
به گزارش میمتالز، «امیر حسنزاده» مدیرکل نظارت بر معادن وزارت صمت، اظهار کرد: در ساعات اولیه اعلام خبر حادثه در معدن مهماندویه، وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور پیگیری سریع موضوع را به معاونت امور معادن و صنایع معدنی صادر کرد.
وی ادامه داد: به دنبال دستور رسیدگی، تیم کارشناسان متشکل از مدیر کل نظارت بر معادن، مدیرکل بهرهبرداری معاونت معدن وزارت صمت، گروههای امداد و نجات از مناطق معین البرز شرقی به محل حادثه اعزام شدند.
مدیرکل نظارت بر معادن وزارت صمت، ایمنسازی محیط و ورود به تونل معدن را دستورکار اولیه گروه ارزیاب اعلام کرد و افزود: ایجاد شرایط دسترسی به داخل و ایمنسازی، گروه ارزیاب را در کمترین زمان به نقطه کانونی حادثه رساند و پیکر بیجان هفت کارگر متوفی به بیرون انتقال یافت.
وی زمان مجوز بهرهبرداری از این معدن را دیماه سال ۹۵ اعلام و خاطرنشان کرد: این معدن تحت نظارت مسوول فنی تمام وقت با رتبه ارشد نظام مهندسی معدنی بوده و در سنوات اخیر بازرسیهای ادواری از آن انجام شده است.
حسنزاده وضعیت بازرسی در سال گذشته این معدن را در چند مرحله که یکی به تاریخ خردادماه توسط کارشناسان اداره صمت شهرستان دامغان و دیگری در تیرماه همان سال توسط اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان و بازدید تیم بازرسی ویژه وزارت صمت در آبانماه سال ۱۴۰۳ برشمرد که در تاریخ بهمنماه سال گذشته اخطار رفع نقص به بهرهبردار این معدن ابلاغ شد.
وی در ادامه افزود: گزارش کارگروه کارشناسان بررسی و ارزیاب حاکی از آن است که حادثه در تونل شماره ۲ اتفاق افتاده است که این تونل بر اساس اظهارات نماینده شرکت بهرهبرداری دلیل برخورد با گسل از دیماه سال گذشته غیرفعال شده است و در اسفندماه همان سال از مدیریت استان اخطار رفع نقص دریافت کرده است.
مدیرکل نظارت بر معادن وزارت صمت، اتفاقات روز حادثه را بر اساس گزارش ارزیابی و اذعان شاهدان چنین شرح داد: پیمانکار در روز حادثه به منظور بررسی مجدد تونل مذکور به همراه چهار نفر از کارگران به محل این تونل مراجعه کرده و سه نفر دیگر نیز برای نجات آنها وارد تونل میشوند، کمبود اکسیژن در اوکلن مذکور و عدم کنترل میزان اکسیژن در زمان ورود به بخش توسط متوفیان و همچنین عدم رعایت این موضوع توسط افرادی که به منظور کمک وارد اوکلن شدهاند، باعث فوت و افزایش تلفات جانی در اوکلن بوده است.
وی اضافه کرد: در نهایت یکی از اتباع خارجی که بیرون از تونل بوده با توجه به عدم بازگشت این ۷ نفر در ساعت ۱۴:۴۵ روز حادثه به هلالاحمر اطلاعرسانی میکند و نیروهای هلالاحمر و تیم امداد و نجات البرز شرقی به محل حادثه اعزام میشوند، تیم امداد و نجات در ابتدا ونتیلاتور کمکی (دستگاه تنفس مصنوعی) را برای تهویه معدن، داخل معدن مهماندویه دامغان تعبیه کرده و سپس نیروهای امداد و نجات تخصصی البرز شرقی با همراه داشتن وسایل حفاظت فردی تنفسی داخل تونل شدند و با مساعد شدن وضعیت اکسیژن با همکاری نیروهای امدادی اجساد متوفیان از تونل خارج و عملیات در ساعت ۸ شب پایان میپذیرد.
حسنزاده در مورد بازدید میدانی وزیر صمت و دستور رئیسجمهور بر پیگیری این حادثه هم تاکید کرد: سیدمحمد اتابک وزیر صمت فردای روز حادثه در محل معدن کانسریت مهماندویه دامغان حاضر شد و از نزدیک در جریان گزارش ارزیابی و اقدامات انجام شده مدیریت استان قرار گرفت و سپس برای دلجویی از خانواده متوفیان حادثه به دیدار آنان رفت.
وی، تشکیل جلسه در فرمانداری دامغان با حضور مسوواین دولتی و قضایی استان سمنان و تعیین گروه کارشناسی برای مشخص شدن علت وقوع حادثه توسط دو وزارتخانه صمت و تعاون و سازمانهای نظام مهندسی معدن و مدیریت بحران را از اقدامات پس از وقوع حادثه عنوان کرد.
حسنزاده، پیگیری نتایج بازرسی ویژه از معادن زغالسنگ، ابلاغ به استانها و سلب فعالیت از بهرهبردارانی که رفع تنش نکردهاند، را با همکاری قوه قضاییه از دیگر اقدامات خواند.
وی، قانون و آئیننامه ایمنی معادن را مبین همه وظایف و اقدامات در معادن کشور اعلام کرد و یادآور شد: بر اساس قانون میبایست در تونلهای متروکه هر اقدامی با اجازه سرپرست ایمنی و کارفرما صورت گیرد.
مدیرکل نظارت بر معادن وزارت صمت همچنین گفت: بنابراین گزارش ترک فعل مسوولان معدن مهماندویه دامغان به قوه قضائیه ارسال و تیم کارشناسی قوه قضائیه در حال بررسی ابعاد آن است، قطعا حسب قانون با این موضوع برخورد صورت خواهد گرفت و گزارش نهایی به اطلاع عموم خواهد رسید.
منبع: شاتانیوز