تاریخ: ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ ، ساعت ۲۰:۵۷
بازدید: ۱۰۸
کد خبر: ۳۷۴۹۵۶
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

معادن سیستان و بلوچستان کلید توسعه، اشتغال و آبادانی

معادن سیستان و بلوچستان کلید توسعه، اشتغال و آبادانی
‌می‌متالز - معادن متنوع سیستان و بلوچستان ظرفیت تبدیل شدن به قطب معدنی کشور را دارند که بهره‌برداری درست از معادن متنوع این استان، اشتغال‌زایی و توسعه زیرساخت‌های منطقه‌ای را به همراه دارد.

به گزارش می‌متالز، ظرفیت‌های معدنی سیستان و بلوچستان می‌تواند به توسعه اقتصادی استان کمک شایانی کند. با توجه به وجود معادن متنوع، این استان می‌تواند به یک قطب معدنی در کشور تبدیل شود و اشتغال‌زایی، افزایش درآمد‌های محلی و همچنین توسعه زیرساخت‌های منطقه‌ای را به همراه داشته باشد.

سیستان و بلوچستان، استانی پهناور در جنوب شرقی ایران، به رنگین‌کمان معادن شهرت یافته است. این استان، با داشتن ذخایر غنی و متنوع معدنی، از جمله طلا، مس، آهن، کرومیت، منیزیت، تیتانیوم، و سنگ‌های ساختمانی، نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا می‌کند. با این حال، بهره‌برداری بهینه از این ظرفیت‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری، فناوری‌های نوین، و رفع موانع موجود است.

بررسی ساختار مطلوب توسعه صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان (به‌لحاظ آمایش سرزمین) حاکی از آن بوده که اهم استعداد‌های استان به ترتیب اولویت شامل، اول تجارت: با محوریت بازرگانی، خدمات پیشتیبان تولید و تجارت (حمل‌ونقل، بازارچه مرزی)؛ دوم معدن: شامل استخراج سنگ‌های فلزی (مس، طلا، کرومیت، منگنز، آهن، آنتیموان) استخراج سایر سنگ‌های معدنی (خاک صنعتی، صدف، منیزیت، تالک، گل سفید، سنگ آهک، پوزولان، گرانیت، سنگ چینی، سنگ گچ، سنگ لاشه، پوکه معدنی، گارنت) و سوم صنعت: صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی و پتروشیمی و دارویی، صنایع فلزی و صنایع شیلات است.

با این وجود دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری در سیستان و بلوچستان با ارائه آموزش‌های تخصصی، انجام تحقیقات و توسعه فناوری‌های نوین، انتقال فناوری و تجاری‌سازی نتایج تحقیقات، و ترویج توسعه پایدار، نقشی کلیدی در توسعه و به‌کارگیری درست معادن ایفا می‌کنند، تعامل نزدیک بین این مراکز و صنعت معدن، می‌تواند منجر به رشد و شکوفایی این صنعت و توسعه اقتصادی استان و کشور شود.

صنعت سیستان و بلوچستان در مسیر شکوفایی

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان گفت: این استان با شناسایی ذخایر طلای قابل توجهی، گامی بلند در مسیر توسعه اقتصادی خود برداشته، تمرکز بر اکتشاف مواد معدنی، نویدبخش آینده‌ای روشن برای استان است.

داود شهرکی افزود: باید از هر فرصتی برای معرفی سیستان و بلوچستان و ظرفیت‌های آن بهره برد و در این زمینه نقش دانشگاه‌ها برای توسعه صنعتی، علمی و معدنی استان بسیار مؤثر است.

وی با اشاره به وضعیت صنعت در سیستان و بلوچستان افزود: این استان در بخش صنعت به خوبی شکل گرفته طبق آمار، یک ششم تولید کود شیمیایی کشور در این استان انجام می‌شود و بخشی از مواد اولیه این تولید نیز از همین منطقه تأمین می‌شود، امروز افتخار داریم که یکی از بزرگ‌ترین کارخانجات تولید کود شیمیایی کشور در جنوب شرق قرار دارد.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان ادامه داد: همچنین در این استان، ۸۰ درصد تور ماهیگیری کشور تولید می‌شود و در حال حاضر چهار کارخانه در استان در این زمینه فعالیت می‌کنند.

وی همچنین به تولید کنسرو ماهی در سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: این استان بیش از ۸۰ درصد کنسرو ماهی کشور را تولید می‌کند و با تولید بیش از ۳۰۰ هزار تن انواع آبزیان، به یکی از قطب‌های مهم در این حوزه تبدیل شده است.

شهرکی با بیان اینکه در صنایع فلزی شرق کشور، بزرگ‌ترین واحد و ۲ واحد مهم سازه‌های فلزی به این استان اختصاص یافته، خاطرنشان کرد: این ظرفیت‌ها به دلیل روند توسعه‌ای که در استان طی شده، به‌وجود آمده و به این سازه‌ها و ظرفیت‌ها نیاز داریم.

