تاریخ: ۲۵ تير ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۵:۴۶
بازدید: ۴۱
کد خبر: ۳۷۹۶۰۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

صعود قیمت‌ها اقتصاد ترکیه را شکست داد

صعود قیمت‌ها اقتصاد ترکیه را شکست داد
‌می‌متالز - ترکیه در طول ۱۲ سال گذشته با افزایش بیش از ۱۰۰۰ درصدی قیمت‌های مصرف‌کننده، هزینه‌های مسکن، خودرو و فناوری مواجه شده است.

به گزارش می‌متالز، «نقشه‌برداری از قیمت‌های جهان ۲۰۲۵» دویچه بانک، ترکیه در طول ۱۲ سال گذشته با افزایش بیش از ۱۰۰۰ درصدی قیمت‌های مصرف‌کننده، هزینه‌های مسکن، خودرو و فناوری مواجه شده است.

طبق نتایج بررسی این بانک آلمانی که روند‌های کلیدی قیمت مصرف‌کننده در سراسر جهان در ۲۰۲۵ را برجسته می‌کند، ترکیه در میان سه کشور گران قیمت در چندین دسته کلیدی این ارزیابی، بر اساس محاسبات متمرکز بر شهر‌های بزرگی مانند استانبول قرار دارد.

استانبول؛ پیشتاز در رشد قیمت مسکن در جهان

بر اساس گزارش دویچه بانک، استانبول یکی از شدیدترین افزایش‌های قیمت املاک در سراسر جهان را تجربه کرده است. میانگین هزینه خرید یک آپارتمان واقع در مرکز شهر در طول پنج سال، ۱۰۳.۵ درصد افزایش یافته و از ۱۴۹۲ دلار به ازای هر متر مربع در سال ۲۰۲۰، به ۳۰۳۶ دلار در سال ۲۰۲۵ رسیده است. اگرچه این شهر در رتبه پنجاه و هفتم هزینه‌های جهانی املاک و مستغلات قرار دارد، اما نرخ رشد قیمت مسکن آن جزو سریع‌ترین‌ها در جهان شده است.

این گزارش تاکید کرد که این افزایش، همراه با دستمزد‌های راکد، خرید خانه را برای بسیاری از ساکنان با درآمد متوسط دور از دسترس کرده است.

افزایش قیمت اجاره در استانبول با سرعتی بالا

استانبول همچنین در پنج سال گذشته در رتبه اول تورم اجاره در سطح جهان قرار دارد. اجاره یک آپارتمان سه خوابه در مرکز شهر بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵، افزایش ۱۹۳.۱ درصدی یافته و از ۶۰۲ دلار، به ۱۷۶۴ دلار رسیده است. واحد‌های یک خوابه نیز افزایش ۱۷۸.۵ درصدی را تجربه کرده‌اند و بهای اجاره آنها از ۳۴۰ دلار، به ۹۴۸ دلار رسیده است.

هیچ شهر دیگری از ۶۹ شهر مورد بررسی این بانک، افزایش اجاره بهای قابل مقایسه‌ای را تجربه نکرده است. در حالی که هزینه مطلق اجاره بها در استانبول همچنان پایین‌تر از شهر‌هایی مانند نیویورک، لندن یا سنگاپور است، سرعت تغییر، به طور اساسی توانایی خرید محلی را تغییر داده است.

ترکیه در میان گران‌ترین کشور‌ها در خرید خودرو

استانبول پس از سنگاپور، کپنهاگ، تل‌آویو و ابوظبی، به عنوان پنجمین شهر گران جهان برای خرید خودرو فهرست شده است. هزینه خرید یک وسیله نقلیه استاندارد جدید، مانند فولکس واگن گلف، بسیار بیشتر از قیمت‌ها در اکثر شهر‌های اروپایی و آمریکای شمالی است.

این گزارش، هزینه‌های بالای خودرو در ترکیه را به ترکیبی از مالیات ویژه مصرف، عوارض واردات و کاهش نرخ ارز نسبت می‌دهد که قیمت‌های خرده‌فروشی نهایی را به شدت افزایش داده‌اند.

ترکیه در صدر فهرست جهانی قیمت آیفون

ترکیه اکنون گران‌ترین کشور جهان برای خرید آیفون ۱۶ پرو (۱۲۸ گیگابایت) است. قیمت این دستگاه به طور قابل‌توجهی بیشتر از آمریکا یا حتی اروپا است و ترکیه را بالاتر از برزیل، مصر و کشور‌های شمال اروپا قرار می‌دهد.

ترکیه تودی گزارش کرد، این اختلاف قیمت، ترکیبی از مالیات بالا، هزینه‌های واردات و تضعیف لیر را نشان می‌دهد و باعث شده است که قیمت لوازم الکترونیکی با قیمت جهانی متفاوت باشد و تا حد زیادی برای مصرف‌کنندگان عادی غیرقابل دسترس باشند.

رشد بسیار کم درآمد ترکیه در برابر هزینه‌های زندگی

با وجود افزایش شدید هزینه‌های ضروری، ترکیه از نظر درآمد خالص بر مبنای ماهانه در رتبه ۵۷ از بین ۶۹ شهر قرار دارد. تا سال ۲۰۲۵، میانگین حقوق پس از کسر مالیات در استانبول، ۹۳۴ دلار اعلام شده که نسبت به ۴۸۰ دلار در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته و صعود ۹۴.۵ درصدی را ثبت کرده است.

افزایش درآمد‌ها در ترکیه بسیار کمتر از تورم است و شکاف توان خرید را بیشتر می‌کند، زیرا طبق اعلام آژانس برنامه‌ریزی وابسته به شهرداری، هزینه زندگی در این شهر از ژوئن، از ۲۳۴۵ دلار فراتر رفته است.

تورم بلندمدت ترکیه که از سال ۲۰۱۲ به صورت تجمعی اندازه‌گیری شده، به ۱۰۴۱ درصد رسیده که پس از آرژانتین، دومین نرخ بالای جهانی است.

این گزارش افزود: در همین مدت، لیر ترکیه تقریبا بیش از ۸۰ درصد ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است که بار هزینه کالا‌های وارداتی و هزینه‌های شاخص‌گذاری شده با دلار را بیشتر می‌کند.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

عناوین برگزیده