
به گزارش میمتالز، معاون توسعه کسبوکار تأمین سرمایه نوین، با تأکید بر ماهیت نوسانی بازارهای مالی در دورههای مختلف، به تأثیرات روانی جنگ ۱۲ روزه اخیر اشاره کرد و گفت: فضای کنونی بازار سرمایه متأثر از ذهنیت ترس و تمایل سرمایهگذاران به حفظ سرمایه و تحمل حداقل زیان است، که پدیدهای کاملاً طبیعی و مشابه آن در سایر بورسهای جهانی نیز در شرایط پرریسک مشاهده شده است.
به باور محمدامین کشاورز، در چنین شرایطی، نقش سهامداران عمده و مالکان دولتی بسیار کلیدی است؛ چون علاوه بر اهداف معمول سودآوری، بهواسطه مالکیت قابل توجه، مسوولیتی مضاعف در جهت حفظ ثبات بازار و حمایت از شرکتهای وابسته دارند.
او با اشاره به تجربه بانک اقتصاد نوین در این زمینه گفت: این بانک با برگزاری جلسات تخصصی و برنامهریزیهای منسجم، حمایت از سهام شرکتهای زیرمجموعه را در اولویت قرار داده است. از جمله این اقدامات میتوان به تزریق نقدینگی به صندوق بازارگردانی، حمایت مستقیم از سهام، تهیه گزارشهای عملکردی و برنامههای بیمه سهام برای سرمایهگذاران خرد اشاره کرد.
کشاورز با تأکید بر اهمیت همافزایی و درنظر گرفتن نقش همه ذینفعان بازار سرمایه در مدیریت بحران، افزود: بازار سرمایه ساختاری پیچیده دارد و تصمیمگیری برای آن نیازمند درک خواستهها و محدودیتهای طیف گستردهای از بازیگران از سرمایهگذاران خرد گرفته تا نهادهای مالی و مدیران نهاد ناظر، است.
او راهکارهای پیشنهادی برای گذر از وضعیت فعلی را شامل اجرای اقدامات فوری، اطلاعرسانی شفاف و نیز بهرهگیری همزمان از ابزارهای ساختاری عنوان کرد.
از نظر او، اقداماتی مانند استفاده از ظرفیت قانونی جهت جذب منابع مالی، بازنگری در ریزساختارهایی، چون دامنه نوسان و حجم مبنا و نیز طراحی سازوکارهایی برای افزایش نقدشوندگی پرتفوی فعالان بازار باید بهصورت همزمان و جامع پیادهسازی شوند.
به گفته کشاورز، راهکارهایی نظیر برگزاری حراجهای خارج از دامنه نوسان برای معاملات بلوکی و عمده، طبقهبندی فروش بر اساس دارایی هر کد بورسی، انتشار اوراق اختیار فروش بیمه سهام و نیز فعالسازی بیشتر ابزارهای مشتقه میتواند نقش مؤثری در مهار فضای منفی بازار داشته باشد.
او همچنین با اشاره به اهمیت شفافیت اطلاعاتی ناشران، بر لزوم ارائه منظم گزارشهای تولید، فروش و عملکرد تأکید کرد و این مهم را در افزایش اطمینان سرمایهگذاران کلیدی دانست.