وی اضافه کرد: کارخانه فولاد در سیستان و بلوچستان که تا ۲ ماه دیگر به بهره‌برداری می‌رسد، نشان‌دهنده ورود صحیح استان به عرصه پتروشیمی است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان به اکتشافات معدنی و ذخایر موجود در استان اشاره کرد و گفت: با سیاست‌گذاری‌های انجام شده، مسیر توسعه را در استان پیدا کرده‌ایم، تمرکز ما بر روی اکتشاف مواد معدنی بوده و به همین دلیل سیستان و بلوچستان سومین استان دارای ذخایر طلای کشور محسوب می‌شود، به‌گونه‌ای که حداقل ۵۰ تن طلا در این منطقه شناسایی شده است.

سیستان و بلوچستان، چشم‌انداز امیدوارکننده در اکتشاف طلا و مس

وی بر اهمیت اکتشافات معدنی تأکید کرد و ادامه داد: امیدواریم با تکمیل اکتشافات، امسال حداقل ۷۰ هزار متر حفاری انجام شود و ظرفیت خوبی از طلا را به کشور معرفی کنیم، هدف ما معرفی حداقل چهار ذخیره با حجم بالای ۱۰ تن طلا در این استان است تا بگوییم در سیستان و بلوچستان معدن طلا داریم.

شهرکی همچنین به ظرفیت معدن مس چهل‌کوره اشاره کرد و افزود: سیستان و بلوچستان استانی است که در زمینه مس حرف‌های زیادی برای گفتن دارد و مطمئناً در سال آینده ذخیره قوی‌تری از مس سرچشمه معرفی خواهد شد.

وی بیان کرد: سیستان و بلوچستان تنها استانی است که ماده معدنی آنتیموان و کارخانه تولید شمش را داراست، همچنین با ذخیره ۵۰ میلیون تنی تیتانیوم، پس از کرمان، دومین استان دارای این ذخیره به شمار می‌آید.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: در حوزه منیزیت، که کشور ما بخشی از آن را به عنوان نسوز وارد می‌کند، دو استان منیزیتی داریم: خراسان جنوبی با حدود ۶۰ درصد ذخیره و سیستان و بلوچستان با حدود ۴۰ درصد؛ با تکمیل اکتشافات، ذخیره حدود ۳.۵ میلیونی منیزیت به ۱۰ میلیون تن خواهد رسید و بدین ترتیب، استان ما به عنوان اولین تولیدکننده منیزیت کشور شناخته خواهد شد.

گام‌های بلند در توسعه صنایع معدنی سیستان و بلوچستان

وی به ظرفیت‌های غنی معدنی سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: در حوزه سنگ آهن و آهن پلاسری، این استان دارای تقریباً ۱۶ معدن با ذخیره‌ای بالای ۵۰۰ میلیون تن است، در حال حاضر، ۱۵ معدن فعال در حوزه بزمان به استخراج سنگ آهن مشغول هستند.

شهرکی ادامه داد: اولین کارخانه طلا در سیستان و بلوچستان با ظرفیت ۵۰۰ کیلوگرم شمش طلا ایجاد شده و تمامی مسائل زیست‌محیطی با دانش روز به‌طور جدی در دستور کار قرار دارد.

وی خاطرنشان کرد: حداقل ۲ کارخانه طلای دیگر امسال آغاز به کار خواهند کرد و ۲ کارخانه بزرگ مس جدید نیز در سیستان و بلوچستان شکل خواهد گرفت.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان با بیان اینکه رویکرد ما در تجارت، تولید برای صادرات است، تأکید کرد: امروز ما پیشتاز در ساخت انرژی‌های تجدیدپذیر بادی و خورشیدی هستیم. به‌ویژه با همکاری پارک علم و فناوری استان، برای اولین بار اقدام به تولید سیمان بدون کوره و بدون پخت کرده‌ایم، این نشان می‌دهد که دانشگاه‌ها باید پایان‌نامه‌های خود را بر روی ظرفیت‌های معدنی متمرکز کنند.

نقش دانشگاه‌ها در توسعه صنعتی و معدنی سیستان و بلوچستان

وی افزود: انتظار داریم اساتید و دانشجویان کنفرانس را فراموش نکنند، ما موظف هستیم که ۱۰ چالش اصلی صنایع خود را شناسایی و به دانشگاه‌ها معرفی کنیم تا با کمک دانشجویان، هم هزینه‌ها تأمین شود و هم باری از دوش صنعت برداشته شود.

شهرکی خاطرنشان کرد: ورود دانشگاه به این حوزه راه حلی برای حل مسائل سیستان و بلوچستان به شمار می‌رود. نکته دیگر این است که باید به نیروی متخصص بومی استان توجه داشته باشیم و از ظرفیت فارغ‌التحصیلان در تمامی صنایع معدنی بهره‌برداری کنیم. همچنین باید بر جذب نیروی متخصص استان و گردش مالی کارخانجات بزرگ در بانک‌های استان تمرکز کنیم تا تقویت و تخصیص وام‌دهی انجام شود.

وی گفت: باید بر روی مهارت‌های عملی کار کنیم، سیستان و بلوچستان می‌تواند در حوزه هوش مصنوعی به کشور کمک کند، طرح اکتشاف به واسطه هوش مصنوعی در دستور کار قرار دارد که حضور میدانی، هزینه و زمان را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) سیستان و بلوچستان

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین