجه در بازار ارز است.

در فضای سرمایه‌گذاری، تحلیل‌گران بر این باورند که در صورت دستیابی به توافق سیاسی، تمرکز سرمایه‌گذاران بار دیگر به سمت نماد‌های بزرگ و شاخص‌ساز سوق خواهد یافت. در چنین سناریویی، این سهم‌ها می‌توانند لیدر بازار شوند.

همچنین، در صورت ارسال سیگنال‌های مثبت از مذاکرات، احتمال اصلاح قیمت‌ها در بازار‌های طلا و ارز وجود دارد. در این شرایط، سرمایه‌هایی که از بازار‌های موازی خارج می‌شوند، می‌توانند به سمت بازار سهام هدایت شوند؛ به‌ ویژه اگر زیرساخت‌های لازم برای جذب این نقدینگی توسط بازارساز فراهم شده باشد.

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده