تاریخ: ۲۵ فروردين ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۱:۰۶
بازدید: ۶۵
کد خبر: ۳۷۲۹۸۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سهم ۵۳ درصدی بخش خدمات در اشتغال کشور

سهم ۵۳ درصدی بخش خدمات در اشتغال کشور
‌می‌متالز - بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در زمستان ۱۴۰۳، بخش خدمات با ۵۳.۷ درصد بیش­‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ۳۳.۵ درصد و کشاورزی با ۱۲.۷ درصد قرار دارند.

به گزارش می‌متالز، در سال‌های اخیر، بخش خدمات به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد، سهم چشم‌گیری در بازار کار به خود اختصاص داده است. بنا بر آمار‌های منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، بیش از ۵۰ درصد از شاغلان کشور در بخش خدمات فعالیت می‌کنند. این آمار نشان‌دهنده تغییر ساختار بازار کار از فعالیت‌های کشاورزی و صنعتی به سوی فعالیت‌های خدماتی است.

به گفته‌ی کارشناسان دلایل رشد بخش خدمات رشد شهرنشینی، افزایش سطح تحصیلات عمومی، گسترش فناوری‌های نوین و نیاز روزافزون به خدمات تخصصی از جمله دلایل عمده رشد این بخش به شمار می‌روند. خدماتی همچون آموزش، بهداشت، گردشگری، حمل‌ونقل، فناوری اطلاعات، بانکداری و خدمات مالی از جمله حوزه‌هایی هستند که با رشد چشم‌گیر اشتغال همراه بوده‌اند.

برخی کارشناسان می‌گویند بخش خدمات به دلیل انعطاف‌پذیری بالا و ظرفیت‌های متنوع، توانسته فرصت‌های شغلی متعددی ایجاد کند. اما نکته مهم، توجه به کیفیت این مشاغل و مهارت‌محوری آنهاست. بسیاری از شغل‌های خدماتی نیازمند تخصص و آموزش‌های خاص هستند.

بررسی اشتغال در بخش‌های عمده فعالیت اقتصادی نشان می‌دهد که بخش خدمات با ۵۳.۷ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با ۳۳.۵ درصد و کشاورزی با ۱۲.۷ درصد قراردارند. سهم شاغلان بخش خدمات در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۱ درصد افزایش و سهم شاغلان بخش کشاورزی ۰.۲ درصد کاهش داشته است. همچنین شایان ذکر است که سهم شاغلان بخش صنعت نسبت به زمستان سال گذشته تغییری نداشته است.

بررسی نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر نشان می‌دهد که ۷.۸ درصد از جمعیت فعال، بیکار بوده‌اند. همچنین بر اساس فاصله اطمینان ۹۵ درصد نرخ بیکاری کل کشور بین ۷.۴ درصد تا ۸.۱ درصد با نقطه مرکزی ۷.۸ درصد به دست آمده است. بدین معنی که این فاصله با اطمینان ۹۵ درصد مقدار واقعی نرخ بیکاری کل کشور را در بر می‌گرد.

بر اساس این نتایج، نرخ بیکاری در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری کل کشور نشان می‌دهد که این شاخص نسبت به فصل مشابه در سال قبل زمستان ۱۴۰۲ حدود ۰.۸ درصد کاهش یافته است.

چالش‌ها و فرصت‌هااگرچه افزایش سهم خدمات در بازار کار یک فرصت اقتصادی محسوب می‌شود، اما وجود مشاغل غیررسمی و با درآمد پایین در این بخش، نگرانی‌هایی را نیز به همراه دارد. از سوی دیگر، توسعه مشاغل خدماتی دانش‌بنیان می‌تواند به افزایش بهره‌وری و کاهش بیکاری کمک کند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

عناوین برگزیده