تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ ، ساعت ۲۲:۲۹
بازدید: ۶۶
کد خبر: ۳۷۵۴۸۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

بازار در انتظار سیگنال‌های سیاسی؛ آینده بورس به کدام سو خواهد رفت؟

بازار در انتظار سیگنال‌های سیاسی؛ آینده بورس به کدام سو خواهد رفت؟
‌می‌متالز - بازار سرمایه امروز (شنبه، ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) را در فضایی آغاز کرد که سایه سنگین اخبار سیاسی، به‌ ویژه اظهارات طرف آمریکایی درباره روند مذاکرات، بر آن سنگینی می‌کرد. ابهام در مسیر پیشرفت گفت‌و‌گو‌ها بار دیگر نگرانی‌هایی را در میان فعالان بازار ایجاد کرد و همین عامل، به تشدید فشار فروش در بسیاری از نماد‌ها انجامید. از همان دقایق ابتدایی، معاملات با رنگی منفی دنبال شد و بخش قابل‌توجهی از نماد‌ها درگیر صف‌های فروش شدند.

به گزارش می‌متالز، با این حال، در نیمه نخست بازار نشانه‌هایی از بازگشت تعادل و تحرکات مثبت به چشم خورد؛ اما این روند دیری نپایید و در نیمه دوم، غلبه عرضه‌ها بار دیگر چهره غالب بازار شد. در پایان معاملات، حدود ۷۷ درصد نماد‌ها در محدوده منفی بسته شدند؛ آماری که نشان می‌دهد بی‌اعتمادی ناشی از فضای سیاسی، همچنان یکی از عوامل تعیین‌کننده در رفتار سرمایه‌گذاران باقی مانده است.

در پایان نخستین روز معاملاتی هفته، شاخص کل بورس با افت ۱.۷ درصدی عقب‌نشینی کرد و در سطح ۳ میلیون و ۱۱۵ هزار واحد ایستاد. نماگر هم‌وزن نیز که نمایانگر عملکرد یکسان نمادهاست، بیش از یک درصد کاهش یافت و به عدد ۹۵۳ هزار واحد رسید.

هم‌زمان با افت شاخص‌ها، ارزش معاملات خرد هم با کاهش ۱۳ درصدی نسبت به روز کاری گذشته به حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان رسید؛ نشانه‌ای از احتیاط بیشتر معامله‌گران در مواجهه با شرایط فعلی بازار.

اما شاید مهم‌ترین نکته در جریان معاملات امروز (شنبه، ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴)، خروج قابل‌توجه نقدینگی از سوی سرمایه‌گذاران حقیقی بود. پس از سه روز متوالی ورود پول، امروز حقیقی‌ها بیش از ۲۷۰۰ میلیارد تومان از بازار خارج کردند؛ تغییری که می‌تواند سیگنال مهمی از تشدید بی‌اعتمادی یا انتظار برای تحولات سیاسی و اقتصادی باشد.

در میان گروه‌ها، خودرویی‌ها با ثبت ارزش معاملاتی حدود ۲ هزار میلیارد تومان در صدر جدول قرار گرفتند. پس از آن، نماد‌های گروه سرمایه‌گذاری و بانکی رتبه‌های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.

در جریان معاملات امروز، صندوق‌های درآمد ثابت با ورود حدود ۲۰۰ میلیارد تومان نقدینگی همراه بودند.

هم‌زمان، صندوق‌های طلا نیز با آغاز مثبت معاملات همراه شدند. نکته قابل توجه در این بخش، رشد حدود ۲ درصدی واحد‌های این صندوق‌ها در شرایطی بود که طلای فیزیکی تغییر محسوسی نداشت. این اختلاف موجب شد تا حباب منفی موجود در واحد‌های صندوق‌های طلا به وضعیت حباب مثبت تغییر وضعیت دهد؛ تغییری که می‌تواند نشانه‌ای از افزایش تقاضای معاملاتی در بازار صندوق‌های مبتنی بر طلا باشد.

اخبار مهم روز

«حمید لاهوتی» رئیس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران، با اشاره به چالش‌های صنایع غیردولتی در تأمین منابع مالی عنوان کرد: اگرچه تأمین سرمایه از مسیر بانک‌ها و بازار سرمایه انجام می‌شود، اما ترجیح ما استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت‌های بازار سرمایه است. چراکه تنها ۱۵ درصد از اقتصاد کشور در اختیار بخش خصوصی قرار دارد و عمدتاً شامل شرکت‌های کوچک و متوسط می‌شود؛ شرکت‌هایی که ورود به بازار سرمایه برایشان دشوارتر است و ناگزیر به تأمین مالی از مسیر بانکی وابسته‌اند.

در همین حال، گزارش‌ها از رشد نسبی تعداد فعالان بازار حکایت دارد؛ به‌ طوری‌ که تعداد سهام‌داران فعال بورس در هفته سوم اردیبهشت‌ماه از مرز ۶۸۳ هزار کد عبور کرده است. بررسی ترکیب مشارکت‌کنندگان نیز نشان می‌دهد سهم اشخاص حقیقی، حقوقی‌ها و صندوق‌های سهامی از کل معاملات به‌ ترتیب ۶۹.۸ درصد، ۱۰.۸ درصد و ۶.۳ درصد بوده است.

در حوزه سیاست‌گذاری، «حمید یاری» معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس، بر لزوم نقش‌آفرینی فعال‌تر این سازمان در اقتصاد کشور تأکید کرد و گفت: تعامل سازمان با ناشران صرفاً در سطح دریافت اطلاعات و بارگذاری داده‌ها خلاصه نمی‌شود. هدف ما ایفای نقش فعال در حوزه صنعت و اقتصاد است.

او افزود: ناترازی‌های موجود، ناشران را با چالش‌های متعددی روبه‌رو کرده و سازمان در تلاش است به‌ عنوان یک تنظیم‌گر مؤثر، در شکل‌گیری سیاست‌های اقتصادی مشارکت فعال داشته باشد.

از بورس کالا نیز خبر جدیدی به گوش رسید. بر اساس اعلام معاون پایاپای و خزانه‌داری بورس کالای ایران، برای نخستین‌بار شش فقره برات الکترونیکی زنجیره تولید با هدف خرید مواد اولیه صنایع فولادی در بستر این بورس صادر شده است. به گفته نوروزپور، این ابزار نوین مالی با اهدافی، چون تسهیل تسویه اعتباری، تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی، توسعه ابزار‌های مالی زنجیره تولید و هدایت نقدینگی به سمت فعالیت‌های مولد طراحی و اجرا شده است.

در همین حال، «فضل‌الله رنجبر» دبیر کمیسیون اجتماعی مجلس، با اشاره به الزامات برنامه هفتم توسعه، بر حمایت نظام‌مند از بازار سرمایه تأکید کرد و گفت: مدیران و مسوولان کشور باید از بورس حمایت کنند تا سهم این بازار در تأمین مالی پروژه‌ها و اقتصاد کلان نسبت به بازار پول افزایش یابد.

برخی کارشناسان معتقدند روز آینده می‌تواند جهت‌گیری بازار را مشخص کند. به‌ ویژه اگر خبر‌های منفی از روند مذاکرات سیاسی منتشر شود، احتمال افزایش فشار فروش وجود دارد حتی اگر مذاکرات ادامه پیدا کند. در مقابل، هر گونه سیگنال مثبت می‌تواند ترس فعلی حاکم بر بازار را کاهش دهد و معاملات را به مسیر متعادل بازگرداند.

عناوین برگزیده