تاریخ: ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۷:۲۷
بازدید: ۸۹
کد خبر: ۳۷۷۱۲۳
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

صنعت خراسان‌ رضوی سهم ۲ درصدی از آب مصرفی دارد/ ضرورت تکمیل زنجیره فولاد

صنعت خراسان‌ رضوی سهم ۲ درصدی از آب مصرفی دارد/ ضرورت تکمیل زنجیره فولاد
‌می‌متالز - مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه سهم صنعت استان از مصرف آب فقط ۲ درصد است، گفت: زمانی ایراد کلی به بخش معدن استان خام‌فروشی بود، امروز که خام‌فروشی سنگ آهن متوقف و صنایع فولادی در حال گسترش است، ناگزیر به تکمیل زنجیره فولاد هستیم.

به گزارش می‌متالز، امیررضا رجبی روز دوشنبه به مناسبت هفته گرامیداشت معدن اظهار کرد: در بحث ذخایر معدنی سنگ آهن در خراسان رضوی ۲ بحث مطرح است، عده‌ای می‌گویند که چرا باید با خام‌فروشی، سنگ آهن یا حتی سنگ مس از استان خارج و در جای دیگری فرآوری گردد و ارزش افزوده و اشتغال ناشی از آن نیز نصیب منطقه دیگری شود.

وی اضافه کرد:، اما عده دیگری هم به محدودیت‌های انرژی از جمله آب در استان خراسان رضوی اشاره می‌کنند و توسعه صنایع فولادی را خطری برای این بخش می‌دانند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی بیان کرد: اینکه سنگ آهن را به جای دیگری خارج از استان منتفل کنیم، توجیه اقتصادی ندارد، هم اینک ظرفیت تولید گندله و کنسانتره در استان هر کدام ۱۲ میلیون تن در سال است.

به گفته وی، ظرفیت تولید آهن اسفنجی در خراسان رضوی نیز به ۲ میلیون تن می‌رسد، تولید آهن اسفنجی باید در کنار مواد اولیه آن انجام گیرد، زیرا هزینه‌های مترتب بر آن کاهش یافته و صرفه اقتصادی دارد.

وی ادامه داد: تبدیل سنگ آهن به کنسانتره و گندله باید در داخل استان خراسان رضوی انجام شود و این مهم اجتناب‌ناپذیر است، ضمن اینکه مصرف آب کل صنعت از مجموع استان زیر ۲ درصد است، در حالی که ارزش افزوده و اشتغال زیادی ایجاد می‌کند.

رجبی بیان کرد: تبدیل گندله و کنسانتره به آهن اسفنجی و مقاطع فولادی نیز در راستای طرح جامع فولاد کشور نیز در حال پیگیری است و باید تداوم داشته باشد.

وی گفت: به جای انتقال مواد اولیه به مناطقی که آب فراوان است، می‌توان آب را به محل مواد اولیه منتقل کرد، انتقال آب از دریای عمان و استفاده از پساب برای صنایع فولادی از جمله راهکار‌های پیشنهادی در حال انجام است، خوشبختانه در حال حاضر صنایع فولادی از پساب شهری استفاده می‌کنند و برخی از آنها تا ۹۰ درصد بازچرخانی آب دارند.

۶۰۰ معدن در خراسان رضوی فعال است

وی در ادامه به تشریح آخرین وضعیت معادن استان خراسان رضوی، وصول حقوق دولتی، چالش‌های پیش‌روی صنایع معدنی و برنامه‌های توسعه‌ای این حوزه پرداخت و گفت: در این استان بیش از هزار و ۱۰۰ پروانه بهره‌برداری معدن صادر شده است که شامل انواع معادن از سنگ لاشه تا طلا و مس می‌شود، حدود ۶۰۰ معدن فعال هستند و آمار تولید ماهانه خود را در سامانه «کاداستر» ثبت می‌کنند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اظهار کرد: معادن غیرفعال نیز به دلیل مشکلات بازار یا سایر موانع ثبت آمار ندارند که در صورت طولانی شدن این وضعیت، از طریق مراجع قانونی اقدام به مزایده مجدد آنها خواهیم کرد، خوشبختانه معادن اصلی استان همگی فعال بوده و تولید سالانه آنها نیز رشد داشته است.

وی با بیان اینکه تقریبا هر سال ۲ مزایده برگزار می‌کنیم، افزود: سال گذشته نیز در قالب ۲ مزایده حدود ۲۰۰ تقاضای جدید داشتیم و برندگان از بین متقاضیان اعلام شدند، این مزایده‌ها شامل پروانه بهره‌برداری، محدوده معدنی، گواهی کشف و پروانه اکتشاف معدن است که به سرمایه‌گذاران واگذار می‌شود.

رجبی ادامه داد: خوشبختانه در سال ۱۴۰۳ بیش از ۷۲ هزار میلیارد ریال حقوق دولتی از معادن وصول شد، بر اساس قانون باید حدود ۱۵ درصد از حقوق دولتی که از معادن استان گرفته می‌شود، به این استان بازگردد که با توجه به سقف بودجه تعیین‌شده در قانون بودجه پارسال، سهم خراسان رضوی حدود چهار هزار میلیارد بود که خوشبختانه ۱۰۰ درصد آن به استان بازگشت.

وی وضعیت واردات ماشین‌آلات معدنی به خراسان رضوی را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: فعالان معدنی تا پنج سال، اجازه واردات ماشین‌آلات را دارند و درخواست‌های آنها در اولویت جذب ارز قرار می‌گیرد، خوشبختانه ساخت داخل نیز در این حوزه زیاد داریم و در مجموع شرایط خوبی برای واردات ماشین‌آلات فراهم است.

صنعت خراسان‌ رضوی سهم ۲ درصدی از آب مصرفی دارد/ ضرورت تکمیل زنجیره فولاد

رشد ۱۵ درصدی استخراج مواد معدنی در خراسان رضوی

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: اهداف کمی برای بخشی از عناصر معدنی در جداول پیوست ماده ۱۱ برنامه هفتم توسعه مشخص شده است، برش استانی این اهداف مشخص و با برش استانی وزارتخانه تطبیق داده‌ایم.

وی اضافه کرد: شورای هماهنگی اکتشاف به ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز با تمرکز بر حوزه اکتشاف تشکیل شده است که در نتیجه آن، پروانه اکتشاف ما تقریبا به لحاظ تعداد سه برابر شده و استخراج نیز هر ساله رشد حداقل ۱۵ درصدی نسبت به سال قبل داشته است.

رجبی بیان کرد: برای دستیابی به سهم ۱.۱۴ درصدی خراسان رضوی از رشد ۱۳ درصدی معدن کشور، اهداف و شاخص‌های کمی مشخص شده و مبنای برنامه‌ریزی‌های آتی قرار گرفته است.

خراسان رضوی پس از استان‌های کرمان و یزد رتبه سوم کشور را از نظر ذخایر معدنی در اختیار دارد.

یکم تا هفتم خردادماه هفته معدن در کشور نام‌گذاری شده است.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) خراسان رضوی

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین