به گزارش می متالز، این پیشبینی در حالی اعلام میشود که بازار جهانی فلز سرخ در سالهای پیش رو با رشد تقاضا روبهرو خواهد بود. این تلاقی نشانه ایجاد تعادل در این بازار است.
تولید مس معدنی در سطح جهان سالانه ۳.۵درصد رشد خواهد کرد. این پیشبینی از گزارشی حاصل شده که موسسه فیچسولوشِنز منتشر کرده و در آن از رشد مداوم تولید جهانی مس در چند سال آینده خبر داده است. این موسسه همچنین پیشبینی میکند که نرخ رشد سالانه تولید مس در امسال میلادی (۲۰۱۹) تا ۲۰۲۸ میلادی (۱۴۰۷ خورشیدی) برای هر سال به طور متوسط ۳.۵درصد باشد و در این بازه زمانی از ۲۱.۴میلیون تن به ۲۸.۷ میلیون تن افزایش یابد.
همچنین براساس این گزارش، برآورد میشود که تولید مس در شیلی به عنوان بزرگترین تولیدکننده فلز سرخ، در این بازه زمانی، رشد ۴درصدی را تجربه کند و این رشد برآمده از عملکرد قدرتمند این کشور در معادن عمده آن باشد. علاوه بر این، سیاستهای موافق سباستین پینیهرا، رئیسجمهوری شیلی با این بخش نیز دیگر عامل رشد تولید مس شیلی از سوی فیچ معرفی میشود.
در همین حال پیشبینی میشود در چین، رشد تولید مس در امسال در مقایسه با سال پیش اتفاق نیفتد. این وقفه در رشد برآمده از کاهش عیار کانیهاست که به کاهش بازدهی برخی معادن انجامیده است. دیگر نکته قابل اشاره در این گزارش به پرو، امریکا و کنگو مربوط میشود و فیچ از پیشبینی رشد قدرتمند تولید مس در آنها خبر میدهد.
این گزارش همچنین از روی کارآمدن پروژههای بیشتر تولید مس در سطح جهان و در چند سال آینده خبر میدهد که در استرالیا و کانادا روی کار خواهند آمد؛ پس از این دو، امریکا، پرو، شیلی، فیلیپین، مکزیک، روسیه، آرژانتین و نامیبیا میزبان بیشترین پروژههای توسعه مس در چند سال آینده خواهند بود.
این افزایش تولید مس معدنی در شرایطی گزارش میشود که بهای مس در بازار فلزات لندن در ماه گذشته میلادی حدود ۹ درصد سقوط کرد و البته این افت نرخ، مقطعی و بیشتر به دلیل احتمال از بین رفتن تقاضا در چین است. این کشور حدود نیمی از مصرف جهانی که امسال حدود ۲۴ میلیون تن برآورد شده است، سهم دارد. همچنین اختلال تولید در شیلی، مشکلات سیاسی و نیرو در زامبیا و محدودیتهای موجود بر سر راه واردات قراضه به چین، این انتظار را ایجاد میکند که بر عرضه مس در نیمه دوم امسال میلادی تاثیر بگذارد.
همچنین ایسنا در گزارشی که اواسط ماه گذشته در این باره منتشر کرد، از احتمال قوی کمبود مس در بازار جهانی گفت و در این باره از قول مدیر یک صندوق سرمایهگذار متمرکز بر فلزات نوشت: کمبود عرضه مس، بیشتر از میزانی خواهد بود که ۲ ماه پیش تصور میشد و از هماکنون در بازار معاملات فیزیکی مشاهده میشود. شرکت دولتی کودلکو در شیلی ممکن است با اعتصاب کارکنان در معدن «چوکویی کاماتا» روبهرو شود که اتحادیه کارگران آن پیشنهاد نهایی قرارداد جدید را رد کردهاند. کودلکو بزرگترین تولیدکننده مس جهان است و سال گذشته در معادن خود ۱.۶۷۸ میلیون تن مس تولید کرد.
به گفته کاش کمال، تحلیلگر شرکت «بیاماو کپیتال مارکتس»، امسال کمبود حدود ۲۷۰ هزار تن مس پالایش شده پیشبینی میشود. محدود شدن بازار کنسانتره در هزینههای تصفیه منعکس شده است که اکنون به کمتر از ۶۰ دلار در هر تن در مقایسه با ۹۵ دلار در دسامبر (دی-بهمن) رسیده است. معدنکاران، هزینههای تصفیه و پالایش را به کارخانههای ذوب برای فرآوری کنسانتره و تبدیل آن به فلز پالایش شده پرداخت میکنند. در این بین، معدن «لاس بامباس» شرکت چینی امامجی در پرو نیز مورد توجه قرار دارد. اقدام مردم محلی در بستن راه پس از بینتیجه ماندن مذاکره بر سر جبران خسارت، نگرانیهایی را نسبت به دسترسی به کنسانتره با کیفیت عالی برانگیخته است. لاسبامبا یکی از بزرگترین معادن پرو است که حدود ۴۰۰ هزار تن مس در سال تولید میکند. در زامبیا که سال گذشته ۸۶۰ هزار تن مس تولید کرد، انتظار میرود در امسال میلادی به دلیل تغییرات انجام شده در مالیات معدنی، میزان تولید ۱۰۰ هزار تن کاهش پیدا کند. مشکل نیرو در زامبیا نیز مورد توجه است.
تحلیلگران، اختلالات عرضه مس در امسال را حدود ۵ درصد، معادل ۱.۲ میلیون تن تخمین زدهاند اما ریسک اختلال بیشتر در تولید قابل توجه است و به معنی احتمال کمبود بیشتر از حد انتظار است که البته بخشی از آن میتواند با برداشت از موجودی بازارهای بورس جبران شود. موجودی مس در انبارهای مورد تایید بازار فلزات لندن ۲۱۲ هزار و ۴۱۵ تن و در انبارهای زیر نظر بازار بورس شانگهای ۱۷۲ هزار و ۲۶۶ تن است. بر اساس گزارش رویترز، انتظار میرود محدودیتها برای واردات قراضه در چین نیز در تشدید کمبود مس در چند ماه آینده تاثیرگذار باشد.