تاریخ: ۲۴ تير ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۵:۰۳
بازدید: ۲۵۲
کد خبر: ۴۵۰۶۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
تغییر گرای نقدینگی در بورس

دیده‌بان بورس دوشنبه (24 تیر)

می متالز - از حجم نسبتا بالای صف‌های خرید در پایان معاملات دیروز و استقبال دوباره بورس‌بازان از سهم‌های بزرگ می‌توان چنین برداشت کرد که بازار در حال تغییر آرایش و میل به سمت گروه‌هایی با موقعیت بنیادی قوی‌تر است. البته دریافت سیگنال‌های داخلی از نحوه عملکرد بنگاه‌های اصطلاحا لیدر در کنار چشم‌انداز تسهیل پولی دلار و رشد قابل ملاحظه بهای نفت هم در این جبهه‌گیری موثر به نظر می‌رسد.
دیده‌بان بورس دوشنبه (24 تیر)

به گزارش می متالز، مهمترین پیام معاملات روز گذشته چرخش محور تقاضا و استقبال دوباره فعالان بورسی از سهم‌های بزرگ، خاصه سهام گروه‌های کالایی بود. مدت‌ها بود که کالایی‌ها به‌رغم وضعیت مطلوب بنیادی خود تحت فشار بازار جهانی قرار داشتند و بخش عمده سرمایه‌های خرد در سهام گروه‌های مستعد برای حرکت‌های تند و شتابنده گردش پیدا می‌کرد. اما از ابتدای این هفته و مشخصا از روز گذشته کانون تقاضا چرخشی محسوس به سمت سهام بزرگ نشان داد و به این ترتیب، با رشد تقاضا در این گروه‌ها، شاخص کل توانست رکوردشکنی خود را با سرعت بیشتری از شاخص هم‌وزن ادامه دهد.

به نظر می‌رسد وضعیت متغیرهای بنیادی نظیر سودآوری و وضعیت مساعد بازار ارز و بهبود قیمت جهانی کالاها در پایان هفته قبل در آرایش سهامداران و حرکت به سمت گروه‌های کالایی بازار موثر بوده است. در این میان، همگرایی فزاینده نرخ‌های آزاد و نیمایی دلار به بالاترین حد خود طی یکسال توجه اهالی بورسی را به سهام دلارمحور جلب کرد. دیروز با سقوط دلار به نیمه پایینی کانال 12 هزار تومان، شاهد بیشترین همگرایی نرخ‌ها در بازار آزاد و سامانه نیما بودیم.

دو فکت محوری برای بورس‌بازان

چنانکه می‌دانیم معاملات سهام بانکی مدت‌ها در غیاب نماد «وبملت» دنبال می‌شود. نماد بانک ملت حدود یک ماه است که به دلیل آنچه ناظر بازار تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت مطرح کرده متوقف مانده است. اما روز گذشته «وبملت» با انتشار صورت‌های مالی حسابرسی‌شده خود برای سال مالی 97، ضمن تایید نهایی نرخ 7500 تومانی برای تسعیر دارایی‌های ارزی و شناسایی 242 تومان سود برای هر سهم، فعالان بازار را نسبت به بازگشایی قریب‌الوقوع این نماد امیدوار کرد و متعاقبا جو مساعدی را برای معاملات نمادهای هم‌گروه به ارمغان آورد.

از سوی دیگر، در اتفاق مهم دیگری، سایپا، زیان هر سهم خود را از 124 تومان به 142 تومان در گزارش حسابرسی شده افزایش داد. با تعمیق زیان سایپا در سال گذشته، احتمالا بار دیگر ضرورت تجدید ارزیابی دارایی‌ها به محور اصلی معاملات این گروه مبدل خواهد شد. این در حالی است که همچنان موضوع آزادسازی قیمت خودرو در دالان‌های نظام قانون‌گذاری کشور به نتیجه نهایی نرسیده و تمام امید سهامداران شرکت‌های خودروساز را به رونمایی قریب‌الوقوع عملکرد سه‌ماهه و انتظار برای تحول در گزارش این شرکت‌ها در قالب افزایش نرخ فروش و بهبود سمت درآمدهای صورت سود و زیان معطوف کرده است.

ابرهای تیره بازار جهانی

پس از رشد محسوس شاخص‌های جهانی سهام و کامادیتی در هفته قبل، بازگشایی بازارها در  شرق آسیا طی معاملات امروز عمدتا تحت‌الشعاع داده‌های اقتصادی چین بود. در واقع، کاهش سرعت رشد تولید ناخالص چین به کمترین مقدار طی 27 سال گذشته پالس‌های منفی خود را به بازار جهانی فرستاد و ترس از تشدید رکود قیمت کالاها را تحت فشار گذاشت.  این در حالی است که هنوز وضعیت جنگ تجاری در ابهام به سر می‌برد و دولت چین با تقویت بخش‌های دولتی اقتصاد خود سیگنال‌های مبنی بر نادیده‌انگاری خواسته‌های آمریکا در چارچوب مذاکرات را به بازارها فرستاده است. به این ترتیب، اثر مثبت سیاست‌های تسهیل پولی دلار در هفته قبل بار دیگر تحت‌الشعاع ترکش‌های تجاری قرار گرفت و قیمت کالاها غالبا در محدوده منفی بازگشایی شد.

رویدادهای خبری از نگاه «دنیای بورس»

الف) کلان: روزنامه القدس العربی در گزارشی نوشت، قرار است امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه به زودی سفر مهمی به تهران داشته باشد. این موضوع نشانه موفقیت آمیز بودن سفر اخیر امانوئل بون فرستاده ویژه و مشاور ارشد کاخ الیزه به تهران برای نجات برجام از فروپاشی و فراهم کردن فضای مناسب برای گفتگوی آمریکا و ایران است. دیروز همچنین فرانسه، انگلیس و آلمان در حمایت از برجام بیانیه صادر کردند. در این بیانیه آمده است که سه کشور اروپایی بر پایبندی تروئیکای اروپا بر توافق هسته‌ای تاکید داشته و درباره خطر فروپاشی آن ابراز نگرانی کرده‌اند.تروئیکای اروپا در این بیانیه خواستار ایجاد راهی برای توقف تشدید تنش‌ و از سرگرفته شدن گفت‌وگو شده‌اند. حسن روحانی، رئیس جمهور هم البته دیروز در سفر به شیروان تاکید کرد: همیشه برای مذاکره آماده‌ایم؛ همین ساعت و همین لحظه، دست از تحریم بردارید.مذاکرات زیادی این روزها داریم

در رویدادهای داخل هم عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در دیدار با هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران با اشاره به کاهش فاصله میان نرخ دلار بازار آزاد و دلار نیمایی، از بهبود روند بازگشت ارز حاصل از صادرات خبر داده بود.

به گفته فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد یکی از پیشنهادات مطرح شده در اصلاح ساختار بودجه این است که بودجه را از این پس 2 سالانه تدوین کنیم، البته این موضوع با قانون اساسی مغایرت دارد که در حال بررسی است.

ب) صنایع: قیمت پایه محصول‌های پلیمری و شیمیایی از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی براساس قیمت‌های جهانی برای مبادله در بورس کالا براساس نرخ دلار 11577.3 تومان اعلام شد. هفته پیش قیمت‌های جهانی برای مبادله در بورس کالا براساس دلار 11335.7 تومان اعلام شده بود.

ج) شرکت‌ها: براساس اعلام زهره عالی‌پور، عضو هیات عامل و معاونت واگذاری سهام و بنگاه‌های سازمان خصوصی‌سازی که با رادیو صحبت می‌کرد، وزارت اقتصاد مجوز واگذاری باقی مانده سهام دولت در دو شرکت خودروسازی را از سران سه قوه دریافت کرده است.

عباس ملکی طهرانی، قائم مقام ارشد ایران خودرو از برنامه خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت و اصلاح ساختار مالی این شرکت و زیرمجموعه ها با استفاده از افزایش سرمایه از محل تحدید ارزیابی دارایی‌ها خبر داد. در همین حال بیمه مرکزی به دلیل افزایش بدهی سایپا به شرکت‌های بیمه، صدور بیمه‌نامه خودروهای آماده تحویل این شرکت را متوقف کرده است.

کمیسیون اقتصادی مجلس با ارسال نامه‌ای به رئیس شورای عالی بورس در خصوص برگزاری مجمع گل‌گهر اعلام کرد: مجلس به این فراخوان غیرقانونی ورود خواهد کرد. همچنین سومین مجمع سالانه آسان پرداخت پرشین برگزار و در آن با تصویب صورت‌های مالی، مقرر شد به هر سهم ۸۰ تومان سود توزیع شود.

عناوین برگزیده